Deel dit artikel
-

@Rating controleert krediet voor bedrijven

Bedrijven die willen aantonen dat ze betrouwbare handelspartners zijn, of de betrouwbaarheid van andere bedrijven willen onderzoeken, kunnen daartoe gebruik maken van het rating systeem @rating. Deze vorm van online controle van kredietwaardigheid werd afgelopen week officieel in Nederland geïntroduceerd door de Coface Groep .

Martin van der Hoek, van Allgemeine Kredit Nederland, dat de Coface Groep in Nederland vertegenwoordigt, legt uit: "Wie zich aanmeldt voor een @rating krijgt een enquêteformulier toegestuurd met vragen over de financiële situatie en referenties van ondermeer afnemers en leveranciers. De antwoorden worden vergeleken met eigen gegevens – onder meer afkomstig van samenwerkende kredietverzekeraars en kredietinformatie-bureaus – en de referenties worden gecontroleerd. Vervolgens kan een bedrijf één van drie soorten ratings krijgen: uitstekend, goed of voldoende."
Er is natuurlijk een vierde uitslag mogelijk, namelijk dat het bedrijf niet voldoende betrouwbaar wordt bevonden. Deze laatste gegevens worden wel door de Coface Groep bijgehouden, maar niet openbaar gemaakt. Bedrijven moeten na het verkrijgen van de uitslag zelf bepalen of ze de rating wel of niet openbaar gemaakt willen zien.

Van der Hoek benadrukt dat, wanneer er geen rating is, daaruit niets valt af te leiden over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Het is ook niet zo dat een hoge rating een garantie is dat het bedrijf zijn afspraken nakomt. Volgens Van der Hoek vinden er wel tussentijdse controles plaats (ratings worden voor de periode van een jaar afgegeven), maar omdat de financiële situatie van een bedrijf van de ene op de andere dag ingrijpend kan veranderen is een garantie op grond van een rating niet mogelijk. Van der Hoek: "Wie absolute zekerheid wil kan daartoe een aparte kredietverzekering afsluiten. Dat zal rond de komende jaarwisseling mogelijk worden."

Wanneer iemand zo'n verzekering afsluit en moet claimen, betekent dat niet dat het rating-systeem gefaald heeft? Van der Hoek: "Dat zou kunnen betekenen dat de rating niet klopt. Op zo'n moment zou de rating ook meteen door ons worden ingetrokken. Het betekent echter niet dat het systeem gefaald heeft: wij bepalen de rating op grond van het verleden van een bedrijf en de huidige situatie, maar veranderingen in de financiën van een bedrijf kunnen soms onverwacht snel gaan." En hoe zit dat met nieuwe bedrijven, die nog geen kredietverleden hebben? "Dat is lastig, maar in dat geval gaan we bijvoorbeeld kijken naar wie de financierders zijn, wie de aandeelhouders, met welke bank(en) er wordt gewerkt, enzovoort."

Hoeveel kost het om de rating van een bedrijf op te vragen? Van der Hoek: "Nu is dat nog gratis, maar wie onze database in de toekomst wil raadplegen doet er het beste aan zijn eigen bedrijf ook te laten raten. Dan is rating-informatie over andere bedrijven gratis op te vragen."
De site maakt melding van 35 miljoen bedrijven in de database. Hebben die allemaal een rating gekregen? Van der Hoek: "Dat zijn alle bedrijven waarvan wij een rating zouden willen. Op het ogenblik hebben 600.000 bedrijven een positieve rating gekregen." En hoeveel een negatieve? "Dat maken we dus niet bekend."

Deel dit bericht

2 Reacties

Sammy

Wel een beetje jammer dat je als een bedrijf nooit te weten zal komen wie op de "zwarte lijst" staat, verder wel een goed initiatief.

sam

inderdaad interessant, zijn er nog bedrijven die soortgelijke diensten aanbieden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond