Deel dit artikel
-

Redelijke eerste handelsdag voor Google

Google beleefde donderdag een mooi beursdebuut op Wall Street. Het aandeel Google dat een introductieprijs had van 85 dollar stond al gauw rond de 100 dollar en sloot de eerste handelsdag ook rond datzelfde bedrag. Het betekent een waardestijging van bijna 20 procent. Niet slecht voor een beursdebutant.

Dat Google zo veel hoger is gesloten, lijkt een voorlopige indicatie te zijn dat het zoekmachinebedrijf in ieder geval niet voor te veel geld naar de beurs is gegaan. In de eerste negentig minuten dat er op de Nasdaq kon worden gehandeld, verwisselden ongeveer 15 miljoen stukken van eigenaar, waardoor Google nu al een van de meest verhandelde aandelen op de Nasdaq is.

Google verlaagde woensdag de introductieprijs van 108 – 135 dollar per aandeel naar 85 dollar per aandeel. Ook werden er minder aandelen te koop aangeboden. In plaats van de beoogde 25,9 miljoen werden het er 19,6 miljoen.

De beursgang van Google is alles behalve soepel verlopen. Het heeft een golf van negatieve publiciteit over zich heen gekregen en wered verschillende malen op de vingers getikt door de beursautoriteiten sinds het de beursgang aankondigde in april.

Afgelopen maandag maakte Google bekend dat de SEC een onderzoek was gestart naar de manier waarop aandelen en opties aan werknemers en vroege investeerders zijn verstrekt. Google was vergeten deze aandelen bij de Amerikaanse beurswaakhond aan te melden.

Eind vorige week al had Google een aanvaring met de SEC, omdat er een interview met de twee oprichters van Google (Larry Page en Sergey Brin) in Playboy stond. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten terughoudend zijn met de informatie die ze verstrekken aan de media. Met het interview in Playboy dat al in april werd gehouden overtrad Google deze regel.

Verder lijkt de timing van Google niet erg gelukkig gekozen. Aangezien technologie-aandelen stocks de afgelopen zes weken flinke klappen hebben gekregen op de beurzen.  Ook zijn oprichters Page en Brin voorlopig in plaats van miljardairs, maar gewone miljonairs geworden door de beursgang. Dat komt ook omdat de uitgifteprijs van de aandelen verlaagd is.

Deel dit bericht

1 Reacties

Danny

Ruim 1,5 miljard hebben beleggers in Google gestoken. Da's niet gek voor een 'slim programma'. En toegegeven het wordt door een hoop internet-gebruikers, mijzelf incluis, gebruikt. Al ben ik nog niet geheel tevreden over google en de resultaten die het geeft. Zou zelf niet direct de vinger op de zere plek weten te leggen, ben geen techneut, maar dat het beter kan staat voor mij vast.  Stel nou dat een paar whizzkids het voor elkaar krijgen een 'net-iets-slimmer' programma in elkaar schroeven en dat er nog meer gebruikers zijn die dezelfde ervaringen hebben als ik. Dan zou het theoretisch mogelijk zijn dat de gebruikers nog een keer en masse overstappen, want klantloyaliteit is op internet only worth a mouseclick. Daarmee verliest Google z'n grootste asset, een mega-publiek en wat is er dan nog over van de intrinsieke waarde van Google? Niets… Kortom, Google kan het best die 1,5 miljard in R&D te steken de komende jaren, anders kan het nog wel eens raar aflopen voor een hoop beleggers. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond