Deel dit artikel
-

Recordinvesteringen in Nederlandse startups

Voor het derde jaar achtereen gaat er een record aan durfkapitaal naar Nederlandse startups. Sinds 2018 zijn deze investeringen zelfs exponentieel gegroeid. In 2021 is er in totaal 5,3 miljard euro geïnvesteerd, ruim drie keer zoveel dan de 1,7 miljard euro in 2020, wat al het dubbele bedrag was van 2019, blijkt uit het Quarterly Startup Report.

Ook het aantal deals is toegenomen, van bijna 300 in 2020 tot ruim 400 in 2021. De toename in de omvang van investeringen is vooral te verklaren door meer grote rondes. In 2020 waren er bijvoorbeeld twee rondes van meer dan 100 miljoen euro, in 2021 maar liefst negen, waarvan Mollie, Messagebird (800 miljoen dollar) en Picnic (600 miljoen euro) de grootste waren.

De groeitrend in investeringen zal zich waarschijnlijk voortzetten in 2022 omdat er veel belangstelling is van met name buitenlandse investeerders. Venture capitalists hebben grote fondsen opgehaald en dat geld is nu beschikbaar om te investeren.

Het afgelopen jaar kenmerkte zich door een sterke toename van de interesse van buitenlandse investeerders, voornamelijk Amerikaanse, in Nederlandse startups. Tegelijkertijd daalde de bijdrage van Nederlandse investeerders in de totale investeringen van Nederlandse startups verder in 2021, terwijl het aandeel van de Amerikaanse investeerders het afgelopen jaar verder toenam en sinds 2018 zelfs verdubbeld is. Het effect hiervan is ook dat Nederlandse beleggers in venture capital fondsen, zoals pensioenfondsen, invloed op groei en innovatie in hun thuismarkt missen.

Volgens het rapport is het belangrijk dat er snel vaart wordt gezet achter een aantal fiscale regelingen zoals die voor medewerkersparticipatie, belangrijk onderdeel van het vliegwiel van een groeiend startup ecosysteem. Door medewerkers op meer gunstige wijze met aandelen te belonen, komt meer rendement in Nederland terecht wat weer zal leiden tot meer investeringen en meer nieuwe startups.

Het Quarterly Startup Report is een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Dutch Startup Association (DSA), Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), en Techleap.nl. 

Foto Proxyclick Visitor Management System via Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond