Deel dit artikel
-

RealNetworks start samen met platenmaatschappijen online muziekdistributie

Drie platenmaatschappijen hebben een overeenkomst met RealNetworks gesloten over online muziekdistributie. Het gaat om AOL Time Warner , Bertelsmann en EMI die via de site MusicNet.com van RealNetworks muziek tegen betaling gaan aanbieden. Dit maakten de betrokken partijen vandaag bekend. Ook Napster zou in de plannen betrokken zijn.

RealNetworks biedt niet alleen de mogelijkheid om via internet muziek te beluisteren en videobeelden te bekijken met de RealPlayer , het bedrijf heeft ook de beschikking over het domein MusicNet.com. Dit webadres komt centraal te staan bij de online muziekdistributie. De platenmaatschappijen die met RealNetworks een overeenkomst hebben gesloten zullen op deze site hun muziek tegen betaling gaan aanbieden, ook andere platenmaatschappijen kunnen zich aansluiten. MusicNet.com wordt een zelfstandig bedrijf, dat fungeert als een platform voor muziekdistributie.

RealNetworks biedt de drie platenmaatschappijen een belang in het bedrijf MusicNet.com dat de betaalde muziekdistributie via internet zou gaan verzorgen. Volgens de Wall Street Journal, die vrijdag al berichtte over de plannen van de platenmaatschappijen, gaat een van de voorstellen uit van betrokkenheid van Napster, opmerkelijk gezien het feit dat twee van de platenmaatschappijen onlangs nog stevig met Napster in de clinch lagen. Napster zou onder voorwaarden een licentie kunnen krijgen voor het aanbieden van de diensten van MusicNet.com.

Gnutella , dat nog steeds de mogelijkheid biedt om gratis via internet muziek te downloaden, hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over een rechtszaak. De Recording Industry Association of America ( RIAA ) gaf aan dat het Gnutella in de gaten houdt, maar geen stappen tegen het gebruik van het programma zal ondernemen. Het probleem voor de RIAA is dat Gnutella niet op een centrale server draait, maar een samenbundeling is van de verschillende gebruikers van het programma. Stopzetten van de dienst kan alleen door alle gebruikers te verbieden het programma te gebruiken. De RIAA gaf ook aan dat Gnutella naar verhouding nog weinig gebruikers heeft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond