Deel dit artikel
-

RealMapping sleept Broos van Erp-prijs in de wacht

Minister Jorritsma van EZ heeft de Broos van Erp-prijs gistermiddag uitgereikt aan RealMapping . Na de Service Apotheek (1998) en Bibit (1999) is RealMapping het derde bedrijf dat de prijs van 100.000 gulden in de wacht sleept. RealMapping beheert een database met 4,25 miljard IP-adressen voor land-, taal- en doelgroepherkenning.

De voorzitter van de jury, Rob Langezaal, noemde de kwaliteit van de 151 inzendingen dit jaar hoog. Opvallend ('typisch Nederlands') vond hij het aantal ingediende spaar- en loyaliteitsprogramma's. Andere genomineerden waren Q-Go, Tripledeal, Opinionbar, Consumerdesk, UnitedConsumers, Oratrix, eSupportSystems en EuroClix. Niettemin was het voor de jury volgens Langezaal na 1 ronde duidelijk wie de winnaar moest worden.

Volgens de jury is RealMapping in potentie een wereldspeler, koppelt het technische know-how aan marketingkennis, betreft het ervaren ondernemers en ligt er een goed businessconcept aan ten grondslag.

Sjoerd van Gelderen (ex-Info.nl) startte begin 1999 met RealMapping. Mark van der Linden (ex-MVLG) voegde zich in de zomer van 1999 bij het bedrijf. Vijftien procent van de aandelen is in handen van Newconomy. Van Gelderen en Van der Linden hebben de overige 85% in bezit.

Met de producten van RealMapping kunnen site-eigenaren hun bezoekers direct een pagina in bijvoorbeeld de eigen landstaal en met de juiste valuta voorschotelen. Want op basis van het IP-adres van de bezoeker kan RealMapping ondermeer vaststellen vanuit welk land een bezoeker de site benadert, zonder zijn privacy aan te tasten. Ook zegt RealMapping websurfers te kunnen lokaliseren op basis van universitaire instelling, bedrijf en stad.

Eerste klanten voor het bedrijf, dat sinds een maand actief de markt bewerkt, zijn Bibit, Cargoweb en WebAds. Potentiële klanten zijn advertentienetwerken als Doubleclick, die momenteel grote problemen kennen met het in kaart brengen van websurfers in verband met de privacy.

Met het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden wil RealMapping wetenschappelijk onderzoek financieren naar de culturele verschillen in de beleving van websites. Verder staat internationale expansie op de rol, te beginnen in Engeland.

Minister Jorritsma refereerde in haar toespraak aan Twinning, dat dit jaar goed was voor twee genomineerde bedrijven (Oratrix en E-supportSystems). Jorritsma: 'Ik zie met heel veel genoegen dat het Twinning-initiatief veel navolging vindt in de marktsector. Steeds meer 'accelerators' gaan enthousiast aan de slag. Dat is voor mij aanleiding Twinning versneld te evalueren. Wanneer de markt iets goed oppakt, moet je als overheid uitkijken dat je niet in de weg gaat lopen.'

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond