Deel dit artikel
-

Skype sluit joint venture met Hutchinson in China

Ook Skype heeft ontdekt dat China op dit moment hot is. Reden voor het peer-to-peer telefoniebedrijf om een joint venture in China te sluiten met portal Tom Online. De Chinese portal krijgt 51 procent van de aandelen, terwijl skype genoegen moet nemen met 49 procent.

Skype en Tom Online hebben een exclusief samenwerkingsverband gesloten op de zich snel ontwikkelende Chinese communicatiemarkt. De partijen werkten al sinds vorig jaar samen op de Chinese markt. Maar daarbij ging het niet om een joint venture en evenmin om een exclusief samenwerkingsverband. Hutchinson Whampoa, het machtige conglomeraat van de miljardair Li Ka-Shing uit Hong Kong, is eigenaar van Tom Online.

De overeenkomst geldt alleen voor China, niet voor Taiwan. Hutchinson Whampoa werkte al samen met Skype in Hong Kong. Het bedrijf uit Hong Kong is er distributiepartner van Skype via de HGC-Skype-portal. Tom en Skype kiezen voor een zelfde soort constructie in China.

Hutchinson is in Europa bekend omdat het de eigenaar is van 3G in het Verenigd Koninkrijk. Dat was aanvankelijk een joint venture waarin ook KPN onderdelen had, maar KPN liet zich later uitkopen.

Ook boden Hutchinson Whampoa en KPN via dochter e-Plus ooit gezamenlijk op een umts-licentie in Duitsland. Hutchinson haakte echter voortijdig af waardoor KPN uiteindelijk de licentie in zijn eentje moest kopen.

Eerder deze week sloot datzelfde Skype trouwens een overeenkomst met e-Plus. Het is voor Skype het eerste umts-partnership. De overeenkomst voorziet er onder meer in dat Skype-software geleverd wordt bij abonnees met een onbeperkte data-bundel. Die abonnees kunnen behalve ongelimiteerd surfen ook ongelimiteerd bellen over umts met Skype.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond