Deel dit artikel
-

Software herkent lichaamstaal in video

In zijn oratie over video-intelligentie heeft Cees Snoek, hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam, een dezer dagen software gedemonstreerd die lichaamstaal kan herkennen in bewegend beeld.

De software, ontwikkeld door UvA-spin-off Kepler Vision Technology, ‘bekijkt’ video’s en herkent de lichaamstaal, lichaamshoudingen en bewegingen van mensen. De software wordt in de tweede week van januari officieel gelanceerd op de Consumer Electronics Show, de grote technologiebeurs die elk jaar plaatsvindt in Las Vegas.

De lichaamstaal van mensen is uitsluitend te begrijpen als je gebaren, houding, ogen en beweging van iemand visueel herkent. Geautomatiseerde visuele monitoring die kan identificeren wat mensen in videobeelden aan het doen zijn, bestond nog niet. De in Nederland ontwikkelde software onderscheid maken tussen iemand die op de grond ligt – en dus gevallen is – en iemand die op de bank ligt om uit te rusten.

De software is op dit moment bedoeld om zorgmedewerkers. Er zijn tal van toepassingen waar de nieuwe technologie impact op kan hebben, maar de onderzoekers concentreren zich op ouderen. ‘Zeer noodzakelijk, aangezien mensen steeds ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen en we tegelijkertijd te maken hebben met oplopende personeelstekorten in de zorg.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond