Deel dit artikel
-

Shoppende Amerikaan passeert Google, bezoekt Amazon

Dertig procent van de online shoppers in Amerika gaat eerst naar Amazon.com om zich te oriënteren. Google is voor het kopende publiek uit de gratie.

Twee jaar geleden ging een kwart van de Amerikanen eerst naar Google om te online winkelen, achttien procent naar Amazon. Dat beeld is nu, volgens onderzoeker Forrester, omgedraaid: dertien procent voor Google, dertig voor Amazon.

De onderzoeker vindt dat Amazon zijn leidende positie als startpunt voor oriënterende shoppers kan handhaven met eigen fysieke winkels en afhaalplekken. Daarnaast moet het zijn platform als verkooppunt voor derde handelaren verbeteren. Nu al is veertig procent van de verkochte items afkomstig van derde partijen. De daaruit resulterende omzet levert een bijdrage van negen procent.

Amazon.com in Amerika is op onderdelen te vergelijken met bol.com in Nederland. Ook de Aholddochter profileert zich steeds minder als winkel en meer als handelsplatform. Zo kan sinds begin deze maand iedere ondernemer met een KvK-nummer een verkopersaccount op bol.com openen. De aanwezigheid in de fysieke wereld zou kunnen plaatsvinden via zusterbedrijf Albert Heijn. Daarover bestaan ideeën. De Nederlandse consument zal daar dit jaar nog de eerste resultaten van zien, aldus Daniël Ropers tegen Emerce.

Google heeft in Nederland een marktaandeel van meer dan negentig procent onder webzoekers. In Amerika ligt dat rond de zestig procent.

Foto: William Christiansen (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas van der Veeken

Zozo. Dat had ik niet verwacht. Dat is daar blijkbaar redelijk ingeburgerd. Ga zelf altijd eerst zoeken op Google.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond