Smart marketing

Voor marketing en reclame kunt u deze bureaus inhuren. U kunt ook zelf aan de slag. 14 gratis tools op een rij (niet allemaal even netjes).
(Netjes)
1. Freeimages.co.uk
Wat: gratis beeldmateriaal
Geen reclamecampagne zonder beeld. Wie dat voor een appel en een ei wil hebben, kan de Google Image library inschakelen en vervolgens hopen dat rechthebbenden niets van zich laten horen. Zoals de naam al duidelijk maakt geeft Free Images zijn beeld gratis weg. Beetje oud spul, maar nog wel bruikbaar.
2. NedStat Basic
Wat: website-tellertje
Wie als marketeer op een goedkope manier wat statistieken aan zijn site wil koppelen download de gratis NedStat Basic-teller. Deze is bestemd voor particulieren, maar die tellen ook van één tot tien, dus dat is geen bezwaar. Bovendien zegt Durk Jan de Bruin, oprichter van Startpagina.nl, op de site van Nedstat: "Met Basic begon het!" Mocht er discussie optreden over de gepresenteerde tabellen en statistieken, mompel dan iets over "discrepantie in de meetmethoden" en iedereen op het gebied van online marketing knikt begrijpend.
3. PRIZM
Wat: doelgroepen segmenteren
Wie wil weten hoeveel auto's er in een bepaalde buurt zijn, of er veel op krediet wordt geleefd, de mensen er een beetje merkentrouw zijn en of ze ook van videofilms houden, kan terecht bij PRIZM. Deze tool van marktonderzoeker Claritas biedt inzicht in consumentenprofielen en is gratis beschikbaar via Prizm.nl.
4. Spinawards.nl
Wat: ideeën
De huis-tuin-en-keuken marketeer die zich in een creatief dipje bevindt kan wat inspiratie opdoen bij Spinawards.nl. Deze site is gevuld met inzendingen voor de Spinawards, de prijzen in Nederland voor interactieve reclame. Er is genoeg grondstof te vinden voor wat eigen werk; en helemaal gratis. Kijk over de grenzen ook bij de prestigieuze Cyberlions, te vinden op Canneslions.com.
5. StarBrand
Wat: 'brand management'
Reclamebureau Human-i Euro RSCG ontwikkelde een online tool waarmee marketeers zelf de 'brand assets' kunnen beheren. Concreet betekent dit dat marketeers hun beeldmateriaal beheren in een online databank en dat ze binnen die databank naar wens kunnen knutselen aan nieuwe advertenties, brochures of HTML-mails. Niet alleen handig voor de marketeer, ook nuttig voor Human-i. De help-knop van deze online tool doet ongetwijfeld de telefoon rinkelen op de account-afdeling van het reclamebureau.
6. Advertentieveiling.nl
Wat: online veiling van advertentieruimte
Het rondje mediabureaus is nu razendsnel en goedkoop af te leggen. Bij Advertentieveiling.nl, opgezet door Twofold Mediamarkt, bieden diverse media hun advertentieruimte aan en is het mogelijk om een 'gezocht'-advertentie te plaatsen. Een beetje marketeer draait de media die zich op de site vertonen meteen de duimschroeven aan. Het aanbod moet er dan natuurlijk wel zijn, dat viel enkele weken na de start begin dit jaar nog wat tegen.
7. Videoflux
Wat: software voor commercials
Voor het maken van een commercial hoeft geen duur reclamebureau meer naar Zuid-Afrika gevlogen te worden ("het licht is daar optimaal voor een goede commercial"). Op de computer knutselt de marketeer met software van bijvoorbeeld Metadreams een eigen commercial in elkaar. Coca-Cola liet het fans doen op de site van TMF en geen televisiekijker is het opgevallen dat het eindproduct afkomstig was van een amateur-reclamemaker. De licentie op de software is even een investering, maar peanuts vergeleken met de factuur uit Zuid-Afrika.
8. Ad4All.nl
Wat: Zelf online advertenties maken
In oktober vorig jaar ging Ad4All.nl van start, een website waar zelf een advertentie is te maken, waarna deze vervolgens direct doorgestuurd kan worden naar een landelijk dagblad. Hoewel, dat laatste is nog iets voor de toekomst, het zijn nu met name huis-aan-huisbladen die akkoord gaan met dergelijke toelevering, naast een enkel tijdschrift (Moto73). De site heeft de Nederlandse taal al wel verrijkt met een nieuw woord: adverteerplezier.
9. Bannerexchange.pagina.nl
Wat: (gratis) uitwisselen van banners
Marketing met een gesloten portemonnee, dat is waar het om draait bij de talloze bannerexchanges die er op internet te vinden zijn. Het principe is simpel: u plaatst mijn banner, ik plaats uw banner. Om de verdeling eerlijk te houden worden de wederzijdse vertoningen op elkaar afgestemd, via een code die aan de banner wordt gekoppeld. Op www.bannerexchange.pagina.nl is een overzicht te vinden van een groot aantal van deze beurzen. Wie de markt in India of China wil aanboren met zijn banner kan er ook terecht.
(Minder netjes)
10. Gator.com
Wat: wildplakken
Gator.com biedt gratis software aan voor het automatisch invullen van formulieren, in ruil daarvoor kijken internetters naar banners die door het bedrijf geserveerd worden. Gator.com ging nogal rigoureus te werk, het zette voor zijn gebruikers ook automatisch nieuwe reclame op bannerposities bij de New York Times en Washington Post. De uitgevers reageerden furieus op de 'wildplakker', die op dezelfde manier ook pop-ups 'kaapte'. Er volgden rechtszaken en Gator.com is inmiddels behoorlijk in het nauw gedreven. Wie nog wat 'hard selling' wil doen moet snel zijn.
11. TopText
Wat: tekst arceren
Het Amerikaanse bedrijf Ezula levert een toepassing voor internetters waarmee snel te zien is of de inhoud van webpagina's strookt met de eigen interesses. De TopText iLookup onderstreept woorden die van tevoren zijn opgegeven als interessegebieden. Het softwarepakketje is gratis te downloaden en hoewel het eind vorig jaar nog veel internetters verbaasde, betekent dat maar één ding: er is reclame aan verbonden. Adverteerders kunnen zich inkopen in de interessegebieden, iets waar Ezula volledige openheid over geeft.
12. Fantomaster en anderen
Wat: manipulatie van zoekmachines
Ze zijn er niet blij mee, de zoekmachines, wanneer marketeers met trucjes de positie in de rangschikking verbeteren. Op een dag wandelde een Belg genaamd 'Fantomaster' binnen bij Emerce en demonstreerde op welke manieren de zoekmachines zijn te misleiden. Welkom in de wereld van 'cloaking' en 'stealth-technieken'. Wie wordt betrapt eindigt op de zwarte lijst van de zoekmachine. Dus niet doen? "Zoekmachines zijn niet waterdicht", zei de Fantomaster veelbetekenend.
13. Spamkoningen
Wat: e-mailadressen voor een koopje
Duizenden, miljoenen e-mailadressen hebben ze in de aanbieding, of sterker nog: "We literally have all the e-mail addresses in the world". Allemaal nieuwe 'business opportunities', aangeboden door bedrijven die zich achter vage URL's en telefoonnummers verschuilen. Het versturen van een mailing naar deze adressen is schieten met hagel, maar tot op heden wordt er op dergelijke 'spam' nog genoeg gereageerd om van een lucratieve bedrijfstak te mogen spreken. Even oppassen voor de reply's, de providers en de rechter.
14. Diverse verzamelaars
Wat: harvesting, oftewel e-mailadressen online zoeken
Wie zijn telefoonnummer ergens op een muur schrijft maakt kans gebeld te worden. Waarom zou dat online anders zijn? Vandaar dat er op websites gezocht wordt naar e-mailadressen en de eigenaren worden benaderd door marketeers. Dat gebeurt in de VS al met 86 procent van de adressen die op websites zijn achtergelaten. Wie e-mailadressen wil 'oogsten' moet wel opschieten, overheidsinstanties beginnen zich ermee te bemoeien, zoals de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten.
Disclaimer:
Niet alle methoden zijn volgens het marketingboekje. Staat er een duiveltje bij afgebeeld, pas dan op voor voor spamgevoelige internetters, politieke fatsoensrakkers en marketing-collega's die "gedragscodes voor de branche" voorstaan.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Mark
behoorlijk schokkend om spam op te nemen in je rijtje 'tips'. Had beter als eerste genoemd kunnen worden dan had ik tenminste gelijk de kwaliteit van de tips kunnen inschatten en kunnen stoppen met lezen. Mark
Kasper de Wijs
Er staat toch duidelijk aangegeven dat SPAM niet verstandig is. Ik vind het dan ook een goed artikel…
gerrrrit
Mark, even goed lezen, de tips worden aan het begin al omschreven als: "niet allemaal even netjes". Dat betekent dus ongeveer zoveel als: "niet allemaal even netjes". Snap je?
Paulus
Inderdaad spam is schokkend als 'tip'.