Deel dit artikel
-

Ochtengloren: Google biedt applicatiebeheer

Terwijl de overnamestrijd Microsoft-Yahoo ongezellig wordt komt Google met een concurrent van de Amazon webdiensten. En strijd tussen videosites en om het spel Scrabble. In Nederland komt een omroepzorgportaal, is het paspoort een beetje lek en bezwijkt de internetdemocratie van TON.

Schreven we gisteren over de groei van Amazon’s S3, komt pal daarop Google met App Engine, een plek om webapplicaties op te slaan. Zo te zien gaat Google een stap verder App Engine dan Amazon, maar het komt dicht bij Amazon Web Services zoals EC2 applicatiediensten.

Applicaties geschreven in Python – waarin het bedrijf zelf programmeert – zijn welkom, maar andere talen zullen volgen. Google biedt behalve 500 MB opslag, 200 miljoen ‘megacycle CPU’ en 10 Gb bandbreedte ook aanvullende diensten als authenticatie tot de gehoste diensten en de (e-mail) communicatie. Code.google.com/appengine kwam een half uur geleden online.

Google ontwikkelt en draait er ook de eigen diensten op, en noemt als voorbeeld het intekenen op carpooling, iets dat Nederland moet aanspreken. De eerste tienduizend gebruikers krijgen ‘gratis’ toegang tot de App Engine. Maar gratis betstaat niet in het zakenleven. Dat is onderdeel van marketing. Gebruikers ‘mogen’ AdSense op hun dienst gebruiken.

Yahoo eist hoger bod

Gezien het antwoord van Yahoo heeft het ultimatum van Microsoft in elk geval een slechte sfeer geschapen tussen de beide partijen. Bestuursvoorzitter Terry Yang en president-commisaris Roy Bostock wijzen er rustig op dat het bod te laag is.

Het oorspronkelijk bod van 31 dollar per aandeel is door de koersdaling van Microsoft nog 29,36 dollar waard. Geld vergoedt veel, maar het lijkt ongewis dat binnen drie weken na nu Ballmer en Yang samen glimlachend op de foto staan. Wellicht krijgen aandeelhouders een hogere prijs, maar is de sfeer verziekt nog vóór MSN en Yahoo moeten integreren. Een hoger bod lijkt de enige ‘vriendelijke’ weg voor Microsoft.

Strijd om het bordspel

RealNetworks biedt FaceBook een online versie van Scrabble, ook bij ons een populair letterspel. De applicatie op Facebook is gemaakt door Gamehouse, onder Real een zusje van Zylom in Nederland.

Het gaat om het officiële Scrabble van Mattel. Daarmee lijkt Mattel een gang naar de rechter vanwege de in India gemaakte kloon Scrabulous te willen vermijden. Dit spel heeft op Facebook ruim 3 miljoen gebruikers getrokken en haalt met reclame zo’n 15.000 euro per maand binnen. De rechtenkwestie is complex: in de VS heeft Hasbro de spelrechten. Wie dus Scrabble van Mattel wil spelen moet opgeven dat hij buiten Amerika woont.

kritiek op Hulu

De markt voor webvideo raakt versnipperd. Berichten buiten over elkaar heen: het gaat niet goed met Joost en de Amerikaanse concurrent Zattoo komt hier. Herald Tribune beschrijft het magere aanbod van Hulu, de online dienst van de tv-netten Fox en NBC. Er staan te weinig complete series en spraakmakende films om de dienst echt aantrekkelijk te maken.

"Het draait allemaal om rechten" is een gevleugelde uitspraak van Joop van den Ende – die met Hyves niet productie maar distributie kiest ! – en dat geldt ook voor de videodiensten. Dat betreft de kosten. De keerzijde: het draait allemaal om reclame. Hulu wil webkijkers niet vermoeien met acht minuten reclame met series spotjes per aflevering van een serie van een half uur, maar beperkt zich tot twee minuten van één sponsor. Ze moet nog bewijzen dat kijkers en adverteerders elkaar hierin vinden. Dat geldt voor alle videodiensten.

Over rechten gesproken: een grote rechtszaak dient zich aan nu producent Weinstein de vervolgserie van Project Runway aan het opkomende station Lifetime Networks, terwijl die nu draait op kabelzender Bravo van NBC. NBC pikt dit niet. In Nederland is dit project Catwalk van RTL.

Zorgportaal en TON-site plat

Volkskrant citeert een artikel over de opzet van een zorgportaal bij de publieke omroep van AVRO en Teleac/NOT: de vele medische programma’s zouden daarheen verwijzen, waarna het portaal als gids fungeert.

In het AD legt Henk van Ess uit hoe je in de VS webwinkelt bij bedrijven die niet zelf Europese kopers bedienen: via verzendhuizen.

En grid-technologie, de volgende generatie internetinfrastructuur, komt snel naderbij dankzij kerninstituut Cern. Als een soort van bijproduct van natuurkundig onderzoek.

Rita Verdonk, mocht ze het snappen, zal dit toejuichen. We berichtten over de geboorte van Trots op Nederland online. De site ligt plat na een geslaagde actie van GeenStijl tegen spindokter Kay van de Linde. Leve de web 2.0 democratie.

De kranten berichten dat Brussel vliegend mobiel bellen voor de hele EG wil toestaan. Lekje in de paspoortchip. Deze chip in het nieuwe Nederlandse paspoort en andere passen verraadt snel of iemand een paspoort bij zich heeft en uit welk land hij komt. Weer tekent de Radboud Universiteit voor de ontdekking, net als bij het OV-chip lek.

En daar zaten we net op te wachten: weblogger Brechje Paardekooper en cultuur-historicus Dylan van Rijsbergen presenteren een nieuwe beweging Slow Sex

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond