Deel dit artikel
-

Slimme technologie gaat drukke evenementen in Amsterdam helpen managen

De gemeente Amsterdam en TNO willen onderzoeken hoe met slimme technologie grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen op drukbezochte locaties en bij publieksevenementen.

In publiek-private samenwerking met de Johan Cruijff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musical producent Stage Entertainment start de gemeente proeftuinen in en rond evenementlocaties.

In de proeftuinen worden concrete oplossingen getest, die ervoor moeten zorgen dat een groeiend aantal bezoekers veilig én prettig kan gaan van en naar musea, theaters en evenementen. Het doel is dat grote evenementen door het inzetten van bestaande en nieuwe technologie eerder plaats kunnen vinden. Dit draagt bij aan het versnellen van het economische herstel in de stad, onder andere in de sport- en culturele sector.

Er zal onder meer worden gewerkt aan apps die bezoekers en burgers real time kunnen informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied, en die alternatieve routes en locaties kunnen bieden. Andere methoden die worden onderzocht zijn simulaties, slimme logistiek en nudging (bezoekers met bijvoorbeeld geluid, licht of kleur verleiden tot gewenst gedrag).

Het initiatief bouwt voort op een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en diverse innovatiepartners (zoals TNO), die de afgelopen jaren een Living Lab in Amsterdam Zuidoost hebben gerealiseerd. De opgedane kennis wordt meegenomen in de huidige proeftuinen. Om grotere impact te creëren roepen het ministerie, de stad en haar partners ook andere organisaties, waaronder startups, op hun oplossingen en innovaties te delen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond