Deel dit artikel
-

Silicon Polder Fund: 12,5 miljoen voor softwarebedrijven

Met een bedrag in kas van 12,5 miljoen euro is het Silicon Polder Fund van start gegaan. Het is een voortzetting van de al enige tijd bestaande gelijknamige stichting, maar nu in BV-vorm gegoten. "We zijn nu een echt investeringsfonds", zegt directeur Dennis Blom. Het fonds richt zich op startende softwarebedrijven.

Reden om het fonds te veranderen in een bedrijf is dat het Silicon Polder Fund verwacht op deze manier commerciëler te kunnen optreden. Blom: "We worden nu een echt investeringsfonds." Oud-minister van Economische Zaken Koos Andriessen is president-commissaris van het bedrijf geworden. In de raad zit verder onder meer Paul Baan, van het gelijknamige softwarebedrijf dat verkocht is aan het Britse Invensys.

Tot op heden heeft Silicon Polder Fund (als stichting) geïnvesteerd in 22 bedrijven, zegt directeur Dennis Blom. "Het ging daarbij om een lening van maximaal honderdduizend gulden." Op de site staan drie voorbeelden van bedrijven die de lening hebben gekregen: Frontix (planningstool voor telecommunicatiebedrijven), LTT (voorraadbeheer in supermarkten), N200 (software voor registratie bij beurzen). Vanuit het nieuwe Silicon Polder Fund zijn nog geen investeringen gedaan, zegt Blom. "We zijn nu in gesprek met twintig bedrijven, met vier daarvan hebben we gesprekken in de afrondende fase."

De 12,5 miljoen euro is door enkele informele investeerders bijeengebracht, zegt Blom, namen wil hij niet geven. "In een latere fase willen we ook institutionele beleggers erbij betrekken." Die zijn nu wellicht wat huiverig voor investeren in IT-bedrijven, vandaar dat het Silicon Polder Fund "een statement" wilde maken met het bijeenbrengen van het huidige fondskapitaal. Ook deze informele investeerders zijn overigens wat kopschuw geworden als gevolg van de economische teruggang. Blom: "Ik weet van partijen dat ze dit jaar nog maar twee deals hebben gesloten, terwijl er dat vorig jaar gemiddeld tien per maand waren."

Het Silicon Polder Fund stelt zich ten doel om startende (business-to-business) softwarebedrijven te ondersteunen, niet alleen met kapitaal maar ook met "business coaching en kennisinbreng". Onderdeel hiervan is individuele begeleiding, maar ook ondersteuning via workshops waarop deskundigen uit de praktijk tips geven over het opzetten van een bedrijf.

Het fonds is in tweeën gedeeld, er is een 'idee fonds' en een 'positioneringsfonds'. Het eerste richt zich op pure starters en kent een financiering van maximaal 100 duizend euro, het tweede fonds richt zich op bedrijven die al iets meer vorm hebben gekregen en bedrijven kunnen hier maximaal 500 duizend euro krijgen. De bedoeling is dat bedrijven doorschuiven van het 'idee fonds' naar het 'positioneringsfonds'.

Als eis voor het aanvragen van een investering geldt "een doortimmerd business plan met reële financiële budgettering en controle, een winst- en verliesprognose en een liquiditeitsprognose". Gedetailleerde regels zijn te vinden op de site van het Silicon Polder Fund.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond