RIAA: Rechter moet Napsterdiensten blokkeren

De vijf grote platenmaatschappijen, vertegenwoordigd in de Recording Industry Association of America (RIAA) , hebben voor de rechter geeist dat de dienst van Napster geblokkeerd wordt. De organisatie heeft onderzoek laten doen waaruit blijkt dat de platenindustrie miljoenen dollars aan inkomsten misloopt door de illegale diensten van Napster.
Uit het onderzoek dat de RIAA door de Field Research Corporation liet uitvoeren onder 2555 universiteitstudenten met internetaansluiting, blijkt dat er een direct verband bestaat tussen het gebruik van Napster en het aantal cd's dat verkocht wordt. Dat aantal vermindert namelijk. Volgens de onderzoekers zegt bijna de helft van de Napster-gebruikers dat het gebruik van Napster invloed heeft op hun cd-koopgedrag. Het was al langer bekend dat in de omgeving van Amerikaanse colleges minder cd's verkocht werden.
Volgens het onderzoek leidt het gebruik van Napster niet alleen tot het verminderen van de kooplust van muziekliefhebbers. De onderzoekers constateren dat iedereen die muziek heeft gedownload van Napster in overtreding is: De rechten van de artiesten worden hierbij geschonden.
Een ander onderzoek van Pew Internet & American Life ondersteunt de constatering dat mensen die muziek downloaden de copyrights van artiesten overtreden. 38 procent van de Amerikaanse internetters ?35 miljoen- heeft ooit muziek gedownload of beluisterd. Hiervan heeft maar twee procent van de gebruikers betaald voor het consumeren van de muziek. Het onderzoek is bedoeld om te kijken hoe internetgebruikers muziek consumeren.
Verder bleek uit dit onderzoek dat ongeveer 14 procent van de Amerikaanse internetters hun muziek op MP3 format opgeslagen en geïnstalleerd bij Napster en Gnutella . De onderzoekers kwamen er ook achter dat ongeveer 15 miljoen Amerikanen muziek beluisteren via internet radiozenders. Volgens Pew Internet en American Life zijn dit de mensen die gratis muziek downloaden en de rechten van artiesten overtreden.
De internetter die gratis downloadt blijkt ouder dan verwacht; 49 procent van de gebruikers zit in de leeftijdscategorie van 18 en 29 jaar. 51 procent van de downloaders is ouder dan 30 jaar.
De problemen van Napster zijn voorlopig niet voorbij. RIAA heeft de steun van veel muzikanten. Maar de meeste verassende steun komt van MP3.Com . Het bedrijf heeft net een deal gesloten met Bertelsmann en Warner Music om gebruik te mogen maken van hun muziekcatalogi. In de rechtzaak tegen MP3.com is een schikking getroffen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
10 Reacties
Dennis
Sinds wanneer heeft een gerechtelijke blokkade van nieuwe technologieen een positief resultaat opgeleverd? Ik begrijp dat ze geld mislopen door napster, maar het verbieden van de services van napster is volgens mij niet de juiste oplossing.Waarvoor proberen ze niet op de een of andere manier geld uit deze explosieve markt te slaan door middel van cooperatie? I dont think they're going to be able to beat them, so why not join them? Dennis
MP3 lover
Stelletje malloten. Maak eerst die CD's maar goedkoper voordat je Napster blokkeert. Die platenindustrie maakt nu miljoenen winst ! Van mij mag de platenindustrie bloeden ! (eigen schuld, dikke bult).Ook zo iets : DVD's hebben ze maar meteeen gemiddeld 69,- per CD gemaakt. Dit moet de vervanger van VHS worden. De prijs zou in de toekomst, als DVD wat bekender wordt, omlaag moeten… Let maar op : 100 % zeker dat die prijs expres hoog wordt gehouden en zeker niet zal zakken ! (de consument is WEER degene die belazerd wordt) Groet,Een onzettend dikke MP3 downloader ! (en binnenkort ook DVD downloader 😉
Martijn de Jager
Wil jij een rugzak meenemen op je wandeling om alleen muziek te luisteren op je discman? Ik denk het niet. Komt er een technologie op de markt waarmee je al je 200 cd's op een computertje kan zetten tergrote van een cigaretten pakje, wat doe je dan????????Dan ga je je organiseren en de mooiste technologie die er ooit voor jou branche is geweest bestrijden!!!!! Ik snap niet waar de platenbaasjes mee bezig zijn. Met vriendelijke groet,Martijn de JagerINTONET
René
Vergeet niet dat als artiesten geen inkomsten meer krijgen (d.m.v. cd verkoop) ze ook geen nieuwe muziek kunnen produceren. Door illegaal mp-3's te downloaden -omdat de prijzen zo hoog zijn-, ontlopen de artiesten inkomsten met als gevolg dat de prijzen van de cd's weer omhoog gaan. Het is een wisselwerking. Maar één ding ben ik met je eens, die cd prijs moet echt naar beneden!!! En zo lang die zo hoog blijft, blijf ik ook lekker mee doen met het downloaden. Eigenlijk besteelt iedereen elkaar, de artiesten de luisteraars en omgekeerd, iedereen zou eigenlijk de hand in eigen boezem moeten steken. Wij meer cd's kopen en de artiesten de prijzen aanzienlijk laten zakken. Maar ja ….. wie begint er mee…
fred
Wie gaat hier nu in de fout? Even denken; wij of zij die de songs op het net zetten?
Marco
Loopt de muziek industrie via Napster eigenlijk wel geld mis???? Was er met de komst van de video ook niet de angst dat we nooit meer naar de bios zouden gaan? En het cassette bandje dan (vergeet niet dat mp3 geen identieke kopie is van het nummer en dat er data weg-gecomprimeerd wordt)? Was het de computer niet het einde van de papier industrie?De gedachte dat ieder gedownload nummer gederfde inkomsten voor de muziek industrie is gaat sowieso mank. Het vormt hooguit een alternatieve methode om aan gekopieerde muziek te komen.M.i. zullen Mp3's eerder behoefte aan muziek cd's doen toenemen. Na drie nummers van een artiest gedownload te hebben blijkt het misschien toch wel interessant om de cd te kopen. Deze cd zou anders nooit gekocht zijn omdat de kans op een matige cd voor 44,95 een te groot aankoop risico vormen.Kijk naar het success van het downloaden van trial software op het Internet. Waarom overstappen van Prog. X naar bijv. Paintshop Pro? Omdat na 30 dagen gratis proef bleek dat het programma uitermate goed werkte.
Kees van Dorp
De blokkade van Napster is een terechte. De technologie van Napster is namelijk niet erg slim opgezet. De bestanden worden via de eigen servers van Napster gekopieerd en kopiëren mag nu eenmaal niet.De gedacht achter de software is echter wel briljant. Daar hebben -wel- slimme softwaremakers wat meegedaan en zo zijn er nu wel legale varianten op de markt (Bijv. Gnutella).De actie van de RIAA is alleen wel zinloos, internetters zijn creatief genoeg om de weg naar deze nieuwe applicaties te vinden.
Joris
Waar is dat onderzoek dan te vinden? Jupiter heeft andere cijfers: http://www.jup.com/home.jsp
Dennis H
Waarom zou je meer dan 40 piek betalen voor een (goede)cd dan dat je voor nog geen 2 piek zelf een kunt maken? En veel nummers wil je niet hebben en toch dok je er gewoon voor. Dat de riaa Napster verbiedt om nog verder muziek te verspreiden heeft geen nut, want er zijn tientallen andere napster-varianten. Dus het is onbegonnen werk, luitjes. Den Huppie
farid
ik snap niet wat ze hebben met napster, napster is een heel leuk programma waar mensen muziek kunnen downloaden, en anders kost het ook heel erg veel.