Deel dit artikel
-

Rumoerige start online medicijnverkoop

Vandaag begint de apotheeksite Efarma.nl met de online verkoop van geneesmiddelen via Internet. Initiatiefnemer Hok Tjiook houdt zich aan de bestaande wetgeving en waarschuwt voor 'wilde initiatieven' als de site Medicijnenperpost.nl , die per fax gestuurde recepten accepteert en hiermee desnoods een rechtszaak wil uitlokken.

Efarma.nl verkoopt vrij verkrijgbare geneesmiddelen, levert medicijnen op recept, onderhoudt contact met de arts en zorgverzekeraar en zorgt voor vervolgrecepten. Daarnaast bevat de website plaatjes, beschrijvingen en farmaceutisch nieuws.

De site richt zich op mensen die geneesmiddelen gebruiken en daarvoor niet steeds de deur uit willen of kunnen. Initiatiefnemer Tjiook leidt naast Efarma een reguliere apotheek in Heemskerk en was in 1998 één van de oprichters van Businessnet Telequotes . De nieuwe site is dan ook tot stand gekomen in samenwerking met het Internetbureau Virtual Industries , dat Businessnet heeft gerealiseerd.

Tjiook kreeg als apotheker veel te maken met 'herhalingsreceptuur': mensen moesten steeds weer naar de winkel komen om hetzelfde middel op te halen. Driekwart van de totale geneesmiddelenverkoop betreft deze 'chronische medicatie'. Tjiook: 'Het leek mij verstandiger om geneesmiddelen voor dit soort klanten thuis te bezorgen en Internet leek daar een goed medium voor. Omdat de Geneesmiddelenwetgeving uit 1963 nog niet is aangepast aan het Internettijdperk, heb ik eerst overlegd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarin staat dat originele recepten moeten zijn voorzien van een handtekening van de dokter en dus alleen per post kunnen worden verzonden.'

Om zich te houden aan deze wetgeving, heeft Tjiook een ingewikkelde procedure bedacht. Als klanten een recept bestellen op de site, moeten zij eerst het receptformulier invullen op de website, waarna zij een uniek referentienummer van de bestelling krijgen. Dit nummer moet op het originele recept genoteerd worden, waarna het recept naar het antwoordnummer van Efarma.nl moet worden gestuurd. Na ontvangst van het originele recept verstuurt Efarma, eventueel na contact met de regionale apotheek over medicatiehistorie, het bestelde geneesmiddel naar de klant.

Dat het ook eenvoudiger kan, bewijst de Internetapotheek van apotheker Marten Rijkeboer uit Hoogezand. Daar kunnen klanten sinds twee maanden door de naam van hun zorgverzekeraar, inschrijfnummer en geboortedatum te sturen, faxen of e-mailen receptplichtige geneesmiddelen bestellen. Het recept van de arts kan binnen 24 uur eveneens per fax of e-mail worden verzonden.

Tjiook vindt dit een 'wild initiatief', omdat toezending van het recept per fax niet wettig is en de tweetalige site ook aan het buitenland levert. Tjiook: 'Zowel recept-verzending per fax als levering aan het buitenland zijn verboden in Nederland.'

Initiatiefnemer Rijkeboer van Medicijnenperpost.nl licht telefonisch toe dat hij met zijn website een discussie en desnoods een rechtzaak wil losmaken. 'De inspectie zegt dat het niet mag, maar ik accepteer wel faxen en e-mails van de voorschrijvende arts. Ik controleer daarbij of het in de haak is en vind dat dat rechtsgeldig is. Desnoods neemt de inspecteur van de IGZ een procesverbaal tegen mij op en komt er een kort geding. De wetgeving op dit gebied moet duidelijker worden. In de VS is dit al volledig geaccepteerd en recepten sturen per e-mail leidt juist tot minder vergissingen.'

Buitenlandse patiënten krijgen ook geneesmiddelen toegestuurd van Medicijnenperpost.nl, mits deze per post worden besteld en zijn voorzien van een geldig recept. Rijkeboer denkt dat de markt in Nederland echter groot genoeg is voor een paar Internetapotheken. 'In Amerika bestelt zo'n 10% van de bevolking via Internet medicijnen en laat dat hier 5% zijn. Dat is nog altijd zo'n 350 miljoen gulden op jaarbasis.'

Rijkeboer zegt al veel bestellingen te hebben gehad, na het plaatsen van advertenties in enkele seniorenblaadjes. Op een aantal recepten geeft hij tot 20% korting in de vorm van kadobonnen en vaste klanten krijgen bij ieder driemaandelijks herhalingsrecept een aandeel in de achterliggende organisatie Logistic Health Services BV.

Naast Efarma en Medicijnenperpost.nl levert Recept.org , een initiatief van de maatschap Apotheken in Almere Haven, geneesmiddelen via Internet. Patienten kunnen zelf hun recept opsturen naar een antwoordnummer van de apotheek. Voorts kan Recept.org contact opnemen met de arts. Dit om het geheel wat gemakkelijker te
laten verlopen in het geval van langdurig te gebruiken geneesmiddelen. Zo kan Recept.org als de voorraad bij de patient op is, tijdig zorgen voor een nieuw recept.

(ge-update 10 april 2000)

Deel dit bericht

7 Reacties

Hero

Rijkeboer van medicijnenperpost.nl heeft een behoorlijke plaat voor zijn kop. Hij vindt dat het rechtsgeldig is, maar daarom is het dat nog niet. Het andere vind ik een goed initiatief voor mensen die slecht ter been zijn.

Joost Boermans

Wat een mooie site, een prima initiatief. De apotheek bij mij om de hoek heeft zware concurrentie gekregen. En daar ben ik eerlijk gezegd erg blij mee!

Gerard de Lange

Geeft niks als er een paar aanloopfoutjes worden gemaakt. Gewoon DOORZETTEN; als die ellendige apotheker 'om de hoek', die nog steeds als een soort godmajoor in z'n winkel staat, maar een paar draaien om z'n oren krijgt. Service, dat is het enige wat de klant wil! Die medicijnen zijn toch overal gelijk.

Maarten Koens

Voor niet-receptplichtige medicijnen kan dit een goed initiatief zijn. Voor alleen op recept verkrijgbare medicijnen, ook wanneer het om herhalingsrecepten gaat, lijkt me dit geen veilige oplossing.Recepten, ook herhalingsrecepten, worden voorgeschreven door een arts. Deze arts zou zijn service aanzienlijk kunnen verbeteren wanneer hij het recept elektronisch aanlevert bij een apotheek naar keuze van de patient. Dat kan dus ook een Internet-apotheek zijn. Deze apotheek levert af bij de patient, of laat de patient het medicijn ophalen. Het lijkt mij omslachtig wanneer de patient het papieren recept, dat meestal uit de printer van de arts rolt, eerst via een apotheek-site moet gaan invoeren, met het risico van fouten natuurlijk. Een EDI-koppeling van het huisartssysteem met de apotheek-site ligt voor de hand. 

anoniem

Dit is natuurlijk een leuke variant op de bekende en omstreden Methadonbus. Hoezo fraudegevoelig?

Javier Dominguez

Beste e-commerce geinteresseerden, Ik doe op dit moment een onderzoek naar de mogelijkheden binnen de groothandel. Het verhaal is mooi. Natuurlijk zit er groei in die sector. Echter, de mensen die de deur niet uit kunnen gaan, halen hun medicijnen niet via het Internet (oude mensen kennen immers geen Internet). Die groep is dus zeer klein. Daarnaast is de traditionele manier van medicijnen aanschaffen nog steeds populair. Immers, verzorgers van zieke mensen halen de medicijnen toch op. Medicijnen via het Internet komt bij mensen over als' medicijnen via een indirect kanaal', dus onveilig, Groeten,Javier

G.Vroom

Mijne heren, waarom zo moeilijk als het in Amerika online zo makkelijk zonder recept van de huisarts te krijgen valt !!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond