Deel dit artikel
-

Solid Capital wil 75 miljoen voor nieuw ict-fonds

Solid Capital is bezig met het ophalen van 75 miljoen euro voor een nieuw ict-fonds. Volgens Floris van Alkemade van Solid Capital is het tijd dat er weer geld wordt gestoken in nieuwe veelbelovende technologiebedrijven. Het Solid Capital ICT-fonds 3 wil uitsluitend investeren in ict-start ups uit de Benelux.

Bedrijven die aanmerking willen komen voor een investering van het fonds moeten een omzet run rate hebben van minimaal 2,5 miljoen euro. Met andere woorden: het fonds is niet bedoeld voor starters, maar voor bedrijven met een bepaald ’trackrecord’ hebben en die daarmee in een andere fase verkeren dan starters. “Zij moeten bijvoorbeeld op het punt staan om te gaan internationaliseren en al een enigszins gevestigde klantenkring hebben,” aldus Floris van Alkemade. 

Het fonds zal beheerd worden door Floris van Alkemade, Robert Wilhelm en Herman Delatte, die al jaren lang samenwerken bij de NeSBIC CTe-fondsen. Ze zullen qua management, marktpositionering en prijs/product-propositie op zoek gaan naar bedrijven van het kaliber MarketXS. “Dat is, voor zover ik kan beoordelen, een bedrijf dat een duidelijke waarde propositie heeft, internationaal schaalbaar is, een langdurige relatie kan opbouwen met haar klanten met recurring omzet en een goed exit potentieel kent”.

Van Alkemade: “We kijken met name naar telecom, media- en technologiebedrijven en meer in het bijzonder naar bedrijven die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in voice over ip, xml, digitale media toepassingen, het filteren en bewerken van data, wimax, security-toepassingen of kunstmatige intelligentie.”

Voor de financiering van het fonds wordt onder meer gesproken met de groep bestaande investeerders van de NeSBIC fondsen die bereidheid hebben getoond om hierin te participeren. De gesprekken worden na de zomervakantie geintensiveerd. Tot die tijd kan er echter wel geïnvesteerd worden. “Zo lang nog geen eerste closing op het fonds is, doen we investeringen met geld dat we zelf hebben verdiend en geld dat ons is toevertrouwd door een aantal informal investors,” stelt Van Alkemade. Daarom is de zoektocht naar bedrijven die voldoen aan het door Solid gestelde profiel in volle gang.

Hoewel Van Alkemade veel vertrouwen heeft in de goede afloop, merkt hij dat het investeringsklimaat in Nederland nog steeds kil is. “Partijen durven nauwelijks hun nek uit te steken. Dat is toch vreemd. Want op het hoogtepunt van de markt in maart 2000 haalden we nog met gemak 260 miljoen euro uit de markt. Nu ligt dat een stuk moeilijker, terwijl er veel minder concurrentie is en ook betere kwaliteit ondernemers en plannen. Het bewijst maar weer eens dat investeerders eens wat anti-cyclischer zouden moeten gaan denken.”

Toch blijven de deuren van potentiele investeerders niet gesloten voor de partners van Solid Capital. “Het feit dat we de investering die we hebben gedaan in Oxxio (het voormalige Energiebedrijf.com, red.) net 17 keer terug hebben verdiend, helpt ook wel. Ons succes wordt natuurlijk voor het belangrijkste deel afgemeten aan de exits die we realiseren.” Behalve aan het nieuwe ict-fonds, werkt Solid Capital ook nog aan een ander laagdrempeliger fonds. Maar daarover zal pas begin september meer bekend gemaakt worden.

Zie ook op het verslag van mijn ontmoeting met Floris van Alkemade op Emerce minutes.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond