Reissite Clicketing in de problemen

De Nederlandse reissite Clicketing maakt moeilijke dagen door. Het grootschalige plan voor een roll out in vier Europese landen is teruggeschroefd, en wellicht gaat de site binnenkort tijdelijk dicht. Het personeel is inmiddels naar huis gestuurd. Volgens CEO Floris Italianer is het bedrijf in gesprek met mogelijke partners, waarbij een overname ook tot de mogelijkheden behoort.
De kleine twintig man personeel van de begindagen is inmiddels weer teruggebracht tot de oprichters. "We hebben de buikriem moeten aanhalen", zegt Italianer. "De launch met een groot marketing-offensief is uitgesteld." Clicketing zou komende maand groot de markt opgaan in meerdere landen. De neergang in de business-to-consumermarkt van de laatste maanden is debet aan de slechte performance, denkt hij. In het oorspronkelijke plan zou het bedrijf dit najaar ook starten met hotelbedden en huurauto's.
Clicketing probeert luchtvaartmaatschappijen van hun restzetels af te helpen, door ze goedkoper en rechtstreeks aan de reiziger aan te bieden; hoe flexibeler de klant, hoe lager de ticketprijs. Op bescheiden schaal draaide de site al een paar maanden, met enkele partners.
Over de gesprekken met andere partijen wil Italianer nog niet te veel zeggen. Dat kan resulteren in een overname of een fusie. "We staan overal voor open." Over enkele weken hoopt Clicketing meer duidelijkheid te hebben over de toekomst. Het 'aanzienlijke' startkapitaal, verkregen van Delft Invest, is zo goed als opgestookt. "Maar we zijn altijd op zoek naar nieuw kapitaal." Momenteel doet het bedrijf er alles aan om geld te besparen, wat zelfs kan leiden tot tijdelijke sluiting van de site. "In de lucht houden van de site kost immers ook geld."
Dat er dan ook geen bestellingen binnenkomen, is dan ook niet zo erg, vindt de oprichter. Bestellingen zijn nu nog niet winstgevend. De marges die Clicketing pakt op een ticket zijn in ieder geval 'beduidend lager dan die van de traditionele reisbureaus', zegt Italianer.
Intussen zijn er wel een aantal contracten gesloten met een handvol vliegtuigmaatschappijen en portals – waaronder Wanadoo en Sonera – waarop de dienst zou verschijnen. Of die nageleefd kunnen worden, is nog niet duidelijk, maar volgens Italianer stellen die partners zich 'supportive' op.
Italianer troost zich met de gedachte dat de concurrenten in Europa ook niet soepel draaien. "Zelfs Priceline heeft startproblemen in Europa. Blijkbaar reageren consumenten hier toch anders dan in de VS."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
AK
20 mensen aan de arbeid voor wat ??? Ik heb het reeds eerder gezegd: een slecht bizz model… Oh well, de tien kleine negertjes wie volgen.
Leo Brand
Floris,Om het vertrouwen van consumenten te verkrijgen op basis van de prijs propositie, dient de website mi anders ingericht te worden. Ik denk dat vele bezoekers afhaken nadat ze "geconfronteerd" worden met de voorwaarden voor het verkrijgen van de tickets. Door het huidige business model te veranderen door "spare" capacity aan te bieden zonder dat de airline haar eigen marktpotentieel verspeelt (niet vermelden van de airline maar enkel de bestemming) lijkt een beter uitgangspunt. Op deze wijze wordt het eerste commitment door de airline gegeven en niet door de consument.Teaming up met een travel agency chain, welke toegang heeft tot lage last minute dump tarieven, lijkt op dit moment de beste optie om volume en omzet te genereren.Succes,Leo Brand
Cor Knops
Nou, eens even kijken dan bij clicketing.nl (geclickt op de link bovenin dit verhaal)…… Niets meer dus behalve: Connection refused——————————————————————————–Description: Connection refused Einde verhaal dus ! Cor.
Jan
Ik begrijp niet goed dat ze de site nu werkelijk uit de lucht hebben gehaald. Juist met zo'n artikel gaan veel mensen kijken op de site en kun je op een gemakkelijke wijze meer omzet genereren (ook al is deze nu nog verliesgevend). De site een paar dagen extra in de lucht houden kan toch niet dodelijk zijn lijkt me. Het zorgt in ieder geval voor veel meer bekendheid.