Deel dit artikel
-

Recente reacties

Discussie, commentaar en uitwisseling is de kracht van Internet. Daarom kan op elk Emerce-artikel (of dat nu online of in print verschenen is) gereageerd worden via onze site (www.emerce.nl). Op deze pagina's presenteren we een greep uit enkele recente discussies.

Wappen

In de rubriek 'Opinie' laat Emerce Magazine Internet- deskundigen hun mening geven over een actueel onderwerp. Onder de kop 'Mobiel Internet: de WAP-hype voorbij' durfden Bas Leenders en Wijnand Wellink in het vorige nummer enkele kritische kanttekeningen te plaatsen bij het verschijnsel WAP, zonder overigens te betwisten dat Mobiel Internet groot gaat worden. Tsja, dit artikel had beter niet onder ogen van 'Simpele Jan' kunnen komen. Want de schrijver achter dit heldhaftige pseudoniem trok behoorlijk hard van leer wegens vermeende "feitelijke onjuistheden" in het verhaal, en:

"Marcel Dol slaat de spijker op de kop als hij het artikel een 'opsomming van algemene wetenswaardigheden over WAP' noemt. En terecht doet hij de pretentie van de heren om wel even een sterkte/zwarkte-analyse als niet relevant af. Inderdaad is WAP een veelbesproken onderwerp, er is dus geen sprake van het aanzwengelen van een discussie.[?] "

Dat laatste was lang niet iedereen met Simpele Jan eens. André van Brussel:

"Vind het een sterk artikel vanwege de heftige reacties die het oproept. [?] "

En Frank Schuyer had eerder al geschreven:

"Een hele leuke discussie. Op de eerste plaats wil ik zeggen dat ik me aansluit bij de argumentatie van de schrijvers. Ik vind de toon absoluut niet negatief, ik zou het eerder realistisch noemen. WAP is wel degelijk vanuit de techniek ontwikkeld en de klant heeft absoluut nooit centraal gestaan. [?]"

Opvallend was dus dat de conversatie niet alleen ging over de argumenten van de auteurs, maar voor een groot gedeelte ook over de discussie zelf. Intussen had 'Phizor' de inzet van de meningsverschillen op geheel eigen wijze samengevat:

"Hey Luitjes. Als ik straks zo nodig moet gaan WAPPEN (wat een zuignaam) van jullie, zorg dan dat er een groter schermpje komt en een vettere verbinding op die toestelletjes. 9600 bps? Wat moet je daar nou mee? Oh ja en flatrate natuurlijk, want spelletjes spelen voor 75 cent per minuut zie ik niet zitten. Nee ik ben niet geinteresseerd in mobiele beurskoersen en het weer, btw dat kan met SMS ook wel. [?] "

Metallica

De term WAP is op zichzelf al genoeg om een eindeloze discussie te starten, dan hoef je nog niet eens 'voor' of 'tegen' te zijn. Nog erger is het bij MP3 en Napster. Berichten daarover kunnen per definitie rekenen op commentaar. En dat is weer een indicatie dat de muziekindustrie zich nu echt zorgen moet gaan maken, lijkt ons.

Een veelgehoord argument is bijvoorbeeld dat de muziekbusiness niet moet zeuren over MP3-verspreiding omdat ze al jaren veel te hoge prijzen voor cd's vraagt. Emerce berichtte dat Metallica-fans niet meer welkom zijn bij Napster, nadat deze band een rechtszaak had gewonnen van de muziekdienst. R. Bos schreef daarop:

"The world is changing, better get used to it! Met of zonder Napster, de hele muziekindustrie staat aan het begin van een revolutie. Maar niet alleen de muziek ligt onder vuur. Al het denkbare dat via het Internet te verspreiden is, zal verspreid gaan worden (zie www.imesh.com en www.scour.com). Deze beweging is niet meer te stoppen. Zie het als een soort economisch-darwinisme, de beste manier om muziek (of wat dan ook) te verspreiden zal overleven. In plaats van hier tegen in te gaan, zou de betreffende industrie hier gebruik van moeten maken. Maar momenteel wordt er alleen maar achter de feiten aangerend. Deze revolutie was te voorspellen en de industrie is zo stom geweest om hem af te wachten! Ik ben natuurlijk bereid om voor het downloaden van bijvoorbeeld MP3-tjes te betalen. Ik zou zeggen, bied mij dan ook de mogelijkheid! Ik zou er geen moeite mee hebben om voor het downloaden van een nummer uit de top 40 bijvoorbeeld fl. 2,50 te betalen en voor een wat onbekendere artiest fl. 1,- per nummer. Ik mis de creativiteit van de industrie. [?]"

Naar aanleiding van de copyright-rechtszaken tegen MyMP3.com en Napster 'pollde' Emerce de lezers met de vraag: "Napster en MP3.com afgesloten… Het illegaal distribueren van auteursrechtelijk beschermde muziek moet verboden worden?"

Ja, het is gewoon diefstal, vond eenderde van de 567 respondenten. Bijna 42 procent stemde in met de stelling: 'niet voordat de prijs van een cd zakt' en 22 procent vond dat je het toch niet tegenhoudt. De meerderheid zag een dergelijk verbod dus helemaal niet zitten, en stemde in feite vóór het inbreuk maken op het auteursrecht. Reden voor informatierechtdeskundige Christiaan Alberdingk Thijm (een nieuwe Emerce-columnist) om in een column onder de titel MP3 is beter dan seks de stelling op te werpen:

"[?]Rechters en wetgevers worden dus voortdurend door de techniek ingehaald. Moeten we het auteursrecht daarom maar afschaffen? Als boekwinkels worden geplunderd, moeten we dan voortaan de boeken maar weggeven? Indien niemand begrijpt waarom er voor een boek betaald moet worden, valt daar eigenlijk wel wat voor te zeggen. Wanneer de maatschappelijke legitimatie voor het auteursrecht wegvalt, heeft het geen bestaansrecht meer. Aan de muziekindustrie dus de taak uit te leggen waarom een cd veertig gulden kost."

Daarvoor krijg je de handen niet direct op elkaar, zo bleek. Frank Janssen:

"De consument vindt de prijs van de cd te hoog en is tevens van mening dat het auteursrecht moet worden afgeschaft. Wie vindt dat nou niet? Ik vind alle prijzen van alle producten te hoog: benzine, spijkerbroeken, sigaretten, sterke drank, Nike's gymschoenen, Armani kostuums etc. etc. etc, allemaal te duur. Ook het merkenrecht moet meteen de prullenbak in. Weg ermee, dan kunnen de prijzen van alle merkproducten namelijk ook omlaag. Kortom, de column van de heer Christiaan Alberdingk Thijm neigt wel erg veel naar borrelpraat. [?] "

Dat ligt toch anders, vond Sjoerd van Geffen:

"Frank Janssen is wel erg kortzichtig om Alberdingk Thijm's argument 'borrelpraat' te noemen: alsof de Amerikaanse Federal Trade Commission in een dronken bui de vijf grootste platenmaatschappijen [?] dreigt te vervolgen wegens het kunstmatig hoog houden van cd-prijzen. Jazeker: een ordinair prijskartel 'uit het boekje' (voor de liefhebbers: bekijk de schikkingen op www.ftc.gov/os/2000/05/index.htm#10). [?]"

En Van Geffen besloot zijn reactie met:

"[?] Alberdingk Thijm raakt de kern van het probleem wanneer hij zegt: 'het auteursrecht is er voor de auteurs, niet voor platenbonzen, softwareboeren en filmbobo's.' Het is te hopen dat de techniek de mogelijkheid zal bieden tot rechtstreekse onderhandeling en betaling tussen de échte auteurs en de échte consumenten om de hierboven vermelde tussenpersonen uit de economische produktieketen en daarmee meteen uit de culturele levenscyclus te elimineren."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond