Deel dit artikel
-

Rechter: Napster blijft voorlopig open

Het is zondagmiddag, en Britney Spears komt met grote snelheid de computer binnenrollen. Ook de muziek van de Red Hot Chili Peppers en zelfs Metallica levert geen problemen op. Hoe dat kan? De rechter heeft muziekdienst Napster extra lucht gegund, en de site mag voorlopig openblijven.

In afwachting van een officiële lezing van de argumenten van het muziekbedrijfje, heeft de rechter besloten dat de dienst open mag blijven. Verdere ontwikkelingen worden verwacht in september, tot die tijd kan de downloader gewoon terecht bij de site. Overigens hadden downloaders deze week de weg al lang en breed gevonden naar andere sites als Gnutella , Scour.com en Freenet.

In afwachting van de rechtzaak laat Napster-oprichter Shawn Fanning zich in ieder geval van zijn brave kant zien; hij roept de gebruikers ? onder de naam 'Buy-cott' – op om deze week massaal cd's te kopen van artiesten die Napster steunen. Hiervoor heeft hij een lijst van die artiesten op de site gezet. Tegelijk kunnen sympathisanten in een mailtje aan de grote platenbazen kenbaar maken wat ze van de kwestie vinden. Napster heeft hiervoor een verzameling van de email-adressen van de grote platenmaatschappijen samengesteld.

De beslissing van rechter Marilyn Patel om Napster voorlopig open te houden, is een nieuwe slag voor de muziek-industrie. De reputatie van de branche heeft flinke schade opgelopen, nu ze steeds weer worden geprotretteerd als geldwolven en stuurse magnaten. Reeds 60.000 mensen hebben een online petitie getekend, tegen de maatschappijen. De RIAA, het vertegenwoordigend orgaan van de industrie dat sluiting van Napster bijna voor elkaar had, heeft nog geen officiele reactie laten horen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeroen Verkroost

Het feit dat het BEDRIJF Napster wellicht aan banden gelegd gaat worden heeft bijzonder weinig impact op het gebruik van de DIENST van Napster, en dus weinig gevolgen voor de individuele Napster gebruiker. Een snelle blik op het internet met <a href= http://www.napigator.com>Napigator</a&gt; leert ons dat op dit moment al het merendeel van de Napster servers die aktief zijn helemaal niet door het bedrijf Napster beheerd wordt. Duidelijk is dat populaire napsterservers zoals mp3.chemlab.org, imperialfleet.com, bitch6.dimensionx.com en vele andere servers inmiddels opgezet zijn met behulp van Napster serversoftware, maar zonder dat het bedrijf daar nog controle over heeft. Het is het aloude anarchistische principe van de netwerkcultuur: zolang een bepaald bestand of een bepaalde dienst door voldoende mensen waardevol geacht wordt om er een lokale kopie van te maken binnen het netwerk is deze daarmee in feite onaantastbaar geworden voor juridische maatregelen. Men kan het bedrijf Napster wel sluiten, maar er draaien inmiddels zoveel "onofficiele" Napster servers dat het gebruik van de Napster software daar echt niet door zal verminderen. De enige die hiermee geholpen worden zijn de bouwers van <a href= http://www.napigator.com>Napigator</a&gt; en vergelijkbare programma's, wiens diensten ongetwijfeld snel aan populariteit zullen gaan winnen bij een dergelijk verbod. Jeroen Verkroost

Martien Nap

Eerst hadden we de cassettebandjes die het copieren van LP's, singles en later CD's gemakkelijk maakten. En waarom? Een LP kostte 15,00 en een bandje 2,00 (Jaren '70). En nu ben je voor een beetje CD al gauw 35,00 voor kwijt en downloaden of digitaal copieren kost maar 2,50 voor een brandschijfje. De inkoopprijs van CD's ligt op amper de helft van de winkelprijs. En daar zit dan al een flinke winst op van de groothandel, importeur, platenmaatschappij en weet ik wat al niet meer. De artiest moet redelijkerwijs betaald worden voor z'n werk (wellicht een klein stapje terug misschien? Zo slecht hebben ze het ook weer niet…), maar op alle tussenschakels zou de marge best eens wat kleiner gemaakt kunnen worden. Als zo'n CD'tje uiteindelijk voor 20,00 in de winkel komt te liggen i.p.v. het dubbele, dan zal het met downloaden en copieren ook allemaal wel meevallen, denk ik zo. Tegenhouden doe je het toch niet, maak dan het origineel aantrekkelijker en voeg dingen toe die het aantrekkelijk maken om het origineel aan te schaffen. Ik denk daarbij aan een fraaie hologram-foto, een bijzonder jewel-case of doe aan klantenbinding middels korting op vervolg CD's van dezelfde artiest/label o.i.d. Wees eens creatief i.p.v. domweg te verbieden (wat zo te zien toch niet helpt en juridisch nog al wat haken en ogen heeft, gezien de uitspraak over Napster).

Remco Rijnhart

Het behoeft geen betoog dat het gratis downloaden van muziek waarbij de rechten bij derden liggen verkeerd is en vergelijkbaar is met diefstal. Niet alleen omdat dit ten koste gaat van de muziekindustrie maar met name ook ten koste van de makers van deze muziek. Dat sommigen in deze industrie daar belachelijk veel geld mee verdienen is geen excuus voor diefstal. De praktijk leert echter dat veel mensen tot deze vorm van diefstal overgaan als de drempel maar laag genoeg is (gelegenheid maakt dief). Hierbij moet vermeld worden dat niet alle Napster gebruikers notoire dieven zijn die grote hoeveelheden muziek downloaden en op CD branden. Bij de meeste zal de muziek niet verder komen dan de PC en zullen ze er zeker niet minder CD's door zijn gaan kopen. Daarnaast zijn er veel artiesten die verspreiding en promotie via Napster blijkbaar wel wenselijk vinden. De reactie van de muziekindustrie mag dus zeker overdreven genoemd worden. Duidelijk is in ieder geval dat deze industrie heeft zitten slapen of tenminste de ogen gesloten heeft voor de ontwikkelingen op het internet. Dientengevolge voeren ze nu een achterhoede gevecht waarbij ze mogelijk enige slagen zullen winnen maar de oorlog zeker zullen verliezen. In de toekomst zal zelfs de CD verdwijnen wanneer ieder huishouden en ieder apparaat op internet is aan te sluiten. Music on demand is dan een feit en de CD een omslachtig middel om die muziek te horen op die momenten dat je dat wilt. Hopelijk zullen de huidige platenmaatschappijen snel tot andere inzichten komen en maatregelen nemen die de behoefte van vele op internet vervult en tegelijkertijd een redelijke vergoeding vragen aan hen die hier gebruik van maken. De traditionele platenmaatschappijen zoals we die nu kennen zullen in ieder geval verdwijnen en plaatsmaken voor bedrijven die muziek produceren en aanbieden via het Internet. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond