Deel dit artikel
-

SNS werkt aan bankieren via messenger

SNS Bank werkt aan een nieuw betaalsysteem ('buddybanking') via messenger dat Bill heet. Het nieuwe systeem richt zich vooral op jongeren . Bill gaat over enkele weken 'live'. Dat bevestigt woordvoerder Jan-Willem Dreteler van SNS Bank tegenover Emerce dat het nieuws als eerste naar buiten brengt. Het is volgens SNS Bank beslist niet de bedoeling dat Bill gaat concurreren met Ideal, het internetbetaalsysteem van de grootbanken (ABN Amro, Rabobank en ING). “Bill wordt gepositioneerd binnen de wereld van MSN. Ideal is van een hele andere orde,” aldus de zegsman van SNS.

Bill is een laagdrempelige betaalmethode op internet voor kleine bedragen. Uniek: bill is onderdeel van MSN Messenger. Dat is met 4,7 miljoen gebruikers de grootste online community van Nederland. MSN-gebruikers kunnen met bill betalen bij webwinkels, én geld naar elkaar overmaken,” zo luidt de propositie van SNS en MSN.

Bill krijgt een eigen tabblad binnen Messenger. Het betaalsysteem is niet alleen bedoeld voor het afhandelen van betaaltransacties bij webshops. Ook kan er geld worden overgemaakt naar buddies, zodat er geld naar elkaar kan worden overgemaakt.

Een jongere die Bill wil gebruiken, hoeft geen rekening te hebben bij SNS. Het maakt niet uit bij welke bank iemand klant is. Bill maakt wel gebruik van de systemen van de SNS Bank en SNS is daarmee dus ook eigenaar van Bill.

Wie Bill wil gebruiken moet daarvoor wel per transactie gaan betalen. Er staat tegenover dat er geen administratiekosten of abonnementskosten aan verbonden zijn. De gebruiker moet wel enkele eurocenten betalen als er bijvoorbeeld geld moet worden overgemaakt naar een buddy. Geld ontvangen en betalen bij webshops blijft volgens SNS Bank wel gratis.

Partijen waar SNS Bank mee zou willen samenwerken voor Bill zijn onder andere de Free Record Shop, Radio 538, de Volkskrant, De Telegraaf, NRC Handelsblad en Autoweek. Voor webshops zitten er diverse voordelen aan Bill, aldus SNS. “Webwinkels lopen geen debiteurenrisico, dankzij gegarandeerde betalingen, ze profiteren van een laag transactietarief van 5 procent (met een maximum van 60 eurocent), ze betalen geen vaste kosten en er wordt verkeer gegenereerd via de standaardlink vanuit messenger,” aldus SNS Bank. De Postbank werkte in een eerder stadium al samen met MSN. Via een proef konden 6000 mensen saldo-informatie opvragen via messenger.

SNS Bank doet overigens nog niet mee aan het nieuwe internetbetaalsysteem van de grootbanken: Ideal. Of dat in een later stadium wel gaat gebeuren, weet Dreteler nog niet. “Daarover hebben we als SNS Bank nog steeds geen officieel standpunt ingenomen,” zegt Dreteler.

Deel dit bericht

9 Reacties

Ingrid

God wat een goed idee voor al die pedo's…kunnen ze € 5 bieden aan zo'n geil Breezahsletje om ff te cammen…

piet

Wat een vreemde reactie van mevrouw Ingrid (bovendien overgeschreven van Geenstijl.nl). Dat de redactie het plaatst vind ik ook wat vreemd.  

Michael

'Gegarandeerde betalingen…' Betekent dat dat ik naar m'n geld kan fluiten als m'n MSN account wordt misbruikt?Ideal biedt ook gegarandeerde betalingen maar kan dit hard maken door gebruik te maken van bestaande bankiersoftware…Ben benieuwd, maar wel een beetje skeptisch.

Alan

Dit is echt zo hacker gevoelig, ga me dood lachen hoeveel problemen dat gaat oplossen, volgens mij weet de sns nog niet zo goed hoe onveilig MSN is en hoe MAKKELIJK accounts worden gehacked.. maargoed SNS succes ermee.

Joep

SMS + MSN * SNS = Billie moeten ze gedacht hebben. Als Wallie al – bij een gefailleerde situatie-l blij is met 15000 transacties en max 15% groei dan moet Billie het met minder doen. Lijkt geen business case. Geen kraakheldere behoefte. Wel een zeer leuke verrijking van MSN, maar daar wordt SNS niet beter van. Wie weet wat al die kids er toch mee gaan doen. Ingrid is leuk.

Jeroen

Binnen "enkele weken" beschikbaar ….Ben ik paranoide, of is het toeval dat het dan zo'n beetje 1 april is….

uberfrau

wiens idee is dit? Van sns en msn? Of zitten er meerdere partijen bij aangesloten?

lida

Wat een negatief geklets, waarom niet de benefit of the doubt aan msn en sns, ik bankier al jaren met sns en ze weten heus wel hoe ze het veilig maken en lees, alle transcaties gaan via deze bank

Leo

@Lida: Waarom dit systeem niet het voordeel van de twijfel krijgt lijkt me evident voor wie de gatenkaas van MSN kent. Voor deze messenger van Microsoft zijn zoveel trojans, exploits en backdoors bekend dat communiceren via MSN gerust als onveilig kan worden beschouwd, laat staan het doen van betalingen. Dan zou je hard kunnen roepen dat het de schuld van de eindgebruiker is als hij of zij een trojan op zijn of haar computer heeft (alhoewel ik betwijfel of dat altijd ook echt zijn/haar schuld is), maar feit blijft dat het niet slim is om betalingen te willen faciliteren op een platform waarvan bekend is dat een flink deel van de installaties gecompromitteerd is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond