Deel dit artikel
-

RTL en News Corp. schakelen YouTube bij

De tv-bedrijven RTL, News Corp. en IAC/Interactive maken volgende week bekend dat ze complete tv-programma’s op YouTube gaan zetten. Dit soort uitzendingen moet online kijkers langer aan het scherm houden en, daarmee, adverteerders trekken.

Dat de Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met Googles videoplannen. Al maanden zingt het gerucht rond als zou Google 100 miljoen dollar uitgeven aan mediamakers en artiesten om werk te maken dat speciaal voor YouTube is. Exclusief materiaal moet meer kijkers naar de site lokken.

De zenders Electus van IAC/Interactive, FremantleMedia van RTL Group en ShineReveille van NewsCorp. behoren tot de nieuwe partners. Volgens de Amerikaanse zakenkrant hebben ook Tony Hawk en de maker van CSI toegezegd dat ze speciale webproducties gaan maken. Google betaalt een deel van deze producenten in cash en andere mogen later delen in de reclame-inkomsten.

Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat in 2013 meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens een televisie heeft die online kan. Die huishoudens zien de traditionele tv-zenders dan schouder aan schouder in de tv-interface staan met het aanbod van verscheidene internetpartijen. Google is er daar een van, Apple een andere en Pathé mogelijk een volgende.

Afgelopen voorjaar werd al duidelijk dat YouTube naast Google TV een belangrijke rol moet gaan spelen in de huishoudens van honderden miljoenen consumenten. Het bedrijf staat naar verluidt op het punt om een nieuwe interface van de videosite te lanceren. Deze toont twaalf kanalen, in feite vergelijkbaar met het concept digitale themakanalen dat in Nederland al bekend is.

Sinds enkele weken is YouTube in Europa ook actief als verhuurder van speelfilms.

Engels onderzoek laat zien dat het gebruik van YouTube afgelopen jaar met eenderde is toegenomen. De grootste groei is te zien in de categorieën Muziek (+33%), Tv-series (+17%) en Speelfilms (+11%).

Foto: Dennis M (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond