Deel dit artikel
-

Ruzie tussen gamessites

update De gamessites Gamevillage.nl en GameCom zijn via berichtgeving in de krant Metro slaags geraakt. GameCom zegt dat GameVillage verkeerde bezoekersaantallen voorspiegelt, de laatste spreekt van "valse beschuldigingen" en dreigt met juridische stappen.

De site GameVillage meldde in een bericht in Metro van 22 oktober dat het bezoekersaantal weer aan het aantrekken is. Dankzij een restyling steeg het bezoek met 50 procent, aldus de site. De aanleiding voor die restyling was juist het dalende aantal bezoekers, dat in september tot beneden de 100 duizend was gevallen.

Twee dagen later reageerde Roché Sulley, redacteur bij de concurrerende gamesite GameCom , met een ingezonden brief in Metro. Volgens hem is GameVillage "een van de kleinste gamessites van Nederland", er is volgens hem in het bericht ook verwarring opgetreden tussen 'hits' en unieke bezoekers. Hij claimt dat GameVillage.nl slechts 2000 unieke bezoekers per maand heeft die gezamenlijk rond de 100 duizend 'hits' veroorzaken.

Ook zou GameVillage "klakkeloos" artikelen van andere gamesites overnemen. Het is daarmee gestopt, zegt Sulley, nadat er gedreigd werd met juridische stappen.

GameVillage sloeg terug met een persverklaring, waarin het spreekt van "laster" en "valse beschuldigingen". Als bewijs dat de eerder in Metro genoemde sitestatistieken wel kloppen heeft GameVillage op zijn site cijfers opgenomen die zijn vergaard met het programma 'Webalizer'.

Zowel hoofdredacteur als sitemanager van GameVillage zeggen niet bekend te zijn met het overnemen van artikelen van GameCom, ook is er nooit contact geweest met GameCom hierover, zo zeggen ze. "Wanneer dit wel zou gebeuren (het overnemen van artikelen, JH) wordt de medewerker direct uit het team verwijderd."

"We betreuren het dat een collega gamesite er dit soort praktijken op nahoudt", zegt GameVillage. "Er wordt gekeken welke juridische stappen er tegen GameCom ondernomen kunnen worden."

Na het versturen van de persverklaring zag GameVillage zich genoodzaakt wat gas terug te nemen. Op zijn site meldt het bedrijf: "In mei 2002 schijnt een medewerker van GameVillage twee artikelen van GameCom overgenomen te hebben en is er alleen contact geweest tussen deze medewerker en GameCom. Hierover is de hoofdredacteur en sitemanager van GameVillage niet ingelicht. Deze medewerker is overigens al meer dan een jaar niet meer actief bij GameVillage."

Update maandag 27 oktober: de laatste alinea is toegevoegd

Deel dit bericht

5 Reacties

Frank

Waarom zetten ze er gewoon niet een gratis OneStat of Nedstat teller erop? Dan kan iedereen zien hoeveel bezoekers ze hebben, oplossing is dus simpel.

Edwin

Het is erg moeilijk om m.b.v. Webalizer het unieke bereik te meten. Deze telt nl. alle hits en unieke IP adressen van een server op. Ik gebruik het ook. Maar omdat er vanaf onze site ook b.v. banners worden geladen door andere websites telt dat ook mee in het unieke bereik. Een bezoeker die nooit op onze site is geweest maar wel een bannertje van ons heeft gezien telt voor 1 uniek IP adres. Het echte unieke bereik kan je naar mijn mening goed meten door een cookie te plaatsen zodra iemand de site bezoekt. Het aantal geplaatste cookies per dag, week of maand geeft een goed beeld van hoeveel verschillende bezoekers er zijn geweest. Wat je vaak ziet is dat men het unieke bereik per 24 uur bijelkaar optelt. Dat doet Webalizer o.a. in het maandoverzicht. Dat klopt natuurlijk niet. Eenzelfde bezoeker die op b.v. maandag en dinsdag komt telt dan voor 2 unieke bezoekers terwijl het er maar 1 is. Ik vind het overzicht van Webalizer van Gamevillage overigens erg vreemd. Zo zie ik op 7 oktober 4740 visits en 4572 sites. Deze laatste zijn het aantal unieke IP adressen. Het is volgens mij onmogelijk dat deze LAGER is dan het aantal visits. Zo ook 6 oktober (5319, 5514). Een verklaring zou kunnen dat iemand wel iets geladen heeft van de server maar deze niet heeft bezocht. Zoals eerder aangegeven met het banner voorbeeld.

Edwin

Nedstat en OneStat tellen pageviews. Refreshen maar en je teller gaat flink tekeer!

Leo

@Edwin: Banners die door andere sites worden getoond, maar van jouw server komen zou je een eigen url kunnen geven dat je nooit binnen je eigen site gebruikt. Als je webalizer dan goed configureert tellen ze niet meer mee als hit voor je eigen site. Verder is de term "unieke bezoeker" inderdaad lastig. Dat ligt echter niet aan webalizer, maar aan de definitie. Je kan alleen van unieke bezoekers spreken per tijdseenheid. Het aantal unieke bezoekers kan zo enorm verschillen, afhankelijk van of je ze per dag telt, per week, per maand of per jaar. Maar al die cijfers zijn met webalizer te tonen. Webalizer meet zelf immers niets, maar aggregeert alleen de gegevens uit je webserverlogs. Hoe dat exact gedaan wordt hangt alweer af van de manier waarop je webalizer configureert. Overigens doen Nedstat en al die andere plaatjestellers niets anders dan webalizer.

Ingmar

Ik las vandaag uw nieuwsbericht op emerce.nl en wil graag dat het juist wordt neer gezet op emerce. U schrijft uw tekst op een dusdanige manier dat het lijkt alsof Roche iets onwaars claimt, of in ieder geval, niet iets toetsbaars. Ik heb het hierbij over het plagiaat gedeelte waaruit blijkt dat Roche onzin uit kraam en er nooit plagiaat is gepleegd door GameVillage. Dit is echter wel gebeurd en inmiddels toegegeven door de heer Remijnse. Ik citeer: "Edit 24/10 17:07:In mei 2002 schijnt een medewerker van GameVillage twee artikelen van GameCom overgenomen te hebben en is er alleen contact geweest tussen deze medewerker en GameCom. Hierover is de hoofdredacteur en sitemanager van GameVillage niet ingelicht. Deze medewerker is overigens al meer dan een jaar niet meer actief bij GameVillage.". U kunt dit stukje vinden aan het einde van dit persbericht: http://www.gamevillage.nl/index.php?act=ST&f=88&t=12806 . Ik zal dan ook graag een juist nieuwsbericht willen zien op emerce, waarin duidelijk wordt dat er wel degelijk plagiaat is gepleegd door GameVillage in het verleden en Roche dus geen onwaarheden claimt.Over de rest van uw nieuwspost heb ik geen commentaar, u mag zelf de conclusie trekken over de geclaimde bezoekersaantallen. Even ter verduidelijking, Nederlandse grootste gamesite GameSpot heeft 85.000 unieke bezoekers en het erg populaire Fokzine heeft er 100.000.Ik hoop snel een objectief, naar waarheid geschreven, nieuwsbericht te vinden op emerce. —- Redactie Emerce: Dat GameVillage in het verleden toch twee berichten overgenomen "schijnt" te hebben werd later door de site bekendgemaakt en is vervolgens aan het persbericht toegevoegd. Deze informatie was niet beschikbaar op het moment dat het Emerce-bericht werd geschreven. Er is inmiddels een update gemaakt van het bovenstaande bericht. Redactie EmerceJasper Houtman

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond