Rocket Internet opent marktplaats huishoudelijke hulp

Incubator Rocket Internet lanceert in Nederland Helpling, een site waar gebruikers huishoudelijke hulp kunnen vinden tegen een concurrerend tarief.

Helpling begon in Duitsland en verbreidde zijn diensten eerst naar de grote steden daar. De oprichters Benedikt Franke en Philip Huffmann gingen in zee met incubator Rocket Internet en groeien nu als kool. De activiteiten gingen in een kwartaal van regionaal naar internationaal.

Hoeveel geld Rocket in de starter investeert is niet bekend, maar het is voldoende om het personeelsbestand in no time te laten groeien van dertig naar nu 85.

Naar nu blijkt heeft Helpling vorige maand behalve in Frankrijk, Oostenrijk en Zweden ook in Nederland de deuren geopend. De markt voor huishoudelijke hulp is volgens de oprichters een miljardenmarkt, een waar overwegend zwart wordt gewerkt. Zij denken daarmee te kunnen concurreren met hun ‘witte alternatief’.

“In Nederland heeft circa 1 miljoen huishoudens een dienstverlener in huis, waarvan 31 procent schoonmaakdiensten levert. Meer dan 98 procent van deze diensten bestaat uit zwart werk. Het gemiddelde loon voor schoonmaakhulpen ligt op de Nederlandse markt op ongeveer 10,50 euro per uur. Op de witte markt betaalt de klant hiervoor rond de 21 euro bruto per uur. Bij Helpling krijgt de klant schoonmaakdiensten voor 14,90 euro per uur.” Daarvan vraagt de site twintig procent commissie voor zijn bemiddeling.

Foto: FaceMePLS (cc)

3 Reacties

Concurreren met een “wit alternatief”. Dat staat er nogal cryptisch omschreven. Is het wel of niet wit?

Terecht wordt opgemerkt dat de markt voor huishoudelijke hulp een overwegend zwarte markt is. Daar is een rede voor.

Mijn eerste vraag is dan ook waarom zal iemand die zwart werkt en daar dus een rede voor heeft het “witte alternatief overwegen”. Welke voordelen heeft die persoon daarbij?

Welke voordelen heeft de klant daarbij? Ik stel me voor dat de markt voor huishoudelijke hulp redelijk verzadigd is en er dus een migratie van zwart naar “wittig” moet plaatsvinden als het aan Helpling ligt. En als dat dan zo is dan begrijp ik het business model niet.

Als Helpling iemand kan wegzetten voor Euro 14,90 per uur, terwijl zwart Euro 10,50 is en wit 21 Euro (bruto) en Helpling ook nog eens 20% pakt dan stel ik me voor dat dit een aanleiding kan zijn voor de zwart betaalden om zelfstandig nieuwe voorwaarden te onderhandelen met de klant die ten minste het verschil tot 20% van Euro 14,90 moet kunnen opleveren.

Wat heb ik gemist?

je hebt in elk geval een aantal lessen Nederlands gemist. het is reden -argument- en niet rede (het gezond verstand.)

@robbie

Je hebt gelijk. Heb je on topic nog wat toe te voegen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug