Deel dit artikel
-

Sociale interactie gaat internet beheersen

Hardware wordt een dienst. Dat is de stellige overtuiging van Christian Lindholm, de geestelijke vader van de gebruikersomgeving van de Nokia Serie 60. Lindholm mocht gisteren het congres The Web And Beyond Mobility in Amsterdam afsluiten.

"Je ziet nu al telecombedrijven de mini notebook Asus Eee weggeven samen met een abonnement, zoals dat eerder met de mobiele telefoon gebeurde. Of neem Apple’s MacBook Air. Gewoon een platgeslagen notebook met weinig toeters en bellen, waar bovenop Apple extra diensten of hardware wil verkopen zoals .Mac of Time Machine voor het maken van backups."

Lindholm, tegenwoordig directeur van zijn eigen designbureau Fjord, ziet een toenemende versmelting van pc en telefoon. Mobiele telefoons krijgen steeds grotere schermen, terwijl notebook juist kleiner en mobieler worden. De Asus Eee vindt Lindholm een fantastisch apparaat, waarvan het hem niet zal verbazen als daarvan de komende vijf jaar een half miljard exemplaren worden verkocht, al dan niet in combinatie met 3G-dongles.

Asus heeft het volgens Lindholm slim aangepakt: de witte mini-laptops appelleren vooral aan vrouwen ze makkelijk in een kleine vrouwentas passen. Lindholm voorspelde dan ook het tijdperk van de ‘casual computing’. "Het is sociaal onaanvaardbaar om in een restaurant de laptop open te klappen om even je mail op te halen, maar met een iPod Touch kun je het bijna onopgemerkt doen. Dat soort hardware krijgen we steeds vaker te zien."

Lindholm was een van de vele buitenlandse sprekers op het congres The Web And Beyond Mobility in de Beurs van Berlage in Amsterdam, dat grotendeels was bedoeld voor interface-ontwerpers. Organisator Chi Nederland – de Nederlandse vereniging voor Human Computer Interaction (HCI) – is de grootste Chi-kolonie na de VS.

Bedrijven als Philips, TomTom en Rabobank kwamen gisteren hun onderzoeken naar mobiliteit toelichten, maar de meeste sprekers hielden een meer algemene verhandeling over waar het heen zal gaan met het web en mobiliteit.

Zo liep Adam Greenfield, auteur van het boek Everyware, vooruit op zijn tweede boek The city is here for you to use: Urban form and experience in the age of ubiquitous computing. De Amerikaan gelooft dat technologie steeds meer ons leven van alledag zal bepalen. We krijgen in slimme ruimtes waarin alles met alles communiceert. Bezoekers van een vreemde stad krijgen automatisch (via Bluetooth of wifi) informatie aangereikt over belangrijke locaties of evenementen. "Je gaat straks geen stad meer verkennen, maar wordt geleid door informatie uit je sociale omgeving."

Jyri Engeström, oprichter van Jaiku, is daarvan ook overtuigd. Hij wees op het feit dat nagenoeh iedere dienst op het ‘sociaal’ is geworden: van Flickr tot Twitter, de webvariant van SMS verkeer. Sociale interactie gaat alles beheersen, zelfs het zoeken op internet, zegt Engeström. Pagerank is het zoekalgoritme van Google, maar straks krijgen we iets dat je misschien Facerank zou kunnen noemen, een algoritme genoemd naar het sociale netwerk Facebook. "Onze periferie gaat het onlinegedrag sturen."

Apparaten als de iPhone moet je volgens Engeström zien als een katalysator voor ‘sociale objecten’. "Vergelijk het met wat de microscoop voor de medische wereld heeft betekend. De iPhone en soortgelijke apparaten zullen een heel nieuwe wereld ontsluiten. 

Ben Cerveny, tot voor kort lead designer bij Flickr, nu directeur van Playground Foundation, dat onderzoek doet op het snijpunt van play, interactie en urban space, kan zich al helemaal geen internet meer zonder sociale interactie voorstellen. "Mensen worden nu al onrustig als Twitter er uit ligt, straks voel je je zonder sociale interactie helemaal een blinde".

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Sierd Wagenvoort

"Nagenoeh (?) iedere dienst op het 'sociaal' is geworden." "Onze periferie gaat het onlinegedrag sturen." "Mensen worden nu al onrustig als Twitter er uit ligt, straks voel je je zonder sociale interactie helemaal een blinde". Wat een komieken deze CEO's. Dit soort individuen zijn werkelijk zo diep weggezakt in hun technologische dromen dat ze geen re?l zicht meer hebben op de werkelijkheid. Tja, als je de hele dag maar op een kastje zit te kijken, enkele centimeters voor je neus, weet je op den duur niet beter, zeer begrijpelijk. Ze zien, denken en leven in pixels, niet meer in geuren en kleuren, in een breed spectrum van schakeringen, het onverwachte en onvoorspelbare. Treurig hoor, om zo het spoor bijster te raken!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond