Deel dit artikel
-

Schikking MasterCard rond debit-cards

update MasterCard heeft op het laatste moment een schikking getroffen met Amerikaanse retailers over het gebruik van debit-cards. Het betaalt 1 miljard dollar aan schadevergoeding. De retailers, waaronder Wal-Mart, zijn begin deze week een rechtszaak gestart tegen Visa en MasterCard omdat ze vinden dat tarieven voor debit-cards kunstmatig hoog gehouden worden. De rechtszaak tegen Visa gaat wel door.

De rechtszaak rond debit-cards is al enkele jaren in de maak, in 1996 legden onder meer Wal-Mart, Safeway en Circuit City de claim neer bij Visa en MasterCard. Inmiddels hebben ze steun van naar eigen zeggen vijf miljoen Amerikaanse retailers. Gisteren is het proces tegen beide betaalbedrijven begonnen, op het laatste moment kwamen MasterCard en de retailers tot een vergelijk, zo bleek. Details van de schikking zijn niet bekendgemaakt, de Wall Street Journal meldt echter dat MasterCard 1 miljard dollar aan schadevergoeding betaalt.

Centraal in het conflict staat de debit-card , waarmee betaald kan worden via een bankrekening zonder daarvoor een pin-code te gebruiken. Een handtekening volstaat. Retailers zijn niet blij met deze betaalmethode, aangezien er volgens hen hoge kosten aan verbonden zijn en het leidt tot meer fraude. Wanneer ze gebruik maken van Visa of MasterCard dienen ze echter deze betaalmethode ook aan te bieden.

In een verklaring zeggen de retailers dat ze bewijzen hebben waaruit blijkt dat Visa en MasterCard onderling afspraken maken over de tarieven voor debit-cards. De vergoeding die winkels – en daarmee ook consumenten – betalen, zouden "vijf tot tien maal hoger" liggen dan bij de concurrentie, aldus de retailers. Vanwege de dominante marktpositie die ze hebben kunnen Visa en MasterCard deze tarieven "opleggen", aldus de retailers.

Volgens de retailers worden consumenten voor "miljarden dollars" benadeeld. Over het huidige decennium wordt gesproken van een bedrag van "honderd miljard dollar". Hoe hoog de schadevergoeding is die de retailers eisen is nog niet bekend, ze zeggen dit pas tijdens de rechtszaak naar voren te brengen. Amerikaanse media spreken over miljarden dollars aan schadevergoeding.

Visa en MasterCard stelden dat een veroordeling leidt tot minder betaalmogelijkheden voor consumenten. Retailers zullen alleen de methoden uitkiezen die voor hen voordelig zijn. "Onze regels zijn pro-competitie", aldus een woordvoerster van MasterCard tegenover Reuters, voordat het tot een schikking kwam. "We denken dat de jury hiermee instemt, zodra we al onze bewijzen hebben getoond."

Analisten zien de rechtszaak als cruciaal voor de betaalbranche. "Deze rechtszaak gaat niet over geld, maar over de toekomst van Visa en MasterCard en de debit-betaalmethode", aldus een analist van Mintz Levin Chohn Ferris Glovsky and Popeo tegenover CNN. Inmiddels lijkt ook First Data Corp., eigenaar van Western Union, op de rechtszaak en de mogelijke veranderingen in de betaalbranche te anticiperen. Het kondigde eerder deze maand aan voor 7 miljard dollar Concord EFS over te willen nemen , een van de concurrenten van Visa en MasterCard.

Deel dit bericht

2 Reacties

Diederik Bruggink

Op 28 april is bekend gemaakt dat MasterCard op het laatst mogelijke moment een 'out-of-court settlement' heeft getroffen met de retailers. Details zijn niet bekend gemaakt teneinde dit geen invloed te laten hebben op het lopende proces tegen Visa.

Diederik Bruggink

Inmiddels heeft ook Visa geschikt, en wel voor 2 miljard USD.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond