Deel dit artikel
-

De slag om de wearables

De overname van BodyMedia door headsetbedrijf Jawbone afgelopen week ging buiten de VS vrijwel onopgemerkt voorbij, maar het enorme overnamebedrag van 110 miljoen dollar geeft toch wel aan dat er een geheel nieuwe markt op komst is, die van ‘wearable computing’.

Wearable computing zijn slimme armbanden, brillen zoals Google Glass en niet te vergeten slimme horloges. Die laatste categorie lijkt nu al te worden geclaimd door grote partijen als Microsoft, Samsung en Apple, die naar verluidt allemaal met dit soort producten bezig zijn. De enorme media aandacht voor Google Glass geeft aan dat de nieuwsgierigheid groot is.

In veel gevallen gaat het om een verlengstuk van de smartphone. Die kan in de zak blijven zitten, terwijl de gebruiker toch wordt gewezen op binnenkomende berichten. Omgekeerd voeden deze producten de smartphone met (extra) informatie.

Het zijn vooral sportmerken die zich op deze markt storten. Nike lanceerde reeds in 2006 zijn Nike+ technologie. Inmiddels investeert het Amerikaanse bedrijf fors in startups die sportapps voor Nike+ maken.

Ook TomTom heeft zich op deze markt gestort. De TomTom Runner is voor hardlopers op zowel loopband als buiten. De TomTom Multi-Sport biedt ondersteuning voor fietsers en zwemmers. Het Multi Sport-horloge houdt afstand, snelheid, efficiëntie en aantal slagen bij.

Jawbone levert een systeem bestaande uit een polsbandje en een iPhone-app, dat 24 uur per dag, zeven dagen per week, volgt hoe je slaapt, beweegt en eet. Zo leer je jezelf beter kennen en maak je slimmere keuzes, aldus het bedrijf. Je kunt slaapalarmen instellen, oefeningen delen. Met de overname van rivaal BodyMedia kunnen extra fitnessarmbanden worden aangeboden die huidtemperatuur en omgevingstemperatuur meten en analyseren.

Juist vanwege de interactie met smartphones is te verwachten dat vrijwel alle grote smartphone fabrikanten zich op deze markt gaan begeven, ten koste van horlogemakers die digitale varianten maken.

In Nederland doet het bedrijf BURG van Herman van der Burg nu nog dapper mee. Zijn jongste horloge werkt volledig zelfstandig met een eigen simkaart-slot, ondanks het feit dat Android 4.0 wordt gebruikt, waarmee toch makkelijk een koppeling met een Android smartphone mogelijk zou moeten zijn. Er is WiFi, GPS, een 2 megapixelcamera en een stemrecorder. Volgens Van der Burg is een slimme horloge veel beter dan een smartphone. “Die worden groter en groter en mensen zijn bang ze te verliezen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond