Deel dit artikel
-

Search-engine zoekt op klank

Internetproductiebedrijf Tribute Multimedia heeft een zoekmachine voor domeinnamen gelanceerd die zoekt op de klank van een naam: klinktals.nl . Het bedrijf hoopt daarmee mensen van dienst te zijn die de juiste spelling van een gezochte domeinnaam niet kennen, of zich alleen herinneren hoe (een deel van) de naam klinkt.

Eigenaar/directeur van Tribute Multimedia Alexander Blanc zegt met het project te zijn gestart vanwege persoonlijke ervaringen. "Op de radio hoor je vaak genoeg een url genoemd worden terwijl je de volgende dag alleen nog weet hoe het ongeveer klinkt." Of veel internetgebruikers dergelijke problemen hebben heeft het bedrijf niet onderzocht. De zoekmachine is volgens Blanc dan ook niet vanuit commerciële motieven gemaakt. Blanc: "Het is gewoon een handige dienst waarvan we hopen dat veel mensen er gebruik van zullen maken."

Houdt de klankzoekmachine ook rekening met de vele regionale dialecten die Nederland kent? Blanc: "Met behulp van fuzzy matching proberen we daar wel enigszins rekening mee te houden, maar of regionale accenten echt een probleem vormen zal de praktijk moeten uitwijzen."
Zijn er plannen om de naamzoekdienst, die nu alleen geldt voor domeinnamen die eindigen op puntnl, uit te breiden met dotcom-namen? Blanc: "Daar zitten we wel over na te denken maar dat is nogal veel om regelmatig te indexeren. Misschien gaan we het wel doen, als daar vraag naar blijkt te zijn."

Een initiatief als klinktals.nl lijkt een welkome aanvulling te zijn op de diensten van bestaande zoekmachines. Is dat ook de bedoeling van maker Tribute Multimedia? Blanc: "Dat zou een gevolg kunnen zijn, we hebben de zoekmachines wel ingelicht over ons bestaan, en we zijn benieuwd of ze erop reageren."

Een testje met het woord e-mail, gespeld als imeel, levert een resultaat op van een paar honderd domeinnamen die deze klank bevatten. Heeft de gebruiker iets aan dergelijke uitgebreide resultaten? Blanc: "Je moet wel enigszins weten hoe je het schrijft, maar ik denk dat het wel zin heeft. Als je bijvoorbeeld niet weet of je een bepaalde naam aan elkaar schrijft, of met streepjes ertussen, of met afkortingen in die naam, dan heb je dat sneller gevonden in een lijst van zelfs een paar honderd varianten, dan wanneer je zelf alle mogelijke varianten moet gaan intikken."
Een tweede testje met de naam Emerce, voor de gelegenheid gespeld als imurs, levert geen resultaten op in de klinktals-zoekmachine. Hoe zit dat? Blanc: "Dat gaan we oplossen."

Deel dit bericht

4 Reacties

arjan van woensel

Mmm… ik heb natuurlijk meteen onze eigen bedrijfsnaam ingevuld. Met slechts 1 lettertje anders (capitol-e i.p.v capital-e) die de echte uitspraak meer benadert dan de spelling van het woord vondt klinktals nul resultaten. Pas bij een correcte spelling (met streepje!) wordt capital-e gevonden. Handig hoor. Juist met Engelse namen zou je klinktals.nl willen gebruiken. Toch? (klinktas levert trouwens ook 0 resultaten op, terwijl het toch echt zo klonk toen een rotterdammer me de url vertelde)

Michel Veenman

Is leuk… maar zo'n dienst bestaat al lang. Ik zoek zelf al een behoorlijke tijd met de WiseGuys {Fuzzy domain search; http://www.wise-guys.nl }, bestaat al een jaar ofzo.

Bobby de Vries

“De zoekmachine is volgens Blanc dan ook niet vanuit commerciële motieven gemaakt”.Blijft bij mij toch de vraag hangen vanuit welk perspectief een bedrijf hier dan wel tijd en geld insteekt. Niet dat alles om geld draait, maar in de meeste gevallen gaan dingen pas draaien nadat er een som geld aan is gespendeerd. Ook het draaiende (up-to-date, hosting) houden van deze service lijkt mij een tijdrovende (en daarmee geen goedkope) bezigheid.  

Herman van Dompseler

klinkt als is toch net even anders want … emerce gespeld als imurs is niet echt een fonetische test, hier worden ook nog eens engels en nederlands door elkaar gehaald. emerce gespeld als emers werkt wel (waarmee klinkt als uiteraard nog steeds niet fonetisch is, maar wat wel de mogelijkheden aantoont met typefouten in 1 a 2 letters). klinkt als is dus geen fonetische zoekmechanisme zoals sommige denken, maar het is toch wel handiger als hierboven in een reactie voorgespiegeld wordt, zowel 'capitol-e' als 'klinktas' komen met het beoogde resultaat als 'fuzzy matching' wordt aangevinkt. … en inderdaad is niet altijd alles commercieel 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond