Deel dit artikel
-

SMS-bericht vervangt politie

Met een nieuwe sms-dienst waarschuwen buren elkaar als er onraad is. “Hulpdiensten zijn vaak te laat.”

Buurman Alert heet de nieuwe dienst, die het SMS-bedrijf Rimeri heeft gelanceerd. "Bedrijven huren soms particuliere beveiligingsdiensten in. Die komen vaak maar zo'n zes keer op een avond en nacht bij een bedrijf langsrijden. Dat is niet voldoende, tussendoor kan van alles gebeuren," vertelt mede-oprichter Ronald Vijn van Rimeri.

Om te zorgen dat er voortdurend een oogje in het zeil wordt gehouden, bedacht Vijn het idee voor Buurman Alert. "Als iemand in de buurt iets verdachts ziet, stuurt hij een sms naar het nummer 4414." Dit bericht kan naar de hele buurt worden gestuurd, door in het sms'je de postcode van de buurt te melden. Ook kan het bericht naar één specifiek huisadres worden gestuurd, door postcode en huisnummer in het bericht te zetten.

Wie berichten wil ontvangen van Buurman Alert, moet zich eerst hebben ingeschreven. Een abonnement is het eerste jaar gratis, en gaat daarna drie euro per jaar kosten. Wie zich inschrijft geeft zijn mobiele nummer, postcode en huisnummer op, zodat deze gegevens aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Verwacht Vijn dat buren nu zelf ook gaan ingrijpen, en een inbreker oppakken? "Stel voor dat iemand een fiets aan het stelen is. Met vijf buren kun je zo'n persoon best grijpen." In andere gevallen blijft het bij 'attent maken op', denkt Vijn. De dienst is niet bedoeld om politie buiten spel te zetten, benadrukt Vijn. "Als de politie komt, is het kwaad vaak al geschied. Dan is het bijvoorbeeld te laat om de fietsdief te pakken."

Anoniem en landelijk
Buurman Alert zorgt dat verstuurders van een bericht anoniem blijven. De ontvanger van een waarschuwing ziet niet wie de afzender is. In een bericht staat alleen wát het gevaar is. Buren kunnen met raamstickers aan elkaar kenbaar maken ‘dat ze op de buurt letten'.

Vijn wil de dienst landelijk uitrollen. "Als je in een andere stad bent, en iets verdachts ziet, kun je ook een bericht sturen." Hij geeft toe dat de dienst wel veel gebruikers nodig heeft om daadwerkelijk interessant te zijn. "Daarom zijn we het eerste jaar gratis." Hij gelooft niet in alternatieven, waarbij buren met elkaar een soort sms-groep opzetten, iets dat relatief eenvoudig is. Vijn: "Dat is voor veel mensen teveel gedoe. Ik zie het niet gebeuren dat mensen de buurt ingaan, om zoiets van de grond te tillen."

Overigens is Buurman Alert niet het eerste initiatief waarbij burgers worden ingezet om een steentje bij te dragen aan de veiligheid in de buurt. Zo startte in 2004 in Nieuwegein Burgernet. Dat is een netwerk van buurtbewoners en de politie. Buurbewoners houden een oogje in het zeil, en waarschuwen de politie telefonisch als ze iets verdachts zien. De politie vraagt buurtbewoners soms ook om 'uit te kijken naar specifieke verdachte personen'.

Deel dit bericht

7 Reacties

Jonathan

Je loopt wel het risico dat criminelen zich er ook voor aanmelden toch?

Marco

Diensten zijn regio gebonden. Criminelen zouden zich dan breed inschrijven voor de dienst om overal dekking te hebben.

Lauryan

Vraag je niet om misbruik wanneer de zender anoniem blijft?Mobiele spam is zo wel heel makkelijk..

Mark Jansen

Ik moet er niet aan denken. Bangige oma'tjes en andere mensen met een lage tolerantiegraad die bij iedereen die ze nog niet eerder in de buurt hebben gezien en die ze er "verdacht" vinden uitzien, de dienst gaan sms'en.  En bovendien: wat voegt het toe? Als je toch al niet verwacht dat de mensen gezamenlijk actie gaan ondernemen en naar buiten toe gaan als daar net iemand verkracht wordt, kun je net zo goed direct de politie bellen.

Ronald

Lauryan, Wij hebben een soort meldcentrale die ervoor zorgt dat spam-berichten of rare meldingen niet door kunnen komen. Omdat wij voor verkeerscontroles ook diensten hebben draaien, hebben we momenteel al een meldcentrale welke 24/7 bereikbaar is. Kortom, wij stellen het bericht op en formuleren het desnoods anders indien de melding onduidelijk lijkt.

herman

mark, lijkt mij dat ze wel iets hebben gevonden door bijv. teveel meldingen het betreffende account te stoppen? ik vind het een leuk concept! mij benieuwen hoe het verloopt

Lauryan

@Ronald: ik dacht dat er vast wel iets moest zijn bedacht, omdat het een te voor de hand liggende misbruik mogelijkheid is. Was er alleen benieuwd naar wat dat dan voor oplossing was. Ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond