Deel dit artikel
-

Samsung brengt appvertising naar zijn mobiele telefoons

Ontwikkelaars kunnen reclame gaan verwerken in de mobiele applicaties die ze ontwikkelen voor Samsungs platform Bada. De Zuid-Koreanen publiceerden een vernieuwde versie van Bada met reclame, NFC, HTML5 en operator billing.

Samsung investeert fors om zijn eigen Badaplatform op een vergelijkbaar niveau te brengen met Android, iOS, Windows Phone en Symbian. Kort voor het weekend verscheen versie 2.0 van Bada. Daarmee geeft het de ontwikkelaarsgemeenschap meer technische en financiële mogelijkheden.

Bada is een betrekkelijk onbekende naam op de mobiele markt. Het is Samsung zelfontwikkelde besturingssysteem voor mobiele telefoons, maar ook andere huishoudelijke apparatuur als televisies, is dan ook nog maar twee jaar oud. Door zijn nummer twee-positie op de mobiele markt kon Samsung zijn Bada toch betrekkelijk snel de markt op duwen.

Eind juni had Bada al een groter marktaandeel dan Microsoft. Bij de huidige ontwikkelingen worden er voor het einde van het jaar ook meer Badatelefoons verkocht dan Blackberries.

De nieuwe versie van het Koreaanse besturingssysteem bevat zaken als multitasking, speech to text, NFC- en HTML5-ondersteuning, een ad gateway en operator billing. De laatste twee zijn bedoeld om softwareontwikkelaars geld te laten verdienen met hun digitale maaksels.

Momenteel is ongeveer driekwart van de verkochte Samsungtelefoons er eentje die op Android draait. Een vierde draait op Bada, aldus een schatting.

Nu Google eigenaar wordt van telefoonmaker Motorola wordt het automatisch concurrent van Samsung. De Zuid-Koreanen zijn erg afhankelijk van wat Google wil en gaat doen met Android. Het is niet uitgesloten dat Google primeurs aan Motorola gaat geven in plaats van aan Samsung (nu bijvoorbeeld leverancier van de paradepaardjes Nexus).

Een manier om dat te pareren is het eigen Badasysteem belangrijker te maken voor de mobiele markt. Daarom verrast het niet dat Samsung mobiele overnames gaat plegen. Hetzij om het intellectueel eigendom van Bada te verstevigen en vergroten, hetzij om het software- en hardwareportfolio te verbreden.

Foto: Erin Pettigrew (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond