Deel dit artikel
-

RealNetworks: 250 duizend abonnees voor online muziekdiensten

Het Amerikaanse RealNetworks had eind september 250 duizend abonnees voor zijn online muziekdiensten Listen.com en Rhapsody. Het betekent een groei van 46 procent in vergelijking met eind juni.

RealNetworks maakte de cijfers bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf zag kans om het verlies terug te dringen tot 3,7 miljoen dollar (2 dollarcent per aandeel), tegenover een verlies van 35,4 miljoen dollar (22 cent) in het derde kwartaal van vorig jaar. Vorig jaar was er echter sprake van reorganisatiekosten van 20,7 miljoen dolar.

De omzet steeg met 14 procent tot 51,8 miljoen dollar. Inkomsten uit reclame stegen met 22 procent tot 36,4 miljoen dollar, terwijl de omzet uit betaalde abonnementen op premium-diensten (muziek, video) toenam met 30 procent tot 27,9 miljoen dollar.

RealNetworks had voor zijn premium-diensten in het derde kwartaal 1,15 miljoen abonnees, een toename van 15 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Met name muziek blijkt in trek, het aantal abonnees voor Listen.com en Rhapsody steeg met 46 procent tot 250 duizend. Het in streaming beluisteren van tracks blijkt snel in populariteit te groeien, in juli werden er 12 miljoen tracks in streaming opgevraagd, in september bleken dit er al 21 miljoen te zijn.

RealNetworks kondigde recent aan dat het Rhapsody, waar muziek voor downloaden en beluisteren in streaming media beschikbaar is, in het voorjaar van 2004 ook in Europa gelanceerd zal worden.

Deel dit bericht

4 Reacties

Vincent Everts

Nou een van 250.000 gebruikers ben ik dus. Het werkt perfect. Ik heb een amerikaans adres opgegeven maar met een nederlandse credit kaart werkt het prima. Rapsody is werkelijk super. Je kunt namelijk anders dan bij Itunes gewoon ONGELIMITEERD luisteren naar 350.000 songs naar keuze voor $9.95 per maand. Ik download nooit meer iets, behalve voor mijn mp3 speler, dan koop ik de tracks voor $.79 cent/stuk, 20% goedkoper dan itunes. Maar als ik download heb ik nog veel alternatieven :-). Streaming met supergroepen is echter veel schaarser. Alle informatie over de groepen, en van een leuke song direct gaan naar een hele cd, en vervolgens naar de meest populaire liedjes van een groep is fantastisch. Lijkt een beetje op amazon met boeken. Alleen kun je dan alle boeken lezen. Ook leuk is mijn eigen radio station, ik geef 10 groepen op en rapsody speelt de hele dag een compulatie van deze groepen en soortgelijken. Dit wordt nog veel groter. Werkt met adsl light. groeten Vincent Everts(geen aandelen en andere banden met Real!).Raphsody Junky

Petra

Euh, Vincent: je bent helemaal lyrisch, maar je koopt er toch maar geen aandelen van. Toch niet zo zeker van je zaak? ;-) P.S.: Ik ben helemaal lyrisch van Apple (ik hou niet zo van virussen, hackers, blue screens en spam) en iTunes (biedt ook prima en gratis streaming audio). En ik heb er zelfs aandelen van gekocht.

Sipke

Rhapsody is leuk voor gadget freaks maar technisch nog te lastig en cultureel nog lang niet geaccepteerd. Alleen al het gedraai van RealNetworks geeft Rhapsody een onzeker bestaan. RealNetworks was eerst een streaming technologie ontwikkelaar. Toen een spyware pusher. Toen een exploitant van een distributieplatform. En nu weer verkoper van online muziek. En wie weet stoppen ze daar morgen mee en staan ze WC's te boenen. De huidige muziekbeleving is deze: 1) Je hebt de media (entertainment, en je hebt nauwelijks invloed op de programmering) en da's gratis of gesponsord. 2) Fysiek bezit-muziek. Daar ben je eigenaar van. (Al dan niet legaal). Plaat, cassette of CD, het oude Napster, Kazaa en nu ook iTunes. Wil je dat online muziek massaal aanslaat, dan moet je of: met iets veel beters komen dan beide methoden nu bieden, (Napster/Kazaa want toegankelijk en gratis maar wel illegaal) of vanuit de bestaande situatie doorbouwen. Het is nog veel te vroeg voor onbeperkte luister-abonnementen, deze hebben geen enkele meerwaarde kunnen tonen. Je betaalt wel, maar bent geen eigenaar. Je mag geen kopietjes trekken. Er zitten tienduizend toeters en bellen aan die een eenvoudige muziekbeleving (klik en speel) alleen maar lastig maken. Het is ook geen radio want je krijgt nooit een verrassing, alleen maar suffe playlists. iTunes daarentegen gaat uit van de 'bezit' gedachte. De CD maar dan online gekocht. De winkel is overzichtelijk en je kunt losse nummers kopen. Ook handig voor de muziekindustrie, want iTunes werkt volgens hetzelfde principe en processen als de muziekindustrie al decennia gewend is. Je mag kopietjes maken en muziek delen. Geen wonder dat de iTunes Music Store 70% (!) marktaandeel had van alle online verhandelde muziek in de USA. En dat was met een marktdekking van nog geen 4% omdat iTunes er alleen voor de Mac was. Dit zegt erg veel over het 'succes' van Rhapsody. Studenten op campussen worden heel erg blij van een nauwelijks toegelichte iTunes feature: iedereen in hetzelfde netwerk kan z'n collectie delen. Gratis en legaal, en zonder harddisk ruimte in te nemen. Boks daar met Rhapsody maar eens tegenop.

Hans

Het zal aan mij liggen maar 10 dollar per maand voor alleen luisteren vind ik nogal prijzig. Branden voor 79 cent per nummer helemaal. Rhapsody laat volgens mij geen donwloads toe, alleen direct op cd branden. Om het op je mp3speler te krijgen moet je dus die zelfgebrande cd weer rippen. Dat is toch te gek voor woorden! Het grote probleem van de meeste muziekdiensten is de angst om gebruikers vrijheid te geven. Je betaalt netjes en mag dan minder dan de eerste de beste KaZaAgebruiker. Internetters zijn gewend aan MP3 en vrijheid van omgaan met de bestanden. MP3 is de standaard. DVDspelers, draagbare spelers, autoradio/cdspelers, steeds meer apparatuur kan tegenwoordig MP3 afspelen.En dan gaan platenmaatschappijen ons WMA met DRM door de strot duwen met ook nog eens dermate hoge prijzen dat de originele cd soms goedkoper is? Moet je voor de grap een bij Yeahronimo.nl rondneuzen. Op deze manier wordt legaal downloaden nooit iets. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond