SER: “Versnippering dreigt voor innovatiebeleid”

De diverse ministeries dienen hun innovatiebeleid meer op elkaar af te stemmen, er dreigt "versnippering en verkokering". Dit zegt de Sociaal-Economische Raad in een advies aan de regering. Het adviesorgaan zegt "bezorgd" te zijn over de animo binnen het bedrijfsleven om te investeren in innovatie.
Het advies van de SER is opgesteld door de werkgroep Innovatie van de commissie Sociaal-Economisch Beleid, onder voorzitterschap van prof. Dr. F.A. van Vught. Het advies is een reactie op de 'Innovatiebrief' die minister Brinkhorst van Economische Zaken in oktober publiceerde.
De werkgroep van de SER ondersteunt de uitgangspunten van de Innovatiebrief, waarin randvoorwaarden worden geformuleerd om Nederland om te vormen tot een 'dynamische kenniseconomie'. Ook de stroomlijning van een aantal innovatieregelingen kan de goedkeuring van de SER wegdragen.
Kritischer is het over de dreiging van "versnippering en verkokering" die er zou heersen rond het innovatiebeleid van de overheid. "Verschillende ministeries voeren een eigen kennis- en innovatiebeleid met een eigen budget en eigen instituties. Dat komt de effectiviteit niet ten goede en confronteert het bedrijfsleven met een ondoorzichtig complex van instellingen." De SER adviseert om de onderlinge samenhang van het beleid te versterken.
Ook is er naar de mening van de SER te weinig voor "een innoverende overheid". De overheid vervult te weinig "een voorbeeldfunctie (Ö) door innovatie een centrale plaats te geven in haar eigen beleid en handelen". De werkgroep zegt het "te betreuren" dat een dergelijke innoverende overheid in de Innovatiebrief "niet voorkomt".
De werkgroep zegt zich "zorgen te maken" over de bedrijfsinvesteringen in kennis en innovatie. "Vooral kleinere bedrijven hebben nog te weinig aandacht voor het groeipotentieel van innovatie." Bewustwording en "het oplossen van knelpunten op het vlak van de organisatie", dienen hierbij te helpen, aldus de SER. "Voor het Nederlandse bedrijfsleven als geheel constateren we een gebrek aan samenwerking, zowel tussen bedrijven onderling als tussen bedrijfsleven en instellingen uit de kennisinfrastructuur." Volgens de SER ligt hier een oorzaak van 'de kennisparadox' in Nederland. "De wetenschappelijke kennis in ons land is van een hoog niveau, maar de commerciële toepassingen zijn beperkt."
Belangenorganisaties "erkennen dat innovatie een accent moet krijgen", constateert de SER. Er is sprake van een "groeiende stroom initiatieven in de vorm van uiteenlopende samenwerkingsverbanden." Volgens SER dienen dergelijke "netwerkstructuren" gestimuleerd te worden. "Verder zijn we er voorstander van om innovatie als vast agendapunt op te nemen bij de overleggen tussen de sociale partners onderling en tussen kabinet en sociale partners."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond