Deel dit artikel
-

Selexyz brengt eigen ereader uit

Boekhandel Selexyz brengt samen met een aantal buitenlandse partners onder de naam Oyo een eigen ereader op de markt.

Dat maakte het bedrijf bekend op de internationale boekenbeurs Frankfurter Buchmesse.

De drager voor elektronische boeken is vanaf nu te bestellen en wordt vanaf november geleverd. In Nederland kost de Oyo 149 euro. Het apparaat kan behalve met ePub ook met de bestandformaten Text, HTML, PDF en MP3 overweg. Dat laatste is behalve voor muziek ook nuttig voor luisterboeken.

Selexyz zit in de Oyo Alliantie samen met Thalia, Buch.de en Bol.de uit Duitsland, Chapitre.com uit Frankrijk en Empik uit Polen. In deze landen verschijnt de ereader ook onder de merknaam Oyo op de markt.

Angélique Wouters, Chief Digital Officer van Selexyz, licht toe: “We zaten al langer te wachten op een prijsdoorbraak waardoor digitaal lezen voor een grotere groep toegankelijk zou worden. Die kwam maar niet. Daarom hebben we samen met een aantal andere bedrijven, waarmee we niet concurreren, besloten om zelf een ereader te maken.

De Oyo onderscheidt zich van andere readers in het feit dat de klant heel weinig stappen hoeft te doorlopen om een boek te downloaden en lezen. Je kunt direct aan de slag”.

Wouters verwacht voor het einde van het jaar duizenden Oyo’s te verkopen. In de afgelopen jaren verkocht Selexyz reeds honderdduizenden elektronische boeken, wat erop duidt dat er al serieuze belangstelling is voor digitaal lezen.

“We merken dat er enorm veel interesse voor is. Maar er wordt toch nog vaak gevraagd hoe digitaal lezen werkt. Daarom geven we bezoekers van onze winkels nadrukkelijk de ruimte om met de readers te spelen en er bekend mee te raken”.

Om diezelfde reden, het op gang helpen van de markt, is de verkoopprijs van de Oyo zo laag mogelijk ingestoken. Wouters wil niet zeggen of er überhaupt een winstmarge op de verkoop van de readers zit. Bij Buch.de is de ereader wel een tientje goedkoper dan in Nederland.

Consumenten kunnen via WiFi boeken bestellen via de ingebakken online boekwinkel. De ebook-winkel van Selexyz omvat momenteel een aanbod van zo’n 5.000 Nederlandse en 100.000 Engelstalige titels. In de Selexyz-winkels is draadloos internet aanwezig waarmee bezoekers ook in de zaak elektronische boeken kunnen inzien en kopen.

De ereader wordt gefabriceerd door Medion. De Oyo Alliantie maakt niet bekend hoeveel apparaten er in productie zijn.

Het uiterlijk ingebouwde downloadwinkel (van Buch.de):

Deel dit bericht

5 Reacties

Anouk Binkhuysen

Nu digitaal lezen populairder wordt, komen er blijkbaar ook meer 'huismerken' ereaders op de markt. Een goede ontwikkeling, nu is het niet meer zozeer de keuze of een iPad of een ereader (en dan kies je toch voor de iPad), maar en een iPad en een ereader.

Andries

Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat lopen voor Selexyz. Een reader met een geintegreerde winkel is een effectieve manier om je klanten aan je te binden, zeker gezien de gereguleerde boekenprijs.  Op http://www.boeklezers.nl/ zijn we achter de schermen een grote test met e-readers aan het doen, om eens te verzamelen hoe goed zo'n apparaat een boek vervangt, door een paar boeken ermee te lezen. Er zitten toch wat onverwachte haken en ogen aan deze apparaten, vandaar dat ik er benieuwd ben naar deze budget-reader van Selexyz.

Michiel van gaalen

Ik geloof hier niet in. Ik heb ereaders altijd gezien als een techniek-gedreven instrument om een nieuw afzetkanaal te bedienen. En die techniek is door de komst van onder ander goedkope android tablets inmiddels achterhaald. Toegegeven, deze reader is goedkoper maar ik weet niet of een paar tientjes prijsverschil nou zo'n verschil maakt.Ik vind eigenlijk dat de boekhandel zich lekker bij de software (boeken) moet houden. De ge?ntegreerde shop vind ik een veel beter idee, waarom is deze niet gewoon als app op iPad en android uitgebracht?

J.Reymer

Heb de Oyo reader kado gekregen. Een gegeven paard mag
je niet in de bek kijken. Maar goed ook !.

Wat een rampding. Voldoet aan geen enkel criterium.

Kan ik ergens garantie c.q. ondersteuning krijgen ?.

B. Laarhoven

Probleem met de huidige e-reader software is, dat er weinig tot niets aan functionaliteit wordt toegevoegd. Daar ligt de kans voor lezers en auteurs.
En….. een iPad is GEEN e-reader, kan wel functioneren als e-reader, maar is een generiekere machine en kan niet concurreren tegen de “echte” e-readers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond