Deel dit artikel
-

Reclames in streams Winterspelen moeten kosten drukken

update – De internetstreams met live beelden van de Olympische Winterspelen in Turijn worden deze week nog voorzien van tv-commercials door de STER. Dit gebeurt omdat de kosten voor de hosting van de streams uit de hand lopen vanwege de grote populariteit van de streams.

Volgens Bernadette Slotboom, adjunct-hoofdredacteur NOS Journaal en hoofd van NOS Online,kijken er zoveel mensen naar de streams dat er een oplossing gevonden moet worden voor de hostingkosten. "Vooraf was hiervoor 35 duizend euro beschikbaar, maar dat naderen we nu al." Daarom moet het toevoegen van STER-reclames extra inkomsten opleveren. "Daar wordt nu aan gewerkt," zegt Slotboom.

Op de televisie worden de Winterspelen in Turijn de best bekeken Spelen met meer dan 3,2 miljard kijkers in 200 landen. Nederlandse internetters kunnen sinds vrijdag vijf extra kanalen met beelden van de sportwedstrijden bekijken via de site van NOS Studio Sport. Maandagmiddag tijdens de 500 meter schaatsen voor mannen was de toeloop op de site zo groot dat de server van de publieke omroep volgens Slotboom even plat ging. "Er keken toen tegelijkertijd meer dan 15 duizend mensen. Dat hebben we opgelost door de kwaliteit van de videobeelden terugteschroeven van bijna 500 kbps naar bijna 300 kbps." Die kwaliteit is volgens haar nog net acceptabel.

"Vanaf woensdag gaat de STER adverteren op de streams. We bieden op de Winterspelen-site al voor het eerst grootschalig web-adverteren aan in een pakket in combinatie met tv- en radiotreclames. Daar voegen we nu de reclames in de streams aan toe. Dinsdag werden 500 duizend Olympische streams aangeklikt. We hadden wel bedacht dat er veel belangstelling zou zijn, maar dit is extreem veel," zei Slotboom dinsdagavond in het Radio 1-programma Radio Online. "Zeventig procent van de bekeken streams is die van Nederland 2, de exclusieve internetstreams zijn de overige 30 procent. Ik had gedacht dat dat wel fifty-fifty zou zijn."

De internetbeelden van de Spelen mogen alleen vanuit Nederland worden bekeken. De European Broadcasting Union heeft goedkeuring voor het uitzenden van de beelden via internet gekregen van het Internationaal Olympisch Commitee op voorwaarde dat kijkers van buiten het Eurovisie-gebied de streams niet kunnen oproepen. Daarvoor is er een contact gesloten met het bedrijf Akamai dat de detectie van de locatie van de webkijkers regelt.

Die beveiliging werkte niet goed in onder meer Firefox. Daardoor heeft de NOS besloten de videostreams niet aan te bieden aan gebruikers van Firefox. Ook Mac-gebruikers ondervinden de nodige problemen, afhankelijk van de browser die zij gebruiken. "Dat is dan jammer," zegt Slotboom. "Wij moeten voldoen aan de regels van het IOC. Mensen kunnen altijd nog gewoon Internet Explorer installeren."

Ook waren er internetters die misbruik maakten van de NOS-streams door op hun eigen site Windows Media-vensters te laten openen met de beelden. Ook dit probeert de NOS tegen te gaan. Het is niet voor het eerst dat de NOS via internet live beelden van de Olympische Spelen uitzendt, ook in Athene twee jaar geleden gebeurde dat, maar de toeloop is nu veel groter. Dat komt mede doordat de populaire schaatswedstrijden 's middags nog tijdens werktijd beginnen. "Veel mensen beginnen met kijken als ze nog op kantoor zijn. Rond etenstijd zakt het aantal kijkers weer in," zegt Slotboom.

Een groot deel van het internetbudget van de Publieke Omroep gaat op aan het hosten van alle streams van tv- en radioprogramma's. In oktober zei Michel Mol, internetcoordinator van de Publieke Omroep, dat 'een paar miljoen euro' naar het dataverkeer van streams gaat. Per maand kijken internetters meer dan 2,5 miljoen keer naar streams op de site van Uitzending Gemist.

De Publieke Omroep onderzoekt volgens Slotboom de mogelijkheden van distributie van programma's door internetters onderling via peer-to-peer-programma's. "Ook is het mogelijk dat ooit een klein bedrag gevraagd zal worden voor het bekijken van een stream."

De NOS is ook van plan live streams aan te bieden van het tennistoernooi Roland Garros, van het WK-voetbal, de Tour de France en na de zomer de Champions League.

 

 

Deel dit bericht

7 Reacties

Rolade

Ach die paar Mac gebruikers… Waarom zouden we daar ook moeite voor doen.. en ja een browser installeren (IE-Mac) die al 4 jaar niet meer wordt ondersteund is ook een optie… NOT! Wat een teleurstelling weer… hebben ze ergens succes mee… moet het weer bekrompen worden, regels, regels, regels….

Edward Sleijffers

Is het niet een makkelijke quick fix om de kijkers te laten betalen. Zo lopen je inkomsten in gelijke tred met de streming kosten en hoef je niet al je adverteerders af te gaan met een voorstel.

PanMan

Als ze zich alleen op nederlanders richten, kunnen ze het meeste verkeer toch via (gratis) peering overeenkomsten wegzetten? En die detectie, lijkt mij vooral op basis van IP-adres te gebeuren, door de server. Waarom is dat dan browser afhankelijk?

Bas

NOS en geld verdienen. Probeer al een tijdje tijdelijke rechten te krijgen (betaald) op bepaald beeldmateriaal maar ze geven gewoon niet thuis, geven niet de verantwoordelijke personen door, willen niet reageren op e-mail, willen niet doorverbinden ("we kunnen niet zomaar iedereen doorverbinden") naar verantwoordelijke personen etc., willen dus blijkbaar geen geld verdienen……riekt naar ambtenarij.

Ray

Het is zo jammer dat je alleen nog via de NOS site kan kijken. Ik kon met mijn PCzapper gewoon alles bekijken op mijn televisie, hoef ik tenminste niet alleen maar schaatsen op Ned2 te volgen. Helaas hebben ze dat geblokkeerd, ik had liever gehad dat ze die reclames er meteen in hadden gezet.Gewoon reclames als er toch niets gebeurt, niks mis mee, maar helaas, gemiste kans.

Gerhardt

Fantastisch dat er zoveel wordt gekeken. Maar Akamai is geen goedkope partij. Laat de NOS eens met de AMSIX gaan praten, daar loopt een goed initiatief (zie uitleg op http://www.vdo-x.net )

Harold Vernooys

De NOS Winterspelen streams zijn gewoon te bekijken via Firefox. Je hoeft alleen maar de MediaPlayerConnectivity extension te installeren (https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=446&application=firefox). Werkt zowel onder Window$ als Linux. Veel plezier!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond