Deel dit artikel
-

Rechtszaak over concurrentievervalsing filmmaatschappijen

Het internetbedrijf Intertainer, dat films-on-demand aanbiedt, heeft enkele grote filmmaatschappijen voor de rechter gedaagd. Het vindt dat de maatschappijen met hun site Movielink.com aan concurrentievervalsing doen. Intertainer brengt daarmee ook een van zijn investeerders, Sony, voor de rechter.

De website Movielink.com gaat eind dit jaar van start in de Verenigde Staten en biedt tegen betaling films aan voor downloaden. Filmmaatschappijen Warner Brothers (AOL Time Warner), Sony en Universal (Vivendi Universal) hebben de site opgezet. Onlangs maakten ze bekend dat IBM is aangetrokken om de techniek te verzorgen.

Walt Disney en Century Fox (News Corp.) werken aan een eigen website, onder de naam Movies.com . De filmindustrie toont met deze tweedeling overeenkomst met de muziekindustrie, waar ook twee grote initiatieven voor betaald downloaden zijn gelanceerd (Pressplay en Musicnet), beide eveneens gesteund door enkele van de grote vijf platenmaatschappijen. In april stapte echter News Corp. uit Movies.com, waarna Disney besloot om alleen met de site verder te gaan. Een van de redenen voor News Corp om de joint-venture stop te zetten was het onderzoek dat de Amerikaanse overheid was gestart naar concurrentiebeding en prijsafspraken.

Eind vorig jaar startte het Amerikaanse ministerie van Justitie dit onderzoek waarbij zowel Movies.com als Movielink.com werden beoordeeld op gevolgen voor de concurrentie. Verschillende (mogelijke) concurrenten van Movies.com en Movielink.com werden toen ook gehoord, waaronder videoketen Blockbuster en Intertainer . Het laatste bedrijf biedt tegen betaling van 3,99 dollar per maand films-on-demand aan. Intertainer heeft enkele grote bedrijven achter zich als investeerders, zoals Microsoft, Intel, General Electric en – opvallend genoeg – ook Sony.

Volgens Intertainer drijven de eigenaren van Movielink de prijzen op voor licenties die ze verstrekken aan concurrenten van Movielink. Het bedrijf zegt dat de filmmaatschappijen nu zestig procent van de omzet willen, in plaats van de tot op heden afgesproken vijftig procent. Ook zegt het dat Sony zijn afspraken tegenover Intertainer niet nakomt. De rechtszaak is aangespannen in Los Angeles. In de aanklacht , waaruit de Wall Street Journal citeert, wordt gezegd dat de drie filmmaatschappijen "samenwerken en samenzweren met als doel prijzen af te spreken", en dat ze "zorgen voor een boycot, en tegengaan van concurrentie". Over een geëiste schadevergoeding meldt de aanklacht niets.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond