Deel dit artikel
-

Regisseurs slepen kabelaars voor de rechter

Nederlandse filmregisseurs willen geld zien van kabelaars UPC en Ziggo. Sinds oktober 2012 betalen de kabelmaatschappijen geen auteursrechtelijke vergoedingen meer aan regisseurs voor de kabeldoorgifte van films, series en programma’s. Het kort geding dient vanochtend in Amsterdam.

Begin dit jaar liepen onderhandelingen met RoDAP, de organisatie waarin de kabelaars zich verenigd hebben met de omroepen en de producenten, vast. RoDAP ontkent de rechten van het collectief VEVAM en stelt zich op het standpunt dat VEVAM genoegen moet nemen met een ‘historisch laag percentage’ van de opbrengst die verdiend wordt met de kabeldoorgifte van films, series en programma’s.

Al ruim 25 jaar ontvangen regisseurs als lid van VEVAM kabelvergoedingen. Distributeurs ontvingen één factuur en de deelnemende rechtenorganisaties zorgden vervolgens voor een verdeling onder de rechthebbenden die zij vertegenwoordigden.

Op 1 oktober 2012 hebben de producenten zich evenwel uit het Rechtencollectief teruggetrokken. Zij hebben zich samen met distributeurs en omroepen verenigd in RODAP. De kabelmaatschappijen hebben daarop het kabelcontract opgezegd. Ook het contract met KPN Digitenne (digitale ether) is inmiddels afgelopen.

Volgens RODAP zijn de rechten van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs grotendeels afgekocht door producenten en omroepen en zijn de vergoedingen voor alle exploitaties van hun werk (ook on-demand) al inbegrepen in de honoraria die filmmakers ontvangen.

Maar in 2012 heeft de regering in het licht van het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht nog eens bevestigd dat filmmakers de keuze hebben om rechten en vergoedingen via hun beheersorganisaties te regelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond