Deel dit artikel
-

Slijters boeken winst in strijd tegen wildgroei webwinkels

De SlijtersUnie heeft een belangrijke overwinning geboekt in zijn strijd tegen de wildgroei in webwinkels voor alcoholhoudende drank. Die mogen geen zaken doen vanuit panden zonder detailhandelbestemming.

De SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor zelfstandige slijters, vecht al geruime tijd tegen allerlei webwinkels die alcoholhoudende drank op bestelling leveren. De controle op de naleving van leeftijdsgrenzen bij verkoop via internet is nagenoeg onmogelijk, zegt de organisatie. Men wil voorkomen dat de verkoop ongecontroleerd geschiedt vanuit zolderkamers of vanuit allerlei bedrijfsgebouwen op industrieterreinen.

Wie sterke drank wil verkopen via internet heeft op zijn minst een slijtersvergunning nodig, maar er worden nog meer voorwaarden gesteld. De uitoefening is bijvoorbeeld alleen mogelijk in het kader van een slijtersbedrijf, lees: detailhandel. Veel slijterijen combineren derhalve detailhandel en online verkoop.

De SlijtersUnie had bezwaar gemaakt tegen de uitoefening van een webwinkel in dranken voor particulieren vanaf een industrieterrein in Schijndel. De gemeente, die de vergunning had verstrekt, was van mening dat dit geoorloofd was. “Daar waren ze vrij hardnekkig in”, zegt advocaat Marc Houben tegen Emerce.

Axsys Group handelt onder de handelsnamen La-Sensazione.com en Limoncello.nl in Italiaanse wijnen, Italiaanse likeur en sterke drank. Het bedrijf had een slijterijvergunning aangevraagd in verband met het voornemen om naast de groothandelsactiviteiten Italiaanse alcoholhoudende producten direct aan particulieren te verkopen. Maar de verkoop geschiedde vanuit een kantoor dat alleen voor opslag was ingericht. Volgens de gemeente was de vergunning daarmee niet in strijd. De verkoop vond immers ‘via internet’ plaats.

De rechtbank in Den Bosch heeft die redenering eind december naar de prullenbak verwezen. Daarmee is er volgens de SlijtersUnie meer duidelijkheid ontstaan. Het officiële standpunt van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit was dat een webwinkel met sterke drank voor particulieren slechts is toegestaan indien een slijterij deel uitmaakt van de verkoopketen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Martin Bongers

“Slijters boeken winst in strijd …”
Een dergelijk zinsnede las ik eerder in Cervantes, en ook in een historisch verslag over de eerste auto’s. De strijdende postkoetsiers weigerden om zelf een rijbewijs te halen, en blokkeerden in plaats daarvan de benzinepompen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond