Deel dit artikel
-

Slimme Opslag

Storage is nog steeds 'hot'. Leveranciers hopen te verdienen op deze markt, klanten hopen te bezuinigen door slimme opslagtechnologie. Want de hoeveelheid data groeit razendsnel. En dat moet allemaal bewaard worden.

De wereldwijde hoeveelheid data groeit van drie miljard gigabytes in 2000 tot 24 miljard gigabytes in 2003, zo verwacht de Universiteit van Californië, waar regelmatig onderzoek naar data-opslag wordt gedaan. Wat verklaart deze groei? Zwaardere applicaties, rich media, gebruikers die informatie van internet opslaan, en de wettelijke verplichtingen om data zoals e-mail te bewaren. In de VS is die vastgesteld op drie jaar, de Europese Commissie zal waarschijnlijk bepalen dat het in Europa één jaar moet zijn.

Toen het bedrijven nog voor de wind ging, was de geijkte oplossing voor meer data-opslag het bijplaatsen van meer schijven. Maar schijven zijn duur in vergelijking met tape: een snelle, centrale disk kost vijfhonderd euro, een tape die automatisch kan worden bediend door een taperobot tien euro. Data die op disk is opgeslagen gaat meestal automatisch mee in de periodieke back-up, wat tijd en geld kost. Onnodig als het nauwelijks meer gebruikt wordt. Beter is het dan die data op tape op te slaan. Een organisatie kan dus kosten besparen door informatie selectiever te bewaren. Maar hoe doe je dat? Door de inzet van software, zo beseffen klanten en leve-ranciers. Niet alleen kan je daarmee besparen, ook is een groeiende hoeveelheid data beter beheersbaar en toegankelijk met softwarematige oplossingen.

Opslagbeheer

StorageTek is een van de leveranciers die in deze softwarehoek is gedoken. Het lanceerde eind vorig jaar Information Lifecycle Management (ILM). Deze suite van bestaande en nieuwe software regelt automatische opslag van data over diverse platforms (UNIX, NT, Linux en OS/390). Een organisatie stelt van tevoren vast welke informatie hoe snel toegankelijk moet zijn en voor hoe lang, waarna ILM deze data wegschrijft naar disk of tape. ILM is eigenlijk een uitgebreide variant van Hierarchical Storage Management, een uit de mainframewereld afkomstige oplossing om data automatisch te archiveren. De innovatie van ILM bestaat er voornamelijk uit dat opslag voor meerdere platforms dan alleen een mainframe mogelijk is.

Een andere ontwikkeling voor storagebeheer is Storage Resource Management. Deze software komt oorspronkelijk uit een SAN-omgeving (zie kader), een netwerk speciaal voor data-opslag. Het gebruik in de hele organisatie, waarmee de storage-software ook data op bijvoorbeeld servers kan monitoren en benaderen, is echter nog niet veel meer dan een belofte. Monitoren kan wel, bewerken van data (nog) niet. Er wordt wel hard gewerkt aan de ontwikkeling van SRM (zie kader), onder meer door IBM, dat zomer 2002 SRM-leverancier Trellisoft overnam. Naar verwachting gaat SRM dit jaar zijn beloften waarmaken.

Vechtmarkt

Veel leveranciers begeven zich momenteel op de storagemarkt. De voorspelling van onderzoeksbureau IDC begin december dat deze markt voorlopig niet zal aantrekken, schrikt kennelijk niet af. Van oorsprong tape- en diskfabrikanten als StorageTek bieden software aan, softwarebedrijf Veritas sluit een opmerkelijk samenwerkingsverband met Cisco en NAS-speler Network Appliances brengt een opslagsysteem uit dat NAS- en SAN-techniek mixt. Storage is 'hot', want informatie opslaan, beveiligen en slim benaderen is belangrijk voor elk kennisintensief bedrijf. Daardoor groeit storagemanagement langzaam toe naar contentmanagement en schurken beide aan tegen security. Het maakt de markt er niet overzichtelijker op. Eén troost, want leveranciers denken al na over hun volgende stap: services. Het outsourcen van

storage is een beginnende trend en als aan de voorwaarden (meer bandbreedte en vertrouwen) is voldaan, zal menig bedrijf wellicht graag van de sores van eigen opslag af zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond