Deel dit artikel
-

SKO: Nederland kijkt minder tv, meer internetvideo

De Nederlander keek in 2016 dagelijks gemiddeld 3:03 uur televisie. Dat is vier procent minder dan in 2015. Die daling wordt voornamelijk verklaard door de toename (+13%) van video on demand en uitgesteld tv-kijken.

Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzending steeg van 6,1 procent in 2015 naar 6,9 procent van de totale kijktijd in 2016. Daar moet nog bij worden opgeteld hoeveel minuten men op alle andere schermen naast de televisie nog naar video keek. Dat neemt SKO niet mee in de 183 minuten dagelijkse kijktijd (PDF).

Het jaar 2016 was een ander jaar dan gemiddeld omdat er twee grote sportevenementen plaatsgevonden: het EK voetbal en de Olympische Zomerspelen.

De kijkcijfers laten inmiddels onmiskenbaar zien dat digitaal videokijken, of dat nu via tv, de telefoon of tablet is, het kijkgedrag verandert. De traditionele zenders zien vooral dat er veel minder nieuwe aanwas aan de onderkant is, lees: jongeren, en dat de kijker zelf wil bepalen wat hij wanneer bekijkt.

Een heel duidelijk signaal was onlangs uit Engeland te horen, het land dat vaak als voorloper wordt gezien in mediaconsumptie. Voor het eerst spenderen kinderen daar meer tijd op internet dan ze dagelijks televisie kijken, aldus een rapport van media- en telecomtoezichthouder Ofcom.

Engelse kinderen tussen de vijf en vijftien jaar besteden per week 15 uur aan internet en 13:36 minuten aan televisie. De internettijd groeide afgelopen jaar met 1:18 uur, de tv-tijd nam af met 1:12 uur. Dat valt te lezen in het Ofcom-rapport ‘Children and Parents: Media Use and Attitudes‘ (PDF).

Een onderzoek van Telecompaper stelde afgelopen najaar dat Nederlanders nog maar 38 procent van hun dagelijkse kijktijd besteden aan ouderwets lineair tv-kijken. De rest van de dagelijkse portie kijktijd gaat op aan het bekijken van tv-content die eerder is opgenomen.

De tv-programma’s die het meest uitgesteld werden bekeken in 2016:

Foto: Adam B (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Arie vd Giesen

Wanneer ik live televisie kijk, zie ik het in Full HD kwaliteit (1920 × 1080 pixels).
Wanneer je uitzending gemist, of via de NPO, RTL XL of kijk App op je televisie terugkijkt, dan zie je wel een heel groot kwaliteitsverschil = slechtere kwaliteit. Ik denk maximaal HD ready of HD (1280 × 720).

Als je uitgesteld of later kijkt via je tablet of smartphone, heb je dit nadeel niet (omdat je scherm kleiner is merk je de slechtere kwaliteit niet goed op)

Robert Buisman - Studio Interactive

Online video zal (traditionele) TV sowieso gaan outperformen, alhoewel de kijkcijferkanonnen op TV nu nog wel een flink bereik hebben. Acht uur NOS journaal is voor hele kudden mensen nog steeds een vast patroon. Dan blijf je makkelijk op de bank hangen en kijk je (doelloos) naar wat er volgt. We zijn nu eenmaal gemaksschaapjes en gewoontedieren. Met je mobile of tablet ben je selectiever in de mediakeuze en -gedrag. Dat gedrag is ook veel meer gefragmenteerd en vluchtig (hoezo ‘second’ screen, zeg maar gerust third en fourth 😉

Wat ons verbaast, is de manier waarop video nog steeds in het gebruikelijke denkkader van sequentieel opnemen en afspelen zit (als ware het televisie). Internettechnologie biedt veel meer mogelijkheden dan vaak gedacht wordt. Met slimme interactietechnieken en data gedrevenheid, in combinatie met het mobiele kanaal, maak je ’t al snel interessanter voor doelgroep én aanbieder.

Tx4sharing, Erwin!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond