Deel dit artikel
-

Smartphonegebruikers zetten collectieve rekenkracht in tegen strijd corona

Smartphonegebruikers in Nederland kunnen voortaan bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) door de collectieve rekenkracht van hun toestellen in te zetten.

De Vodafone Foundation ontwikkelde een app voor medisch onderzoek: de DreamLab-app. Daar is onderzoek naar COVID-19 van wetenschappers van het Imperial College London aan toegevoegd.

De DreamLab-app is ontwikkeld door de Vodafone Foundation om smartphone gebruikers de mogelijkheid te geven bij te dragen aan onderzoek naar medisch onderzoek terwijl hun telefoon ‘s nachts aan de oplader ligt.

Wereldwijd worden enorme hoeveelheden data gebruikt voor medisch onderzoek. Onderzoekers hebben beperkte toegang tot supercomputers om deze complexe data door te rekenen. De app maakt door middel van een algoritme en rekenkracht gebruik van inactieve smartphones om onderzoek naar nieuwe antivirale bestanddelen in bestaande medicijnen en voedingsmiddelen te versnellen.

Een recent verschenen telefoon kan in zes uur ongeveer 1.800 kleine onderzoeksproblemen oplossen als hij volledig is opgeladen. Uit tests blijkt dat 33 nieuwe telefoons dezelfde hoeveelheid data kunnen doorrekenen als een supercomputer van een onderzoeksorganisatie.

De app is gratis te downloaden via de App Store (Apple) of Play Store (Android).

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond