Deel dit artikel
-

Ruzie dwarsboomt overname iBOOD door Media Markt

Media-Saturn, het moederbedrijf van Media Markt wil het Nederlandse iBOOD.com kopen, maar krijgt door interne ruzie de handen niet op elkaar.

Tot voor enkele dagen stond Media-Saturn op het punt om twee overnames te plegen in het digitale domein. iBOOD.com, een site die eendagsaanbiedingen doet van elektronica in verscheidene Europese landen, stond hoog op het verlanglijstje. De gesprekken waren zo goed als rond, maar tot een handtekening kwam het niet.

De Duitse krant Die Welt bericht dat een interne strijd tussen de aandeelhouders van Media-Saturn de overname van iBOOD, en die van de andere overnamekandidaat reBuy.de, in de weg staat.

Minderheidsaandeelhouder Erich Kellerhals is het niet eens met de nieuwe digitale strategie van Media-Saturn en stemde tegen. De aankoop van iBOOD en reBuy.de zou de activiteiten van het concern te veel versplinteren.

IBOOD-oprichter Joran Prinssen was kort voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar op de afgeketste overname van zijn miljoenenbedrijf. De voorzitter van de Raad van Toezicht, Rick van Boekel, was ook onbereikbaar.

Eind vorige week maakte Media-Saturn bekend dat het op overnamepad zou gaan om online marktleider te worden in de elektronicahandel. Daartoe wil het verschillende soorten bedrijven kopen om in alle gelederen van het online kanaal een stevige voet aan de grond te krijgen.

De eerste significante overname was webwinkel Redcoon. ReBuy en iBOOD zouden het digitale portfolio verder moeten versterken. ReBuy.de is een site waar consumenten hun gebruikte elektronica tegen een vaste prijs kunnen verkopen aan de digitale opkoper. Deze knapt de spullen vervolgens op om ze als goede tweedehandsjes terug op te markt te brengen.

IBOOD viert dit jaar zijn zesde verjaardag. Het bedrijf is grotendeels op eigen kracht gegroeid en – voor zover bekend – doorliep twee financieringsronden. In juli 2007 investeerde een aantal private investeerders om de groei te versnellen. Onder hen: Adriaan
Nühn
(voormalig CEO van Sara Lee International), Bart Bendel (informal investor), Roeland Boonstoppel (venture capitalist) en Pieter Swarts (directeur Inkoop van Maxeda Groep). In december 2007 meldde Prinssen met een persbericht: “De oprichters van de grootste Europese e-commercesite, Allegro, hebben in november een substantieel belang genomen in iBood.” Allegro is internetveiling in Polen die onder leiding staat van de Nederlander Arjan Bakker.

Deel dit bericht

11 Reacties

Sam

iBood komt zwaar onder druk door concurrentie van Groupon. Geen wonder dat ze graag willen cashen. Groot gelijk! Voor Mediamarkt is het wachten echter financieel gezien interessant. De waarde van iBood zal eerder snel dalen dan stijgen.

Peter Dekker

De elektronicaketens Media Markt en Saturn schrappen dit jaar in Europa 3.000 banen. Dat heeft de directie dinsdag bekendgemaakt. Dus dan is een overname op hetzelfde moment niet logisch.

Robert

@Sam, Ibood onder druk van Groupon? Denk het niet. Ze bieden toch totaal verschillende producten aan. Daarnaast is Groupon massaal pompen van kortingsbonnen en Ibood voor de techies…

fred de dekker

ibood staat niet alleen onder druk van groupon.. in de hele dagaanbiedingen markt is gigantisch veel concurentie. Ik begrijp de keuze van mediamarkt dondersgoed.

Raymond de Ridder

U begrijpt de keuze van Mediamarkt dondersgoed?

Dat moet je dan even uitleggen. Welke toegevoegde waarde heeft Ibood voor Mediamarkt op hun eigen dagaanbiedingen anders dan een lijst met emailadressen?

fred de dekker

Beste Raymond,
idd dat bedoel ik. ze hebben toch van de koop afgezien? Dat snap ik maar al te goed.

Antonio Thonis

Zeer vervelend voor beide bedrijven dat zo’n acquisitie niet doorgaat. Die tijd en focus had besteed kunnen worden aan verder groeien. Hoop dat ze snel een oplossing vinden.

M. Roelofs

Gents – hold your horses.

iBood draait hogere omzetten dan EVER. Groupon en vergelijkbare partijen bedienen een heel ander segment, en richten zich niet primair op de consument maar op de re- / e- tailer of winkelier. Andere markt, en beiden groeien.

Alex

Het verbaasd me dat iBood zo sterk blijft groeien. Wanneer ik even naar de reviews kijk over iBood, dan zie ik echt niks anders dan zwaar negatieve reviews.
Misschien dat dat ook een reden is om voorzichtig te zijn met een overname?

Vince

iBood heeft wat langere levertijden, daar zullen de negatieve reacties met name vandaan komen.

Chantal

Zou kunnen Vince, er zijn behoorlijk wat mensen ontevreden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond