Deel dit artikel
-

Routehappy: wifi in de lucht wordt steeds beter

In 2017 zijn de meeste luchtvaartmaatschappijen wereldwijd begonnen met het invoeren van wifi op hun vloot. De airlines die al internet aanboden hebben hun systemen verbeterd. Wifi in de lucht wordt steeds gewoner, stelt contentplatform Routehappy.

Uit het jaarlijkse onderzoek van Routehappy blijkt dat 82 luchtvaartmaatschappijen nu wifi aan boord aanbieden. Daarvan zijn er twaalf nieuw, een toename van 17 procent vergeleken met 2017.

Gemeten per beschikbare stoel-mijl heb je bij Amerikaanse een kans van 86 procent op wifi aan boord. Bij niet-Amerikaanse airlines is dat 32 procent. Drie luchtvaartmaatschappijen hebben op al hun vluchten wifi: Icelandair, Southwest Airlines en Virgin Atlantic. Dertien airlines bieden internet op al hun lange-afstandsvluchten: Air Europa, Delta, Emirates, Etihad, Eurowings, EVA Air, Iberia, Kuwait, Lufthansa, SAS, Scoot, United en Virgin Atlantic.

KLM is nog geen koploper wat dit betreft: de maatschappij biedt op dit moment wifi aa naan boord van de nieuwe Boeing 787-9’s en heeft een contract afgesloten met provider Gogo om in 2018 en 2019 de hele internationale widebody-vloot te voorzien van het 2Ku-systeem (een antenne die constant contact zoekt met satellieten om internetsignalen op te vangen en door te geven).

Routehappy heeft ook gekeken naar de kwaliteit van de internetverbinding (ingedeeld naar best, beter, basic). De beste wifi is beschikbaar op 16 procent van de beschikbare stoel-mijlen wereldwijd, een toename van 129 procent vergeleken met 2017. Basic wifi is aan het verdwijnen: het heeft een aandeel van 27 procent van het totaal, een afname van 16 procent. De middenweg (‘betere wifi’) komt in 57 procent van de gevallen voor.

Opvallend is volgens Routehappy dat ook kleinere luchtvaartmaatschappijen investeren in wifi. Air Astana (Kazachstan), Air Côte d’Ivoire (Ivoorkust) en Air Mauritius bijvoorbeeld. Dit komt mede doordat de kosten van de wifi-systemen zijn gedaald. Tegelijkertijd kiezen veel kleine maatschappijen ervoor om bij de aanschaf van nieuwe toestellen meteen wifi te laten installeren.

Dit bericht is 8 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond