Deel dit artikel
-

Ruim 100.000 nieuwe ontwikkelaars voor Amazon API’s

Afgelopen jaar schreven 130.000 ontwikkelaars zich in om opslag- en rekentaken uit te voeren op de technische infrastructuur van Amazon.com. De 370.000 techneuten leveren enkele tientallen miljoenen dollars extra omzet op voor het e-commercebedrijf.

"Waarom gooien jullie het geld van jullie investeerders weg door eigen infrastructuur te bouwen?" Die vraag wierp Amazons directeur Techniek Werner Vogels onlangs voor de voeten van startende ondernemers op The Next Web.

Zijn vraag was impliciet illustratief voor een trend die steeds duidelijker wordt onder startende en gevestigde internetbedrijven. Bedrijven als Amazon, Google en binnenkort ook Microsoft stellen hun technische infrastructuur open voor derden. Grote en kleine programmeurs hoeven geen eigen servers meer aan te schaffen, omdat Amazon en Google de capaciteit van hún computers voor een habbekrats ter beschikking stellen.

Gisterenavond publiceerde Amazon.com kwartaalcijfers waaruit bleek dat er daadwerkelijk belangstelling voor ‘digitale uitbesteding’ is.

Eind maart stonden 370.000 ontwikkelaars ingeschreven voor Amazon Web Services (AWS). Dat zijn er 35.000 meer dan het kwartaal ervoor. In april 2007 stond de teller op 240.000, wat toen een verdubbeling was ten opzichte van het jaar ervoor.

Het Nederlandse Wakoopa gebruikte Amazons diensten om zware rekensommen snel uit te voeren. Albumprinter.com gebruikt niet de rekenkracht maar de opslagcapaciteit van AWS. Fotoboeken van klanten worden extern opgeslagen voor een kleine bedrag. Op vergelijkbare wijze slaag fotosite Smugmug.com de foto’s van zijn klanten bij Amazon op. Het bedrijfje bespaart jaarlijks honderdduizenden dollars door de hosting uit te besteden.

Volgende maand voert Amazon.com een prijsverlaging door voor opslagdienst S3.

De afdeling van directeur Werner Vogels, geboren Nederlander, bij Amazon had tot voor kort geen concurrentie aan de onderkant van de markt. De lancering van Google App Engine twee weken geleden bracht daar echter verandering in. En ook softwarebedrijf Microsoft bereidt zich voor op de lancering van een vergelijkbaar product. Weinig andere bedrijven hebben voldoende capaciteit om dit soort diensten in te richten.

Hoeveel Amazon.com verdient met AWS is niet bekend. De gisteren gepresenteerde kwartaalcijfers geven hooguit een enkele indicatie.

De kwartaalomzet van Amazon.com kwam uit op 4,13 miljard dollar. De verkoop van media (boeken, cd’s, dvd’s) droeg daar voor 2,54 miljard aan bij. De verkoop van elektronica en andere goederen voor 1,48 miljard dollar.

Voor 110 miljoen dollar omzet wordt geen duidelijke herkomst gegeven. Een deel daarvan is afkomstig uit omzet met AWS. Hoeveel dat is, blijkt niet uit de cijfers.

Bron foto: Leonid Mamchenkov (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond