Deel dit artikel
-

Scheepbouwer: “Er moet een glasplan komen”

Ad Scheepbouwer, CEO van KPN, riep gisteren tijdens het eNederland congres wederom op tot samenwerking om op “de kortst mogelijke termijn” het vaste aansluitnet te verglazen. Glasvezel zou nodig zijn omdat de capaciteit van de huidige netwerken “op enig moment” onvoldoende is. KPN zou een van de aanbieders op een nieuw glasvezelnet willen worden.

“De groei voor KPN zit in breedband, vast of mobiel”, zei Ad Scheepbouwer in een toespraak op het eNederland congres . KPN sluit momenteel 30 tot 35.000 huishoudens per maand aan op ADSL. “We kunnen het nauwelijks bijhouden,” aldus Scheepbouwer, die verwacht dat binnen twee jaar meer dan 50 procent van de Nederlandse gezinnen over breedband via ADSL of kabel beschikken.

Deze ontwikkeling toont volgens Scheepbouwer aan dat consumenten behoefte hebben aan breedband en ook bereid zijn ervoor te betalen. “Op enig moment zal echter blijken dat de huidige capaciteit onvoldoende is. Daarom moeten we op de kortst mogelijke termijn het aansluitnet verglazen. Glasvezel is een toekomstvaste technologie.”

Scheepbouwer pleitte wederom voor samenwerking. “Nu zijn er veel versnipperde initiatieven. Daarom moet er een nationaal glasplan komen. Het kost ruw geschat acht miljard euro om het hele aansluitnet te verglazen. Dat is nu niet rond te rekenen voor ons. En helemaal niet als de concurrenten het ook willen gaan doen. Daarom moeten we de krachten bundelen.”

De concurrentie zou volgens Scheepbouwer niet tussen verschillende glasvezelnetten moeten gaan, maar op één glasvezelnet dat een open structuur zou moeten hebben. KPN zou op dat glasvezelnet één van de aanbieders willen zijn. Scheepbouwer ging niet in op details over financiering, aanleg, eigendom en beheer van zo'n net.

De plannen van Scheepbouwer zijn eerder al door de kabelmaatschappijen kritisch onthaald.

Om de maatschappelijk relevantie van breedband aan te tonen, werkt KPN samen met Nederland Kennisland aan een aantal proefprojecten op het gebied van zorg, onderwijs en veiligheid.

Deze maatschappelijk relevantie zal hard nodig zijn om politiek draagvlak te creëren voor eventuele samenwerking in breedband. Er lijkt momentum te ontstaan voor publiek/private samenwerking op het gebied van breedband. Zo hamerde Minister Brinkhorst van Economische Zaken, die Scheepbouwer vooraf ging als spreker, voor de tweede keer binnen een week in het openbaar op het belang van breedband bij het revitaliseren van de Nederlandse economie.

Net als vorige week bij de presentatie van het Mobility Platform, noemde Brinkhorst breedband gisteren een van de speerpunten van zijn beleid. “Een land heeft een groot project nodig. Een 'man on the moon'. Dat geeft prikkels voor innovatie en groei,” aldus Brinkhorst. Breedband zou dat voor Nederland kunnen zijn, zo bleek uit zijn woorden. Rond de jaarwisseling wil de minister zijn breedbandplan presenteren. Brinkhorst lijkt aan te sturen op een sterke coordinerende rol voor de overheid. Dat het kabinet ook financieel over de brug komt lijkt onwaarschijnlijk.

Deel dit bericht

2 Reacties

DRs Jos A Scholte BMa

Ik heb KPN al gevraagd wanneer ik de overige draadjes aan kan sluiten. Zoals bekend is, worden er van de vijf draadjes er twee gebruikt.

Chris Jansen

KPN wil gewoon betrokken raken om zo de glasprojecten te vertragen en haar eigen investeringen in DSL te kunnen uitmelken. Een goeie lobby in Den Haag trekt blijkbaar Brinkhorst al over de streep (… als grootaandeelhouder van KPN). De verglazing kan ook wel van start met andere marktpartijen dan KPN. Snel van start in Almere en Amsterdam. Netwerk op wholesalebasis en aansluitingen lekker verkopen via de ISP's!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond