Deel dit artikel
-

Reviews & Ratings

De harde kern van de Reviews & Ratings wordt gevormd door een grote hoeveelheid thematische sitebesprekingen. Nieuw is de bespreking van banners. Ook toegevoegd is een kort onderzoekje naar de e-mailreactiesnelheid van tien grote kranten.

Onder redactie van Linda Hell . M.m.v. Maarten Hell en Rogier Schravendeel van NetBeheer BV .

uitmuntend
goed
redelijk
niet best
miserabel

Baltus International BV
De site van de Egmondse bloemenhandelaar Baltus International BV begint met ouderwetse knipperlichtteksten in vier talen: Engels, Spaans, Italiaans en Duits. Het gaat om een 'important message', 'messagio importante' enzovoort voor de gearriveerde gebruiker. Deze wordt naar een in vanzelfsprekend groen gekleurd frame gevoerd, waar bedrijfsinformatie is samengevat onder het motto: 'Your succes is our succes!!!' Zonder diep op de zaken in te gaan presenteert Baltus zich als tussenpersoon in een niet slecht navigerende site met een redelijke, maar weinig spannende opmaak.

Gebr. Baltus Bloembollen
De site van een andere Baltus in bloembollen, de te Vaassen gevestigde groothandel Gebr. Baltus Bloembollen, ziet er heel wat gelikter uit dan die van zijn internationale vakbroeder. Aardkleuren en groen overheersen ook op deze site, die naast een sectie met bedrijfs- en productinformatie een heuse online winkel bevat. Hier kan de groothandel op gemakkelijke en overzichtelijke wijze zijn keuze doen.

Bulbs On Line
De wel buitengewoon woest en groots opgemaakte en zeer slecht navigerende site van Bulbs On Line, zo te zien een samenwerkingsverband tussen een aantal bedrijven in de bollensector, biedt de bezoeker de mogelijkheid om ? behalve in de frames verdwaald te raken ? een grote hoeveelheid soorten bloembollen te kopen. De informatie over de leveringsvoorwaarden is uitputtend. Een enerverende site.

Fleurtiek
Wie bij het intro niet schrikt van het buitenproportioneel grote telefoonnummer dat in een oogwenk langsflitst, vindt op de tweetalige fraaie, maar soms wat oneconomisch vormgegeven site van Fleurtiek informatie over het verzenden van bloemstukken binnen Nederland. Het is mogelijk de 'catalogus' te doorzoeken op soorten 'arrangementen', zoals een huwelijk of begrafenis. Er is een secure server waar direct met een creditcard kan worden betaald.

Holland Flowerbulb Company
De Engelstalige site van de Holland Flowerbulb Company biedt niet alleen een catalogus met bestelmogelijkheid, maar ook wat achtergrondinformatie over de historie van de tulp en tuiniertips. De prettig opgemaakte site ademt met zwierige kopteksten, rustieke kleuren en een tegelwandje dat de navigatie afschermt een klassieke allure uit. Er is ook een gastenboek, waaruit blijkt dat dit wordt gewaardeerd door de gebruikers, die blijkbaar van over de hele wereld deze website bezoeken. Een secure server voor bestellingen is aanwezig. Een voorbeeldsite voor de branche.

Hoff Quality First
De site van deze leliekweker uit Steenbergen is in het Nederlands, Engels, Spaans en Italiaans te bewonderen. Als extra service is er voor de diverse soorten computergebruikers een heavy- en een light-versie. De eenvoudige maar doeltreffende site is ondanks enkele kleine navigatieproblemen wel rijk aan helder geformuleerde informatie. Heel slim is de internationale feestdagenagenda, en de bestelmogelijkheden zijn ruim voldoende.

Nord Export
Nord Export is een bloembollenexporterende firma, die een op zichzelf goed navigerende en redelijk opgemaakte site over hun producten heeft gefabriceerd. De Engelstalige site geeft slechts globale informatie over de te verhandelen producten. Het is niet gemakkelijk met de firma in contact te komen: er wordt geen adres of telefoonnummer genoemd. Een niet-communicerende en ongetwijfeld weinig effectieve site.

The Oudshoorn Group
Een bureaustoel op maat was voorheen alleen in mistroostige meubelzaken te krijgen, maar kan nu online in elkaar worden gezet. De site ziet er overzichtelijk uit, maar de rust wordt verstoord door een opdringerig handje dat over het scherm beweegt. Bureauzitters kunnen de Screenviewer-stoel aankleden met extra's als een hogere rugleuning, verstelbare armleuningen en een ander mechaniek. Dit werkt niet erg soepel, en één soort basisstoel is wat mager. Gemiste kans, want de recensent is toe aan een nieuwe stoel., biedt op deze beschaafd en toch kleurrijk opgemaakte Engelstalige site wat bedrijfsinformatie, en vooral de mogelijkheid om naar aanleiding van gedetailleerde informatie over verschillende bloemsoorten via een aanvraagformulier uitgebreidere informatie aan te vragen.

Verberghe Bloembollen
Verberghe Bloembollen, 'special bulbs for special people', heeft net als de meeste van zijn collega's een zeer kleurrijke meertalige site, waarin grafisch vooral de narcis centraal staat. Inhoudelijk is de site niet meer dan een aangekleed aanvraagformulier voor een uitgebreidere papieren folder.

Web Bulb ROHA
De Nederlandstalige website van Web Bulb ROHA uit Noordwijkerhout opent veelbelovend met een in gele lijst gezet beeld van een rood tulpenveld, maar maakt de verwachtingen niet waar. De 'catalogus' bestaat uit acht plaatjes van tulpen. Het lachende e-mailicoontje waarheen informatie-aanvragen moeten worden verstuurd, verraadt mogelijk een onvaste kinderhand. De meeste afdelingen, zoals Bedrijfsinformatie, zijn niet aanklikbaar. De bedoeling van het wel aanklikbare Actueel is niet duidelijk. Deze website kan beter worden verwijderd.

Entertainment

DAN
De waardering van De Agenda van Nederland (DAN) schijnt zulke ongelooflijke vormen aan te nemen dat de redactie niet alle kopij tijdig kan verwerken. Het moet gezegd: deze agenda met snelle zoekmachine is bijzonder goed gevuld. De uitgave van de Stichting NoPapers, die zich 'het bevorderen van datacommunicatie middels digitaal uitgeven' ten doel stelt, is ooit genomineerd voor de VOSKO-Award en wordt maandelijks ongeveer 48.000 keer geraadpleegd. Een rijk gevulde database met uitgaanstips is de kern van de site. Achtergrondverhalen over onderwerpen als Sinterklaas en tekenaar Peter van Straaten zijn bijeengebracht in het archief van additionele informatie. Een minpuntje: de basisinformatie is karig en bevat plaatjes noch tekst noch uitleg.

HotFun
8 Niets. Niet eens een glimlachje voor de pijpende smurfin. Dit is beneden het niveau van De Leukste Thuis. De moppen zijn ondanks de taalfouten nog het meest de moeite waard. Tip: print ze en neem ze mee naar het café. Lachen! Speel ook de Falcon Beertender en surf daarna snel verder.

Net Music School
E-ducatie moet het helemaal worden, als de analisten gelijk hebben. Deze virtuele muziekschool zegt de eerste in zijn soort te zijn en vraagt slechts 8,95 dollar voor een jaar lang gitaar- of pianolessen. De lessen van deze New-Yorkse muziekleraren kunnen alleen worden gevolgd met een Flash plug-in; dan kunnen leerlingen de vingers over de hals of het toetsenbord zien bewegen en akkoorden horen klinken. Amateurgitaristen kunnen hun hart ophalen in de Guitar Chord Database. Na een gratis les klonk Sloop John B geweldig, maar hoe lang blijft dit leuk en leerzaam: in je eentje voor een beeldscherm gitaar spelen?

Omroep.nl
De overkoepelende website van de Nederlandse omroepen bevat bijna honderdduizend pagina's en is onlangs ingrijpend veranderd. Nieuwe veranderingen staan voortaan op de homepage en blijven niet verscholen achter de individuele sites van de omroepverenigingen. Dit is zeker een verbetering, hoewel de vormgeving niet iedereen zal aanspreken. Er kan eenvoudiger worden gezocht en er is een apart kinderhoekje dat helaas quasi-hip 'Kids' is gedoopt, maar leerzame informatie geeft. Misschien is het overdreven en iets vertragend dat bij ieder thema de layout meeverandert, maar verder is dit een grote verbetering.

Peter R. de Vries
7 De integratie tussen Internet en televisie is zeker nog niet compleet, maar sites als die van het programma Big Brother zijn wel een publiekssucces. Endemol doet ook een halfwas poging met deze site van een SBS-programma over misdaad. In de biografie valt te lezen dat die R. staat voor Rudolf, maar meer is hier ook niet te beleven. Of het zou de foto van Peter bij de arrestatie van meester-oplichter Heer Olivier moeten zijn. Deze online versie had een succes kunnen zijn als er wat aandacht aan zou zijn besteed, en er bijvoorbeeld wat filmische hoogtepunten van arrestaties door R. de Vries werden getoond. Een gemiste kans.

Skateplanet
Skaters vormen geen homogene groep. De openingspagina van Skateplanet is daarom ingedeeld in de categorieën Dance, Agressive & Street, Streethockey, Speed en Fun & Fitness. Deze categorisering komt helaas niet goed terug op de site, die bovendien slecht gevuld is. Weinig nieuws of informatie, de database met skateshops is nagenoeg leeg en klikken op een nieuwtje in de tickertapebalk leidde tot een foute link. De lijst met 'ramps' is beter gevuld, maar daar zouden meer feiten, recensies of foto's bij mogen. De skatefoto van de maand maakt dit wat goed. Zo'n sterk groeiende subgroep verdient meer aandacht, en vooral: een online shop.

De Ticketbox
Dit bedrijf is onderdeel van de Nederlandse Staatsloterij en verzorgt de voorverkoop voor grote sportevenementen, concerten en ander entertainment. Zij verkopen de kaartjes hiervoor bij 850 fysieke verkooppunten, over de telefoon en via het Internet. De evenementen waarvoor online kan worden besteld zijn nog niet talrijk, maar een boeking voor James Last Live on Tour '99 ging vrij soepel. Als de gevraagde kaartjes niet meer meer beschikbaar zijn stuurt het verkoopteam een e-mail met 'zo gelijkwaardig mogelijke alternatieven'. Betaling kan alleen per creditcard.

De Uitgaanswijzer
Idea Promotions Europe geeft in deze landelijke horecagids op het Internet een wel erg selectieve keuze van de Nederlandse uitgaansmogelijkheden. De lijst met Amsterdamse cafés omvat slechts veertien tenten, de restaurants in die stad zijn een willekeurige selectie van Dinnersite en van de musea staat alleen het Anne Frank Huis vermeld. De techniek werkte voldoende, maar lijsten met ? bijvoorbeeld ? hotels zouden toch moeten zijn geordend op aantal sterren, prijs, kwaliteit of wat dan ook. Een gemakzuchtig project met veel vervelende popup-schermen.

WorldWide Internet TV
Op deze site van Frank Huisman kunnen de programma's van televisiezenders uit 45 verschillende landen worden bekeken en meer dan 1500 radiostations worden beluisterd. Een snelle verbinding is hierbij aanbevolen. De database van 161 tv-zenders bevat een schat aan informatie. Zo is het Poolse nieuws van TV Polonia binnen handbereik en kan er worden gezapt tussen maar liefst negen Zuid-Koreaanse TV-zenders. Helaas vertoont Vatican TV voornamelijk testbeeld. Merkwaardig initiatief zonder enige lijn, maar extreem vermakelijk.

Gratis Internet

12move
12move is een samenwerkingsverband tussen Shell BV Licht- en Krachtmaatschappij en World Online International BV, en biedt gratis Internet-access aan. De golvende opmaak van de site maakt wat zeeziek, maar de redelijke navigatie houdt de bezoekers wel op de been. De inhoud bestaat uit een niet al te actueel gedeelte van de World Online nieuwssectie, wat gesponsorde reispagina's, een kinderpagina en een vrij matige Internet-directory.

e.Trade
e.Trade is gericht op het Nederlandse MKB en biedt het Nederlandse bedrijfsleven niet alleen de mogelijkheid om in vijf minuten een eigen site op te zetten, maar sinds september ook gratis toegang (eenmalige kosten ? 19,95) tot het Internet. Maar waarom moet zakelijk ook meteen saai zijn? Van publieksgerichtheid is op deze overigens prettig opgemaakte site geen sprake. De laatste nieuwsbrief is van augustus en het laatste persbericht van 1 september. Absoluut geen portaluitstraling, en dus een gemiste kans.

Freeler
Ook de Freeler-site, een initiatief van Postbank, ING en Nationale Nederlanden, bestaat als rechtgeaard portal voornamelijk uit een zoekmachine, een Internet-directory, een nieuwssectie en een eigen look en feel. Freeler werkt voor de zoekmachine en Internet-directory samen met het Nederlandse Track (Wegener). De nieuwsberichten die naar voren zijn getrokken op de homepage lijken op trivialiteit en sensatiegehalte te zijn geselecteerd, en om de doelgroep extra aan te spreken worden op de voorpagina zogenaamde freejays vertoond die columns vullen met onderwerpen als 'Furby moet dood!'. Freeler wordt vast een succes onder jonge surfers.

Free Access
Een bureaustoel op maat was voorheen alleen in mistroostige meubelzaken te krijgen, maar kan nu online in elkaar worden gezet. De site ziet er overzichtelijk uit, maar de rust wordt verstoord door een opdringerig handje dat over het scherm beweegt. Bureauzitters kunnen de Screenviewer-stoel aankleden met extra's als een hogere rugleuning, verstelbare armleuningen en een ander mechaniek. Dit werkt niet erg soepel, en één soort basisstoel is wat mager. Gemiste kans, want de recensent is toe aan een nieuwe stoel. bij Veronica uitkomt. Alleen de Gamezone doet het. Misschien moet het allemaal nog komen, maar nu is het een saaie boel.

Het Net
7 Het Net, dat inmiddels toegang biedt tot het hele www, gaat al een tijdje mee zonder al te grote opknapbeurt en en ziet er daarom naar Internet-maatstaven zwaar verouderd uit. Ook de onderwijzersachtige knieval die Het Net soms tekstueel doet naar de inmiddels toch redelijk webwijze consument is wat uit de tijd. De site navigeert knullig en de Internet-directory lijkt door een amateur in elkaar geknutseld. Verder is er wat content bij elkaar gesprokkeld (onder andere ANP-berichten) en wat eigen nieuws in allerhande opmaken. Een goedbedoelde maar trieste bedoening.

MyWeb
De MyWeb-website opent met per bezoek wisselende knalkleuren. De voorpagina bestaat voornamelijk uit een à la Startpagina opgemaakte pagina met Beste links. Het 'nieuws' bestaat uit allerlei producten die je kunt kopen, en alles is op het pushen van de MyWeb-voordeelkaart gericht. Kortom: schaamteloos, waar andere gratis providers zich als weldoeners der mensheid voordoen. Ook de aanbieding van het uur, met een aftellertje erbij, moet de bezoeker tot gehaaste impulsaankopen verleiden. Deze aperte handelsgeest heeft voor de verandering wel iets.

NokNok
Een bureaustoel op maat was voorheen alleen in mistroostige meubelzaken te krijgen, maar kan nu online in elkaar worden gezet. De site ziet er overzichtelijk uit, maar de rust wordt verstoord door een opdringerig handje dat over het scherm beweegt. Bureauzitters kunnen de Screenviewer-stoel aankleden met extra's als een hogere rugleuning, verstelbare armleuningen en een ander mechaniek. Dit werkt niet erg soepel, en één soort basisstoel is wat mager. Gemiste kans, want de recensent is toe aan een nieuwe stoel. en het nieuws ? met archief! ? is afkomstig van YourNews. Interessant hoe deze site zich gaat ontwikkelen.

Wanadoo
De Wanadoo-site ziet er gelikt en volgespijkerd uit. De nieuwssectie bestaat uit ANP-berichten maar ook redactionele stukken, die zijn verdeeld over verschillende magazines. Gezocht wordt er met de Franse zoekmachine Voila. De Internet-directory is minder sterk, maar verder is deze site een aanrader waar bezoekers lang kunnen blijven plakken.

Wish
Wish, de eerste gratis provider van Nederland, doet wat meer dingen zelf. Daarom hebben ze niet zo'n uitgebreide Internet-directory en een minder breed maar persoonlijker nieuwsaanbod. Zoeken op het World Wide Web gebeurt met de zoekmachine van Microsoft.

Zonnet
Een bureaustoel op maat was voorheen alleen in mistroostige meubelzaken te krijgen, maar kan nu online in elkaar worden gezet. De site ziet er overzichtelijk uit, maar de rust wordt verstoord door een opdringerig handje dat over het scherm beweegt. Bureauzitters kunnen de Screenviewer-stoel aankleden met extra's als een hogere rugleuning, verstelbare armleuningen en een ander mechaniek. Dit werkt niet erg soepel, en één soort basisstoel is wat mager. Gemiste kans, want de recensent is toe aan een nieuwe stoel. (met andere foto); zoeken gaat met Ilse of internationale Ilse-partner Snap. Ook de niet al te druk bezochte chat is een Ilse-chat. De site is goed opgemaakt en doet ook aan een spaarprogramma voor trouwe abonnees, maar heeft dus weinig eigens.

Publishing

Aardappelwereld
De site van het vakblad Aardappelwereld lijkt ouderwets degelijk in elkaar te zitten, met een eenvoudige navigatiebalk in het linkerframe, maar de pagina's hebben de neiging zich voortdurend in nieuwe vensters te openen. De site geeft een korte beschrijving van enige artikelen uit het laatst verschenen printnummer, en biedt bovendien een online versie van het in de branche befaamde Aardappelziektenboek. Voor de liefhebber.

APR Group
De APR Group, uitgever van onder andere de vakbladen Bouw en Uitvoering, TVB en Automatie, hebben gekozen voor een grafisch verzorgde (de discolampnavigatie doet het goed op de zwarte achtergrond) maar platte bedrijfspresentatie. Naast een korte bedrijfspresentatie worden de titels summier beschreven. Minpuntje is dat online bestellen alleen via een zelf volledig in te vullen e-mailtje mogelijk is. Een dergelijke website kost weinig maar levert ook weinig op.

Brill Academic Publishers
De langverwachte website ? tot voor enige tijd alleen in gopher op het Internet aanwezig ? van Nederlands meest respectabele uitgeverij Brill Academic Publishers ziet er prettig uit en heeft een uitstekende navigatiestructuur. Inhoudelijk bestaat de site voornamelijk uit een uitstekend geordende en browsable catalogus van Brills wetenschappelijke uitgaven, die kunnen worden bijgezet in een online winkelwagentje. Jammer is dat het niet mogelijk lijkt te zijn vanaf een dieper punt in de site terug te keren op de homepage.

Cobus Oosting Uitgever BV
De wat kinderlijk opgemaakte site van de Veendamse uitgever Cobus Oosting, uitgever van onder andere de Internet Gemeentegids, biedt behalve het sympathieke hoofd van de voornamelijk in regionale ondernemersmagazines gespecialiseerde uitgever veel te weinig informatie over het betreffende bedrijf of haar uitgaven. Een weinig schadelijke maar nutteloze site.

Dagelijks Beleid
7 De site van Dagelijks Beleid is een schreeuwerige Internet-folder met veel te grote letters die in het navigatiekader zelfs uit de band springen. De inhoud van het laatst verschenen blad wordt te summier weergegeven, en het archief lijkt ons in de huidige vorm voor geen mens belangwekkend. Een verplicht nummer waaruit een diepe minachting voor de gebruiker lijkt te spreken. Zo moet het dus niet.

Dakweb
Uitgeverij Mandate BV, verantwoordelijk voor vakbladen als Roofs en Roof Belgium, probeerde met Dakweb een echte portal voor de Nederlandse dakenbranche te realiseren, maar lijkt gezien de verouderde inhoud de moed opgegeven te hebben. De site, die maar liefst vier talen gebruikt (Nederlands, Engels, Duits en Frans) en dieper is dan hij in eerste instantie lijkt, ziet er wat homemade uit en navigeert wat krakkemikkig. Een typisch voorbeeld van een inhoudelijk sterke site die te ambitieus is opgezet om de klus zonder professionals te klaren.

De Mercuur voor Internet
De Mercuur is een respectabele onderneming die al sinds 1909 bouwberichten levert. De site is grafisch en qua navigatie vrij triest, maar toont dat De Mercuur goed heeft begrepen hoe de functionaliteit van het net kan worden benut door een handelaar in zakelijke informatie. Enerzijds biedt de website uiteraard de mogelijkheid om een gratis proefnummer en adverteerdersinformatie aan te vragen, maar vooral interessant is de mogelijkheid software te downloaden waarmee praktisch realtime de laatste aanbestedingen op bouwgebied kunnen worden gevolgd. Een abonnement hierop kost 2500 gulden op jaarbasis, zodat we heel benieuwd zijn hoeveel aansluitingen er volgend jaar om deze tijd verkocht zullen zijn.

Elsevier Gezondheidszorg
De site van Elsevier Gezondheidszorg heeft inhoudelijk meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. De opmaak en navigatie is dermate verward dat het enige tijd duurt voor de bezoeker doorkrijgt dat behalve een catalogus van alle uitgaven (geen online betaling) ook een redelijk gearchiveerde (gedeeltelijke) online versie van het tijdschrift Zorg en Welzijn aanwezig is. En dat is jammer voor deze website, die bovendien vol staat met niet langer functionerende links.

Telecommagazine
De website van Telecommagazine ziet er grafisch een beetje kaal maar doeltreffend uit en is qua navigatie ruim in orde. Het VNU-blad biedt uiteraard de mogelijkheid tot abonneren op de papieren versie, en daarnaast het archief van de nieuwsbrief Executive, die voor betalende abonnees ook online is te raadplegen (verschijnt eens per week). Ook is er een uitstekend gerubriceerd en doorzoekbaar archief van oude nummers van Telecommagazine aanwezig, een overzicht van brancheorganisaties, een agenda en actueel nieuws. Kortom, een aanrader.

Vaart
De af en toe wat ongelukkig navigerende en trage website van Vaart biedt niet alleen dagelijks nieuws op het gebied van de binnenvaart, maar is ook een typisch voorbeeld van een geslaagde gespecialiseerde portal. Een initiatief waar het enthousiasme vanaf straalt. Wie de frequentie van de inzendingen in het forum bekijkt beseft dat de Vaart-site erin is geslaagd om een voor adverteerders uiterst interessant platform voor de binnenvaart te creÎren. Die zullen ook het geld moeten opbrengen om de site te onderhouden.

Retail

Hoge Ramen Online
Gestart als antiekzaak is deze Deventerse zaak uitgegroeid tot specialist in keukenartikelen, lifestyle en badkamerartikelen. De site navigeert met uitzonderlijk grote buttons, wat handig is voor slechtziende websurfers, en de collectie is ingedeeld in categorieën, die via een grappige draaischijf kunnen worden gekozen. Hoge Ramen geeft duidelijk aan of iets in voorraad is. Invulling van een formulier en bevestiging per e-mail zijn nodig om iets te bestellen. Eenvoudig 'design', maar zorgvuldig afgewerkt.

Internet Shop
Het introductieplaatje kan eigenlijk niet. Wie heeft dit kinderachtige prentje van een winkelcentrum getekend? Binnen zijn meer dan vijfhonderd witgoedapparaten te bestellen, zoals wasautomaten en koelkasten. Alles schijnt gratis en binnen een week te worden afgeleverd. De toon en presentatie zijn zoals te verwachten in deze sector: lelijk en schreeuwerig. Klanten die meer dan tien spelfouten op de site vinden krijgen een slagroomtaart van de shopeigenaar. Sommige productprijzen moeten notabene per e-mail worden opgevraagd! Daarbij is een lange wachttijd mogelijk 'wegens enorme belangstelling'. Aan de reacties van tevreden klanten te zien werkt dit ondanks alles toch naar wens.

De Kerstpakkettenhal
De sterrenregen die op deze site achter de bewegende cursor verschijnt brengt de klant meteen in de stemming. Zoals de naam al doet vermoeden verkoopt De Kerstpakkettenhal kerstpakketten. Op eenvoudige slecht navigeerbare wijze worden hier eindejaarsgeschenken gepresenteerd, die helaas op een apart formulier moeten worden besteld. Waarom geen bestelbuttons? En waarom zo weinig informatie? En waarom een onleesbare brochure? De site lijkt door een leek te zijn gemaakt en werkte niet goed met Communicator, maar deed het beter in Explorer. Ondanks heel veel fouten toch sympathiek.

De Muziekfontein
De meeste Nederlandse muziekwinkels op het Internet verkopen hetzelfde, maar wat als je op zoek bent naar Tsjechische blaasmuziek? Deze zaak uit Deurne koestert daar een merkwaardige voorliefde voor en geeft er onder meer een e-mailnieuwsbrief over uit. Daarnaast is er enorm veel New Age-muziek te krijgen, zoals het volledige oeuvre van Ad Visser, maar ook lokale toppers en popaanbiedingen. Na ontvangst van betaling is het spul binnen twee werkdagen in huis, en bij besteding van vijftig gulden of meer zijn er geen verzendkosten. Een bron van vermaak en Tsjechische blaaskapellenmuziek; jammer van de wat knullige en rommelige vormgeving.

Eigen Keuze Kado
Een viool van stro lacht de bezoeker van deze elektronische kerstpakkettenwinkel tegemoet. De pakketten kunnen zelf worden samengesteld, en het is ook mogelijk om het personeel te laten kiezen uit thema's als gereedschap, sfeerartikelen en speelgoed. Dit om ontevredenheid rond de feestdagen te voorkomen. Er is een Top 12 van Eigen Keuze Kado's van vorig jaar te vinden, die met Netscape slechts een plaatje van een vlakschuurmachine oplevert. De folder van 1998 is onleesbaar en die van dit jaar is per e-mail te bestellen.

De Ooievaars Post
Met de huidige 'babyboom' is een site voor kraamcadeaus geen overbodige luxe. Volgens de eigenaresse van de Ooievaars Post gebruiken inmiddels ook 'gerenommeerde bedrijven' de mogelijkheid om dit per e-mail te doen. Helaas was de lijst met klanten op het moment van recenseren niet te bezichtigen. Bij bestelling van bijvoorbeeld het babypakket Elsje Fiederelsje of Hop Marjanneke verschijnt een invulformulier met uitgebreide vragen. Manden kunnen ook zelf worden samengesteld. De navigatie is verre van volmaakt, omdat er soms geen terugbutton naar de homepage is.

The Posterwell
De Amsterdamse posterverkoper Partout heeft een wat trage Engelstalige site met zoekmogelijkheden op artiest, onderwerp en trefwoord. De vormgeving van de navigatie is strip-achtig en helder, er zijn extra's als een nieuwsbrief en een 'free surprise gift' bij een bestelling, en de ? veelal prijzige ? posters worden binnen tien werkdagen gratis thuisbezorgd. Daarvoor is wel een 'account' vereist. Lering en vermaak zijn te vinden in de column van Ton van der Jagt.

Proban
Het pure Internet-bedrijf Proban werkt vanuit Abcoude aan een omvangrijk dienstennetwerk. Naast hosting, webdesign en webvertising proberen zij het nu met de Superkoopjessite. Deze ziet er weinig professioneel uit en vermeldt wel adres en een faxnummer, maar geen telefoonnummer. Na vlotte aanvraag van een gratis klantnummer kunnen klanten meedoen met een 'omgekeerde veiling', waardoor producten goedkoper te bestellen zijn. Daarbij mag de klant echter niet 50 gulden bieden voor iets van 75 gulden. Zij kunnen ook gewoon bestellen. De artikelen lopen uiteen van pc's tot kerstbomen, waardoor deze webwinkel geen duidelijk karakter heeft. Of is het een veiling?

Simm City OnlineShop
De site van deze specialist in het 'upgraden' van computers is beroerd opgemaakt; de bezoeker moet zich door een woud van verschillende letterformaten heen worstelen. Met de Geheugenwijzer kunnen klanten door enkele vragen te beantwoorden een op maat gesneden aankoopadvies krijgen. Halverwege houdt dit echter op en moet de klant het weer zelf uitvogelen. Bestellen gaat wat traag, er wordt bericht gegeven als de order is verstuurd en de simmetjes kunnen worden afgerekend met creditcards, SET, I-Pay en Rabo Direct Betalen. Vooral doorgaan.

StoelDirect
Een bureaustoel op maat was voorheen alleen in mistroostige meubelzaken te krijgen, maar kan nu online in elkaar worden gezet. De site ziet er overzichtelijk uit, maar de rust wordt verstoord door een opdringerig handje dat over het scherm beweegt. Bureauzitters kunnen de Screenviewer-stoel aankleden met extra's als een hogere rugleuning, verstelbare armleuningen en een ander mechaniek. Dit werkt niet erg soepel, en één soort basisstoel is wat mager. Gemiste kans, want de recensent is toe aan een nieuwe stoel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond