Deel dit artikel
-

Snelle verkoop Grubhub door JET zit er niet in

De koers van het aandeel Just Eat Takeaway heeft woensdag een flinke smak gemaakt nadat de baas van JET-dochter Grubhub aan zakenkrant Wall Street Journal heeft verteld dat een snelle verkoop er niet in zit. En dat had CEO Jitse Groen beleggers juist beloofd.

Door waardeverlies, de koers daalde in minder dan een jaar met 1 miljard euro, is JET aan de beurs nog maar 3,3 miljard euro waard.

De extreme groei die veroorzaakt werd door de corona-horecasluitingen is voorbij en dat merken alle maaltijdbezorgers. De miljardenovernames van HET hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Beleggers willen dan ook dat JET onderdelen afstoot: iFood en Grubhub. JET heeft een belang van 33 procent in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood. De overige aandelen zijn van de Zuid-Afrikaanse techinvesteerder Prosus. De meerderheidsaandeelhouder wilde al eerder flink wat geld betalen voor het resterende deel.

Kort na de overname van het Britse Just Eat bracht JET ook een overnamebod uit op de Amerikaanse branchegenoot Grubhub. De Grubhub-aandeelhouders kregen 30 procent in de nieuwe combinatie, omgerekend 6,4 miljard euro.

Met de overname van Grubhub betrad JET de enorm concurrerende Amerikaanse maaltijdbezorgmarkt, maar daarin was Grubhub al geen marktleider meer. Het bedrijf had marktaandeel verloren aan spelers als UberEats en DoorDash. CEO Groen rekende op betere tijden, maar eerder dit jaar zei hij  bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers toch open te staan voor een volledige verkoop van Grubhub.

Voor Grubhub behoren zowel private equity als overname door strategische partijen tot de mogelijkheden. In 2020 stond Uber al op het punt om Grubhub over te nemen, maar de mededingingsautoriteiten hadden daar problemen mee. Daarom nam Uber de kleinere maaltijdbezorger Postmates over.

JETs beurskoers was eerder dit al zo hard gedaald dat speculatie over een overname van JET zelf haast niet kon uitblijven. Vrijdag 11 maart begon de koers van de maaltijdbezorger opeens flink op te lopen. Volgens Betaville, een Londens blog over fusies en overnames, zouden anonieme bronnen hebben gemeld dat Uber mogelijk interesse had in een overname van JET.

De belangstelling van Uber zou niet onlogisch zijn: Uber Eats wil een wereldwijde speler worden op het gebied van maaltijdbezorging. En JET zou heel goed in dat plaatje passen. Vorig jaar breidde Uber Eats uit naar Duitsland, waar JET een marktaandeel van 99 procent heeft. Maar het zou kunnen dat Uber de antitrustautoriteiten niet wil tarten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

Grubhub verkopen zou pure kapitaalvernietiging zijn, gekocht voor 7 miljard dollar en het zou nog maar 1 miljard waard zijn. Lijkt me niet in het voordeel van de aandeelhouders 😉

Na alle schandalen en negatieve publiciteit rond Grubhub, doen ze er verstandig aan om er juist meer in te investeren. Het roet moet er om.

Het probleem van JET is namelijk dat er geen enkel verschil is met andere concurrenten. Zolang de klant geen verschil merkt tussen de verschillende bezorgdiensten, zal het worst zijn wie er komt.

JET heeft jaren gepredikt ‘de grootste’ te willen zijn, dat is echter geen voordeel meer. De beste willen zijn en de meeste waarde bieden, dát is belangrijker dan ooit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond