Deel dit artikel
-

RTL Nieuws met mobiele video alerts

Nieuwshongerigen hoeven overdag onderweg niet meer zonder videonieuws. RTL Nieuws begint met een dienst waarbij het videoberichten naar mobiele telefoons stuurt met breaking news en dagelijks twee korte bulletins.

De commerciële zender sloot daartoe een samenwerkingsverband met het nieuwe bedrijf Serramobile. Dat een joint venture tussen IT-bedrijf Elegant en Greenhouse Innovation.

In eerste instantie biedt RTL enkel een nieuwskanaal, maar later zal het ook andere rubrieken beginnen met videonieuws.

Het systeem lijkt op MMS-alerts, maar werkt anders. Gebruikers dienen eerst een player te downloaden. Vervolgens krijgen ze ‘s ochtend en ‘s avonds een samenvatting van het nieuws opgestuurd via mobiel internet. Bij breaking news breekt RTL met dat patroon en stuurt het direct de actuele beelden. Videoberichten ontvangen kost 55 cent per dag.

Sander Andreae van Serramobile: “RTL is de eerste partner, maar we zijn ook bezig met andere uitgevers in binnen- en buitenland. Namen kan ik nog niet noemen, maar het gaat om uitgevers van ‘interessante content’, materiaal waar consumenten geld voor over hebben. De toekomst ligt volgens ons namelijk niet in advertising, maar betalingen.

Het bijzondere aan ons systeem is dat het werkt op Symbian, Windows Mobile, Blackberry, Java en binnenkort ook op iPhone en Android”.

RTL gaat met Serramobile in de herhaling. De zender publiceerde eerder al een mobiele nieuwsontvanger, maar de techniek van Sharewire voldeed kennelijk niet aan de wensen. Die betreffende applicatie is niet meer in de roulatie.

Foto: rwp-roger (cc)

Deel dit bericht

13 Reacties

Rogier van Duyn

Beste Erwin, Je insuneert dat RTL niet tevreden is over de diensten die Sharewire heeft geleverd. RTL is altijd tevreden geweest over de Sharewire dienstverlening. Wellicht dat er andere factoren speelden. Daar zou je als journalist in moeten duiken ipv dit soort schadelijke zaken te insinueren. Het zou je sieren als je het recht zet.  Gr Rogier

Erwin Boogert - Emerce

Boter bij de vis: waarom, Rogier, is RTL daar toen mee gestopt. Vanuit je betrokkenheid bij Sharewire moet je daar als geen ander een antwoord op weten.

Ivo Wentholt - Sharewire

Het artikel waarnaar word gerefereerd is 1,5 jaar oud. Ik denk dat Sharewire kan beamen dat het geen succes is geworden een Java app te lanceren voor streaming video. Dat ligt niet zozeer aan Sharewire alswel aan de vele hobbels op de weg: wap push sms kunnen ontvangen -> internet connectie nodig -> device herkennen -> installeren -> programma in games folder -> foutieve streaming settings Hierdoor is geen enkele J2ME streaming video player ooit doorgebroken. De iPhone (en Android) heeft daar natuurlijk verandering in gebracht! Het is dus niet zozeer Sharewire techniek, alswel de bekende problemen met J2ME apps. Sharewire sinds die tijd doorgezet en grote successen geboekt voor vele klanten, zoals ondertussen genoegzaam bekend is. Ivo WentholtDirecteurSharewirewww.sharewire.net

Erwin Boogert - Emerce

Dank voor de toelichting ?n de verheldering over de ervaringen met deze applicatie. Dat stellen we op prijs.  Nu ik je toch aan de lijn heb: wat zijn je ervaringen of gedachten over het tegen betaling versturen van samenvattingen van videonieuws?

Ivo Wentholt - Sharewire

Velen worstelen nu natuurlijk met de vraag hoe geld te verdienen met content. Mobiel is een uitermate geschikt kanaal om dit eens in de praktijk te testen. De mobiele gebruiker is namelijk meer gewend te betalen voor content, en micropayments zijn beter ingericht (iTunes, Google Checkout, SMS, etc). RTL kan het zich niet veroorloven om, zoals de Publieke Omroep, enorme investeringen te doen in mobiel en maar te zien hoe het zich uitpakt. Dus, een logische zet. Ik zou zelf gekozen hebben voor een iPhone/Android dienst met in-app purchase, maar is meer een kwestie van invulling. Ik wens ze veel succes. Ivo Wentholt

soboer

Ik geloof niet dat men voor videonieuws wilt betalen. Iedereen die een iphone heeft kan gratis nos uitzendingen bekijken. Wat is de meerwaarde van deze dienst. Het tarief is ook nog absurd duur.

soboer

@Ivo Helemaal mee eens. Ebuddy wordt gratis aangeboden in de appstore, maar voor extra functionaliteiten dient men te betalen. De betaalde versie wordt heel goed verkocht. Rtl wilt de gebruiker vooraf laten betalen, dit model werkt allang niet meer. Ze moeten met de tijd meegaan.

Emile Edwards

@Soboer: Je spreekt jezelf tegen. Je bent het eens dat de Ebuddy de consument vooraf laat betalen voor functionaliteiten; maar je stelt dat het RTL-model niet werkt, waarbij de consument vooraf betaalt voor content.  In beide gevallen gaat het toch om bedrijven die een asset direct afrekenen aan de consument? Ik sluit me aan bij de meningen over mooiere en meer sexy oplossingen. Laten we daarbij wel beseffen dat gratis nosuitzendingen wel voldoende bandbreedte nodig hebben. Anders is er weinig te streamen. De techniek van Serramobile blijkt ook te werken als er minder dan 3G-dekking is.  Dat is toch wel een meerwaarde? Zowel voor de consument als de publisher, lijkt mij.

Emile Edwards

Ivo merkt terecht op dat de publieken heel makkelijk nieuwe gratis initiatieven ontplooien in het mobiele domein. Een echt valide businesscase is niet nodig, als belastinggeld de investering dekt en het vervullen van een publieke taak de doelstelling is. Een verstorende marktwerking, die nieuwe noodzakelijke businessmodellen op voorhand killen. De consument kan het immers gratis krijgen bij de nos.

John

Top wat Serramobile ism met RTL laten zien! Volgens mij is dit het business model voor o.a mobile advert. Als uitgever heb ik zeer geinteresseerd in de app!

John

Top wat Serramobile ism met RTL laten zien! Volgens mij is dit het business model voor o.a mobile advert. Als uitgever ben ik zeer geinteresseerd in de app!

Mark van Leersum

Interessant om te lezen dat App bouwer Sharewire aangeeft dat Apps eigenlijk niet echt goed kunnen werken, zeker als het gaat om media rich content zoals video streaming. Er zijn teveel hobbels op de weg, zoals Ivo terecht aangeeft. En dan hebben we het nog niet eens over al die Apps waarvan de functionaliteit gewoonweg niet werkt of niet goed werkt op main stream toestellen (en dan hebben we het nog niet eens over exoten).Je ziet het zelfs al met de iPhone, toen de hele wereld een en dezelfde iPhone had werkte alle Apps prima maar ik heb toch al heel wat Apps gezien die niet meer goed werken op een iPhone 3gs. En als het met de iPhone al niet lukt, waar lukt het dan wel?

Emile Edwards

Apps zijn een tussenfase en overbruggen de afwezigheid van een uniforme browser en geoptimaliseerde userinterfaces. Hulde voor Apple qua device en userinterface; niemand heeft het echter over de nieuwe gatekeeperfunctie die Apple zich heeft toegeeigend. Dit remt langzaam maar zeker de echte verdere ontwikkeling. Het sowieso weinig logisch dat overal in de keten allerlei appstores en -platformen ontstaan. De telco, de handsetleverancier en publishers; gaat de consument daar niet in de war raken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond