Deel dit artikel
-

Rechter gebiedt site-aanpassing voor Google-resultaat

Miljoenhuizen moet de webpagina’s van zusteruitgave Klup.nl zodanig aanpassen dat in het Google zoekresultaat het bedrijf Zwartepoorte niet langer aan de term ‘failliet’ wordt gekoppeld.

Dit is de uitkomst van het kort geding dat BMW-dealer Zwartepoorte in Roosendaal en in Goes voor de rechtbank Amsterdam had aangespannen tegen Nico Schoonderwoerd in Amsterdam. Hij is met zijn bedrijf Bermuda exploitant van zowel Klup.nl als Miljoenhuizen.nl.

De reden voor het geding: zoeken met de termen Zwartepoorte failliet leverde als eerste resultaat op:

"zwartepoorte bedrijven.klup.nl – Informatie en meningen over …†- [ Translate this page ]
Volledige naam: Zwartepoorte Specialiteit: BMW … Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis Ik heb bij Boot Rialto gewerkt … zwartepoorte.bedrijven.klup.nl/"

Wie naar die pagina gaat ziet links op het scherm Zwartepoorte en rechts reacties over het andere bedrijf Boot Rialto. Dat heeft niets van doen met Zwartepoorte, maar de teksten worden  automatisch gegenereerd in een apart frame. De voorzieningenrechter beschouwt echter het Google-resultaat als een zelfstandige informatievoorziening.

Voor de koppeling en ‘mededeling’ dat Zwartepoorte failliet en verkocht is,  is niet Google verantwoordelijk volgens de rechter maar de exploitant van de webpagina. Die moet nu zijn pagina’s uiterlijk 15 mei (morgen) aanpassen zodat het Google zoekresultaat als zodanig niet meer zal verschijnen, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

Daarmee wint Zwartepoorte, bijgestaan door advocaat J. Oude Kempers van De Kempenaer Advocaten uit Arnhem het kort geding. Wel zijn de eisen jegens J.M. Soeters in Oosterhout, webmaster van Klup.nl en Miljoenhuizen.nl verworpen door de voorzieningenrechter. Hij is niet verantwoordelijk voor de inhoud, louter Schoonderwoerd met zijn Columbus Consult Bermuda Ltd.

Volgens Oude Kempers heeft Zwartepoorte in toenemende mate te lijden onder het gerucht dat hij failliet zou zijn, te meer daar in de afgelopen maanden een aantal autodealers bankroet ging. Klanten, leveranciers en concurrenten van Zwartepoorte kloppen aan bij het bedrijf om te informeren of het bedrijf echt failliet is.

Maar daar bleef het niet bij. Ze worden terughoudend met leveringen en het kopen, aldus Oude Kempers. "Ieder gerucht over een eventueel faillissement brengt een dealer grote schade toe."

Zo haalden klanten opgeslagen zomerbanden voor de zekerheid op, had een klant geld van een inruilauto opgehaald, gestort in afwachting van een nieuwe auto en stopten handelaren met zakendoen met Zwartepoorte.

Ook na het aanklikken van het zoekresultaat, aldus Oude Kemper, was niet direct duidelijk dat de reactie in de rechterkolom geen betrekking heeft op Zwartepoorte.
 
Vanwege het belang van de zaak is gisteren al verkort vonnis gewezen. Op 27 mei volgt de uitgebreide motivatie van het vonnisdoor voorzieningenrechter Sjoukje Rullmann.

Schoonderwoerd, die zelf zijn verdediging voerde, is verbijsterd over het vonnis: "Dit is echt ongehoord. Als een derde partij verantwoordelijk wordt gehouden voor de vorm waarin Google de zoekresultaten presenteert, dan krijgt dit nog enorme gevolgen. Ik kan me niet voorstellen dat dit stand zal houden. Dan is het hek van de dam."

Schoonderwoerd overweegt hoger beroep, maar heeft weinig middelen voor uitgebreide procedures.

Foto: ojbyrne (cc)

Deel dit bericht

16 Reacties

Remi van Beekum

Wat een belachelijk vonnis. Google is hier degene die 2 onderdelen van een pagina combineert en daarmee de suggestie wekt dat het 1 citaat is. De eigenaar van een site kan daar niet zoveel aan doen. Ik snap dat het schadelijk kan zijn voor een bedrijf om in verband te worden gebracht met een faillissement, maar de eigenaar van de site in kwestie kan daar volgens mij niet zoveel aan doen. Er zijn duizenden situaties te bedenken waar op 1 pagina meerdere onderwerpen staan die Google (en andere zoekmachines) in verschillende combinaties op een onhandige manier kan combineren. Dit vonnis zou in feite betekenen dat je niet eens meer vanuit een pagina naar een andere pagina van je site mag refereren, want je weet maar nooit welke combinatie die twee onderwerpen per ongeluk opleveren. (dus een blokje met 'laatste reacties' of 'meest gelezen' zoals hier op Emerce is een groot risico!)  Deze rechter snapt helemaal niets van internet.  Grappig detail is dat de sites in kwestie het nu verwijderen, die zoekresultaten zullen dus over een paar dagen weg zijn. Maar Emerce kan straks een rechtzaak verwachten, want deze pagina zal straks gaan scoren in Google op termen als "Zwartepoorte failliet".

Peter Olsthoorn

Slimme reactie. Daar had ik niet eens aan gedacht. Je kunt voor de grap ook een linkboerderij bouwen net als voorheen iets met Balkenende en kapsel is gebeurd. Maar dat zou dus nu het uitlokken van een wetsovertreding zijn 😉  De pagina van Zwartepoorte op Klup.nl is inmiddels niet meer beschikbaar.

Erwin Boogert - Emerce

@Remi over "Maar Emerce kan straks een rechtzaak verwachten, want deze pagina zal straks gaan scoren in Google op termen als "Zwartepoorte failliet" Onder die omstandigheid zou geen enkele uitgave ooit meer over een rechtszaak kunnen schrijven. Dat zou idd te gek voor woorden zijn. Onze reden tot melding is journalistieke nieuwsberichtgeving, in dit geval ook gebaseerd op de pleitnotities.

Hans Klaassen

Het mag inderdaad bijzonder vreemd genoemd worden dat je als partij verantwoordelijk gehouden kan worden voor een conclusie die helemaal niet door jou getrokken wordt. De reactie van Remi illustreert de gevolgen wel dat er alleen maar meer hits zullen komen op de combinatie "Zwartepporte failliet". Zag net al dat Emerce de top-10 al binnen is gedrongen. Wellicht tijd om vast een advocaat te zoeken…

Dennis Sievers

Belachelijk; is dit de nieuwste manier van reputation management? Ik voorzie een nieuwe stroom aanklachten.  Aanpassen van de pagina betekent natuurlijk niet de daadwerkelijke verwijdering van de pagina uit de zoekmachines. Ik neem aan dat de dwangsom daarom ligt op het aanpassen en niet op de verschijning in Google? Niettemin zijn dit soort zaken altijd leuk als ze in de publiciteit komen, want vanaf volgende week staat natuurlijk de hele top 10 vol met negatieve resultaten op het betreffende woord.

Arjan Blaauw

Ik zag dat de heer Schoonderwoerd wegens gebrek aan middelen wellicht geen hoger beroep gaat aanspannen. Wellicht een idee om vanuit diverse brancheorganisaties hierin ondersteuning te geven. BV het NIMA of het NLIP. Anders blijft dit gevaarlijk precedent bestaan.

Remi van Beekum (Traffic4u)

@ Erwin, Helemaal mee eens, dat zou te gek zijn. Nu doen jullie verslag van deze rechtzaak en dus gaat Emerce.nl ranken op die termen waar de rechtzaak om ging. Iedereen voelt aan dat dat gewoon verslaglegging is en dat er niet een rechter moet komen die jullie gaat dwingen dat aan te passen. (tenzij het laster is ofzo, wat hier duidelijk niet zo is) Maar wat er op die site gebeurde is niet veel anders. Er staat gewoon informatie over een bepaald bedrijf op een pagina, en elders in de site staat een artikel oven een faillissement. Doordat de interne linkstructuur delen van content van het ene artikel bij het andere toont ranked Google het.  Als de rechter besluit dat klup.nl daarvoor een dwangsom moet betalen, dan zal die zelfde rechter Emerce het zelfde ook moeten laten doen. Maar dat zal nooit gebeuren.  Ik hoop dat schoonerwoerd toch ergens de financiele middelen vandaan kan helen om dit in hoger beroep te krijgen, want in mijn ogen heeft ie een 100% slagingskans.

Wim Platje

Hahahaha! Dit is echt lachwekkend. (Overigens: Ask.com adverteert zelfs zo'n beetje dat Zwartepoorte failliet is. Die advocaat van Zwartepoorte krijgt het nog druk…)

Nico

@Wim Inderdaad, erg gewaagde advertentie ;-) —Zwartepoorte FaillietAlles over Zwartepoorte FaillietZwartepoorte Failliet – Nu op Ask!www.Ask.com—

Drinkontbijtje

die Ask.com durft wel… die stellen het gewoon vast, geen vraag of iets maar gewoon "Zwartepoorte Failliet" kwam elders op een blog tegen:  http://tinyurl.com/qlzmaf dat lijkt dan wel weer erg sportief ;-) 

Omnisite NL

@Drinkontbijtje: hahahahaha, wat een mooie grap. Zou mooi zijn als Google dit linkt zodat Zwartepoorte ziet hoe Google indexeert. En dan Miljoenenhuizen laten procederen. Maar even serieus: het is heel duidelijk dat de rechter niets van internet afweet. Ik vraag me ook af of je binnen 1 dag je eigen zoekresultaat voor 1 pagina kan laten verwijderen uit Google. Ik weet dat er iets in het webmaster centrum te doen is, maar vraag me af.En als je nu verantwoordelijk bent voor hoe Google je indexeert, wordt het wel heel erg. Dit komt zo ontzettend vaak voor.Ik vraag me ook af wat de motivatie van de rechter is, dat Google niet verantwoordelijk is.

Maarten

Ik vind dit zonder kennis van de context zo een ongeloofwaardige uitspraak dat ik benieuwd ben naar de onderbouwing van de rechter. Heeft iemand een linkje ?

Omnisite NL

Zag een mooie link op Webwereld. Blijkbaar is de combi Zwartepoorte en oplichting ook zo geindexeerd. Zoekresultaat komt dan op Autoweek met de tekst:"Misleiding, oplichting of zich voordoen als iemand anders. … Meer reviews over Zwartepoorte Roosendaal bv. 21-09-2008. ster vol ster half ster leeg …" Grappig. Link naar google: http://www.google.nl/search?hl=nl&rlz=1C1GGLS_nlNL291NL303&q=zwartepoorte+oplichting&btnG=Zoeken&meta=

John Muijen

Dit artikel heeft inmiddels een keurige 9de plek in de Google resultaten op "Zwartepoorte failliet" 🙂

johnnie

ben ook benieuwd wanneer deze pagina in google verschijnt:  http://tinyurl.com/qlzmaf  en daarnaast, dat ask.com is wel erg brutaal en stelt al gewoon dat zwartepoorte failliet is, zonder vraagtekens of iets staat er "zwartepoorte failliet" ook een leuk bedrijf…

Monica

Ik zie nu dat bij de zoekresultaten Zwartepoorte Failliet nu ook http://autodealer.www.yellowrebel.com/details/companies/261130/Zwartepoorte-BV verschijnt, met dezelfde insinuatie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond