Deel dit artikel
-

Resultaat Apple beantwoordt aan verwachtingen

Apple heeft in het zojuist afgesloten kwartaal een nettowinst behaald van 44 miljoen dollar, de omzet steeg met 19 procent. Met de PowerBook en iPod wordt de meeste omzetgroei geboekt.

Apple maakte voor het financiële vierde kwartaal een nettowinst van 44 miljoen dollar (12 cent per aandeel) bekend, op een omzet van 1,7 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte Apple een omzet van 1,4 miljard dollar, er was toen een nettoverlies van 45 miljoen dollar (13 cent).

Het resultaat van Apple minus enkele eenmalige baten, waaronder een belastingmeevaller, bedroeg 29 miljoen dollar (8 cent). Dat beantwoordt ruim aan de verwachtingen van analisten die gepeild werden door FirstCall, zij gingen vooraf uit van 7 dollarcent per aandeel.

Ceo Steve Jobs van Apple sprak van "een goed kwartaal voor nieuwe producten". Zijn bedrijf lanceerde de Power Mac G5, nieuwe PowerBooks en nieuwe iPods. Dit kwartaal komt daar nog de nieuwe versie van Mac OSX 'Panther' bij, deze wordt volgende week gelanceerd, en Jobs sprak ook over "opwindend nieuws rond onze muziekactiviteiten", dat vandaag bekend wordt. Bij het laatste doelt Jobs naar alle waarschijnlijkheid op de Windows-versie van de iTunes Musicstore, die Apple al eerder dit jaar lanceerde voor Mac-gebruikers.

Het aantal verkochte Mac's steeg in het fiscale vierde kwartaal met 7 procent tot 787 duizend. De meeste omzet behaalt Apple met de verkoop van de Power Mac's, in totaal 419 miljoen dollar. De groei van 79 procent tegenover het voorgaande kwartaal was met name te danken aan de introductie van de Power Mac G5.

Verder deden ook de PowerBook, waar 145 procent meer omzet dan vorig jaar mee werd behaald, en de iPod het goed. Er gingen 336 duizend exemplaren van de iPod van de hand, een toename van 140 procent in vergelijking met vorig jaar. De omzet aan iPod's steeg met 128 procent tot 121 miljoen dollar.

Minder goed vergaat het de iMac en iBook. De omzet aan iMac's daalde met 25 procent ten opzichte van vorig jaar, ook de iBook ging minder vaak over de toonbank, de omzet daalde er met 34 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond