Deel dit artikel
-

Shopportal voor vrouwen strijdt met Google

Met het versnipperde aanbod op internet is het steeds lastiger voor de consument om de kleinere initiatieven nog te vinden. Shoppingsite Flavourites speelt daar op in en biedt vrouwen een helpende hand.

Flavourites, een social shoppingsite uit Nederland richt zich op vrouwen tussen de 25 en 45 ‘die het druk hebben met hun carrière of kinderen’, heeft 90 duizend bezoekers per maand. Tot nu toe ondervindt Flavourites volgens eigen zeggen nog weinig concurrentie op de markt. "Er is niemand die dit doet voor deze doelgroep", aldus Natascha Klootsema, mede- oprichter van de shoppingsite. "Er zijn wel initiatieven, maar die richten zich enkel op fashion, of initiatieven die het weer veel groter aanpakken voor een bredere doelgroep."

"Wat wij wel doen is een helpende hand bieden aan de shopper. Nu worden ze aan hun lot overgelaten en moeten ze het zelf maar zien te vinden. Wij bieden alvast de selectie. En daarin zijn we niet de grote, drukke winkelstraat, maar vertegenwoordigen wij het rustige straatje achteraf waar je de leuke kleine, onontdekte winkeltjes vindt", verduidelijkt Klootsema. De site biedt een overzicht van kleine webwinkels die producten bieden in categorieën als fashion, inrichting, maar ook bijvoorbeeld tijdschriften.

De shops die op Flavourites getoond worden betalen eenmalig 25 euro. "Momenteel hebben we 1500 webwinkels die we op de site onder de aandacht brengen, maar dat groeit elke week", vertelt Klootsema.

De mede-oprichtster laat weten daarnaast geld te verdienen aan een systeem waarbij webshops betalen om op te vallen. "Bijvoorbeeld met een plek in de spotlights op de homepage of in het magazine. Ze kunnen ook goldmember worden. Dan verschijnt de webshop hoger in de resultaten van de categroie waar ze toe behoren", zegt Klootsema.  

Deze Goldmembers ontvangen volgens Klootsema gemiddeld per maand zo’n 300 tot 400 meer doorkliks dan de shops die geen Goldmember zijn.  Een positie op de homepage levert gemiddeld 800 extra doorkliks op.

Het geld wordt verder verdiend door advertenties op de site en in het blad. "En we werken op affiliatebasis met een aantal webshops", aldus Klootsema.

Of de shoppingsite de webshops meer bezoek oplevert dan bijvoorbeeld Google, dat durft Klootsema niet te zeggen: "Onze bezoeker is geïnteresseerd in de spullen, dat is duidelijk. De conversie weten we niet precies, maar we krijgen wel positieve verhalen van de webshops terug.  In een mailing hebben we bijvoorbeeld een actie opgenomen waarin consumenten met korting een boek konden bestellen. Daarna gingen de kassa’s rinkelen. Binnen een paar minuten kwamen er 25 bestellingen binnen bij die uitgever. Maar het verschilt natuurlijk per product en het hangt ook af van de timing."

Wat Klootsema wel weet is dat  meer dan 40 procent de nieuwsbrief opent: "Dat is erg hoog. "

Flavourites is meer dan zomaar een startpagina verduidelijkt Klootsema: "Wij kijken naar de vormgeving. We zijn niet zomaar een site met een verzameling links. We hebben tekst en beeld. Onze bezoeker moet echt zin krijgen om te winkelen. Bij de selectie van de webshops kijken we hoe het er uit ziet en of de aangeboden producten wel origineel zijn. Of ze moeten een hele goede service bieden als bijvoorbeeld Wehkamp. Daar kan je ’s avonds nog een bikini bestellen die de volgende dag wordt geleverd. Alles dat we naar buiten brengen moet er goed uit zien.

Het was geen slecht idee om de shoppingsite voor vrouwen te beginnen. Klootsema zegt vanaf het eerste jaar winstgevend te zijn. Exacte cijfers wil ze niet vrijgeven: "We houden de kosten laag en werken vanuit huis. Freelancers zetten we alleen in wanneer we ze nodig hebben. Ondertussen bestaan we twee jaar. Het gaat vrij snel en we zien een enorme groei."

De bezoekerscijfers blijven redelijk stabiel, met rond het eerste jaar rond de 60 duizend unieke bezoekers per maand. Vorig jaar zat het aantal unieke bezoekers rond de 80 duizend  personen. "Dit jaar zien we een stijging naar 90 duizend unieke bezoekers per maand", aldus Klootsema. De bezoekers blijven gemiddeld ruim 9 minuten op fr site en bekijken [er bezoek zo’n 12 pagina’s.

Uit onderzoek van Trenbox, in opdracht van de online betaalmethode PayPal, bleek dat de Nederlandse consument veel behoefte heeft aan een helpende hand bij online winkelen, maar dan vooral vanuit de medeconsument.

"We weten dat social shopping de toekomst heeft", aldus Klootsema.  "Voor de consument is het steeds lastiger om met Google de leuke kleine webwinkeltjes te vinden. Uiteindelijk willen wij meer interactie op de site. Nu is er wel de mogelijkheid om een reactie te plaatsen en dat gebeurt ook wel, maar dat kan nog veel uitgebreider. We willen meer gaan doen.  Nu is het nog vrij eenzijdig. "

Om het sociale element meer te versterken wil Flavourites aan het eind van dit jaar een offline evenement neerzetten. Klootsema: "We zijn ons merk aan het bouwen." Het live event moet geen beurs worden, maar een plek waar de webshophouder in contact kan komen met onze bezoeker.

Deel dit bericht

8 Reacties

Geertje

Flavourites begon erg goed. Inmiddels is het aanbod erg groot en vind ik het navigatiesysteem te kort schieten. Wat mij betreft een voorbeeld van portal die enigszins slachtoffer wordt van het succes. Kom op dames, die winstgevendheid nu vooral steken in verbetering van de website en niet beginnen met offline activiteiten!

Aldo

Social Shopping sites kenmerken zich doordat gebruikers elkaar ondersteunen in het orientatie en aankoopproces, dat kan ik op Flavorites niet helemaal goed terugvinden. Ik vraag me dan ook af wat er zo 'social' aan deze site is?

Jannemiek

@Aldo,Daar heb je gelijk in. Het ging er in het interview om of social shoppingsites de toekomst hebben en of Flavourites niet meer die kant op moet. Ik heb dat per abuis ook in het artikel opgenomen. Inmiddels aangepast. Dank voor je scherpe blik.

Aldo

bette

Flavourites lijkt inderdaad slachtoffer te worden van haar eigen succes. Het is onoverzichtelijk en de categorisering klopt totaal niet. Zoek je kinderkleding, krijg je ook kookwinkels en damesmode tips. Back to basics dames en blijf kritisch op het aanbod.

Anniek

Flavorites is op zich een goede site, maar GEEN social shopping site. Het sociale aspect ontbreekt. Een goed voorbeeld van een social shopping site is Fashionchick.nl. Zij richten zich op mode en vrouwen. Je kan er shoppen maar ook ervaringen uitwisselen en om tips vragen (social). En ik vraag me inderdaad af hoe waardevol die kliks zijn die Flavorites doorstuurt

Elise

Meer dan Google?

Joris - Conversive

Persoonlijk hebben wij zeer goede ervaringen met Flavourites. Veel hogere conversie vanwege de betrokkenheid en koopbereidheid van de bezoekers. Complimenten en ga die uitdaging aan om het overzichtelijk te houden!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond