Deel dit artikel
-

Sky Media verrast door succes QR in tv-reclame

QR-codes in tv-commercials hebben een hogere doorklikratio dan de gewone interactieve commercials die de tv-zender biedt.

Dat is reden voor Sky Media om zijn QR-propositie verder door te ontwikkelen. Niet in het minst omdat ook bij mediabureaus het succes van de simpele feedbackloop opvalt.

Een ‘gewone’ interactieve tv-commercials, onder de rode knop van de afstandsbediening, kent een maximale doorklikratio van 0,3 procent. Commercials met een ingebakken QR-code scoren makkelijk tussen de 0,3 en 0,8 procent, zo vertelt Matt Godsmark van Sky tegen The Drum.

Klanten van marketing- en mediabureaus gaan steeds hogere eisen stellen aan het rendement van hun reclamebudgetten. Ze willen precies weten wat wel en niet werkte en waarom. Televisie is in zekere zin een domme, diepe, zwarte put waar adverteerders geld in kieperen en het resultaat maar accepteren. Bij QR-campagnes is het resultaat beter te meten. Met verschillende targetingopties over de kanalen heen kunnen bureaus met experimenten achterhalen wat waar waarom wel en niet werkt.

In Nederland wordt amper gebruik gemaakt van QR-codes in tv-commercials. Een casus uit de VS van afgelopen februari kan de interesse wellicht opwekken. Tijdens de Super Bowl zond Coinbase namelijk een minuut lang een een spotgoedkope commercial uit. Er was enkel een stuiterende QR-code in beeld zonder dat de afzender bekend was. Kennelijk is de wereld aan QR-codes gewend geraakt en miljoenen tv-kijkers trokken vrijwel automatisch hun telefoon om de code te scannen. Het aantal downloads van de Coinbase-app, waar de QR-code heen wees, steeg met 279 procent ten opzichte van een normale dag. Op een normale dag staat de app rond plek 124 in de hitlijsten. Tijdens en direct na Amerika’s grootste sportevenement sprong de app naar plek 2.

Foto: Thomas Leuthard (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond