Deel dit artikel
-

Shopcontrol (mystery shopping) ook in Nederland

Het Duitse Shopcontrol is ook in Nederland gestart met zijn internet-versie van 'mystery shopping', een methode om klanten zelf de klantvriendelijkheid of beveiliging van bedrijven te laten testen. Deze bedrijven geven daartoe de opdracht. Bij een Duitse bouwmarkt gingen de 'mystery shoppers' ongezien met de kluis aan de haal.

Oprichter van Shopcontrol is Marcus Reiner, die in het verleden nog werkte als casting-director voor Endemol in Duitsland en na een cursus ondernemen op het web de smaak van het zakendoen te pakken kreeg. Twee mediabedrijven zette hij op, om ze daarna te verkopen. In 1998 begon hij met Shopcontrol. Frustratie over een slechte behandeling als klant vormde daarvoor geen aanleiding, zo zegt hij.

Shopcontrol biedt bedrijven de mogelijkheid om ‘mystery shoppers’ in te schakelen. Zij controleren winkels door bijvoorbeeld te kijken of de inrichting wel volgens de richtlijnen is en gaan een gesprek aan met de verkopers om te zien of ze wel de juiste producten adviseren. “Verzekeringsmaatschappijen laten onze ‘mystery shoppers’ ook hun verzekeringsagenten uitnodigen, om te evalueren hoe ze te woord worden gestaan.” Een klein deel van de activiteiten bestaat ook uit diefstal-analyse, onder de noemer ‘Rent a thief’, waarbij de ‘mystery shoppers’ namens een bedrijf bekijken hoe het staat met de beveiliging.

De onderzoeken leiden tot opmerkelijke uitkomsten. Zo ontdekte de Duitse organisatie voor bioscoopreclame dat in 23 procent van de gevallen de reclame rondom de film niet juist werd vertoond. “Commercials die getoond moesten worden, waren niet te te zien. In sommige gevallen bleek dat helemaal vergeten werd om de reclame te vertonen.”

Politie
Het controleren van de beveiliging leidde bij een bouwmarkt tot een buit van 50 tot 60 duizend euro in enkele dagen. “Onze controleurs zagen kans om met de kluis van het bedrijf er vandoor te gaan. Ook namen ze een auto van het bedrijf mee die nog met de sleutel in het contact voor de deur stond.” Deze test werd volgens de klant wat al te serieus opgevat, waarna geadviseerd werd om de politie te bellen. “De politie sloeg toen een van onze ‘mystery shoppers’ in de boeien, voor even.”

Shopcontrol is niet het enige bedrijf dat bedrijven controleert op klantvriendelijkheid, zowel op verzoek van het bedrijf zelf als van concurrenten. Het pionierde echter met de inzet van internet, Shopcontrol noemt zichzelf het eerste bedrijf voor ‘mystery shopping’ dat volledig online werkt. Het liet hiervoor de software ‘Mystery Soft’ ontwikkelen.

De ‘mystery shoppers’ worden via internet geworven, opgeven kan via de website van Shopcontrol. “Het gaat om echte klanten”, zegt Reiner. “We werken dus niet met ingehuurde onderzoekers. We vragen de mensen die zich aanmelden ook erg veel informatie, op basis daarvan kunnen we onze klanten een gewenste testgroep aanbieden.” 

De 'mystery-shoppers' krijgen vervolgens via e-mail of sms door dat er een opdracht wacht en na het uitvoeren van de taak vullen ze via de website van Shopcontrol de resultaten in. De klant die de opdracht heeft gegeven voor het onderzoek logt ook in op de site en ziet daar wat de uitkomst is van het onderzoek. In Duitsland heeft Shopcontrol 20 duizend test-kopers, in Oostenrijk 8500 en in Zwitserland 7000.

“We doen momenteel in Duitsland 45 duizend testen per jaar”, zegt Reiner. “In Oostenrijk ligt dat op 22 duizend en in Zwitserland 12 duizend.” Shopcontrol is verder nog actief in Tsjechie, Spanje, Polen en Nederland. Zelf vestigingen openen buiten Duitsland doet Shopcontrol niet, het licenseert de technologie aan partners in het buitenland. In Nederland heeft JES Marketing Onderzoek eind vorig jaar de licentie verworven. Sinds april is het officieel van start gegaan met Shopcontrol Nederland, tot op heden hebben zich 500 mensen aangemeld als ‘mystery shopper’. Zij wachten nog op de eerste opdracht.

Vergoeding tot 100 euro
De ‘mystery shoppers’ gaan uiteraard niet kosteloos op pad. “De vergoeding die ze krijgen hangt af van de taak die ze moeten uitvoeren. Voor het bezoeken en fotograferen van een winkel ontvangen ze ongeveer 15 euro, wanneer ze naar een bank gaan en daar een gesprek moeten voeren over diverse producten dan krijgen ze tussen de 20 en 35 euro. Het hoogste bedrag dat ‘mystery shoppers’ kregen was 100 euro. Het ging om een hele selecte groep mensen die een oude auto bezaten en die vervolgens naar een garage moesten om zich daar te laten informeren over nieuwe banden voor de auto.”

Deze week nam het Britse GRG (Grass Roots Group), een van de oudste bedrijven die zich richt op ‘mystery shopping’, een minderheidsbelang in Shopcontrol. “De naam zal binnenkort veranderd worden in GRG Shopcontrol”, zegt Reiner. “Doel is het eerste pan-Europese bedrijf te worden voor ‘mystery shopping’.”  Wat GRG heeft betaald voor Shopcontrol wordt niet bekendgemaakt, ook met cijfers over de omzet en winst is Reiner niet scheutig. Het enige wat hij kwijt wil is dat zijn bedrijf ‘een omzet van zeven cijfers heeft’ en dat de kosten erg laag gehouden kunnen worden dankzij internet, waarmee de winstmarge 'hoog ligt'.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pit

Info per omgaande inzake uw relatie met MKB registratie services BV danwel de stichting ervan aan de laarstraat 92 te Zutphen.

Dit bericht is automatisch gegenereerd derhalve niet ondertekend.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond